.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 12:05:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [V6 Tdi ] Bład 01441 a czujnik G210
PostNapisane: 25.maja.2008 19:42:55 
Użytkownik

Po poszukiwaniach dostałem się do tego czujnika. Ściągnąłem wykładzinę w bagażniku i oczom ukazał się niewielki czarny dekielek przymocowany 3 śrubami. Odkręciłem go i przeżyłem szok!. Wokół pompy? znajdowała się około 2 centymetrowa warstwa piachu!. Wydychałem to wszystko sprężarką nie pod wysokim ciśnieniem, żeby niczego nie uszkodzić (tania zabawka to nie jest). Prawdopodobnie problem oznaczony kodem 01441 jaki pokazywał VAG, leży jak widzicie na zdjęciach w przewodach. Ich stan nie jest najlepszy, myślę także na przeczyszczeniu wszystkich wtyków. Czy wyciągając te dwie etyczki nie uszkodzę niczego?. Sami widzicie w jakich warunkach muszą (musiały) pracować i myślę, że trzeba je wyczyścić ale czy niczego w ten sposób nie uszkodzę?. Ta awaria i jej nieuniknione w przyszłości następstwa skutecznie spędzają mi sen z powiek.

Co o tym myślicie i co mi doradzicie?

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

II.
Czy ktoś może udzielić mi porady????

Wiem, że za pisane posta pod postem mogę dostać warna, ale tylko w taki sposób odświeże temat.

.
Moja NiuŃkA
Jestem optymistą, wiem to pewne kupię 2.5 Tdi BAU i to jest niezmienne.

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2008 16:22:27 
Użytkownik

mi tez wyskakuje ten blad, pogrzebalem w szukajce i jedyne co sie dowiedzialem to to , ze wymiana tego czujnika kosztuje okolo 800zl

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2008 17:01:27 
Użytkownik

tu cos jest http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... light=g210

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2008 19:19:43 
Użytkownik

mialem doczynienia z bledem 01441 u kolegi w AUDI 2.5TDI AFB, problem byl ze przy 1/4 baku paliwa zaczynala mrugac lapmka od swiec zarowych, i w pamieci sterownika pojawial sie blad o G210.
Okazalo sie ze pompa w baku nie napelniala kosza. Po podaniu 12V na bezpiecznik 28 slychac ze pompka pompuje. Problem okazal w przekazniku J17 ktory znajduje nad nogami kierowcy na wieszaku z 13 przekaznikami na mijescu nr 6.

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2008 21:49:39 
Użytkownik

u mnie poza tym ze wyswietla sie ten blad, to nie ma zadnych innych objawow, bez roznicy czy jest pelny bak, czy rezerwa, nic sie nie wyswietla, auto odpala normalnie, mam jeszcze inny problem - cykanie silnika, które pojawia sie i znika, ale nie sadze zeby to mialo zwiazek z tym bledem

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2008 14:13:09 
Użytkownik

jmorek napisał(a):
mialem doczynienia z bledem 01441 u kolegi w AUDI 2.5TDI AFB, problem byl ze przy 1/4 baku paliwa zaczynala mrugac lapmka od swiec zarowych, i w pamieci sterownika pojawial sie blad o G210.
Okazalo sie ze pompa w baku nie napelniala kosza. Po podaniu 12V na bezpiecznik 28 slychac ze pompka pompuje. Problem okazal w przekazniku J17 ktory znajduje nad nogami kierowcy na wieszaku z 13 przekaznikami na mijescu nr 6.

Chodzi o te przekaźniki?
Obrazek
Obrazek
A jak wygląda ten przekaźnik J17? mam go szukać tak gdzie są bezpieczniki???
szklo napisał(a):
u mnie poza tym ze wyswietla sie ten blad, to nie ma zadnych innych objawow, bez roznicy czy jest pelny bak, czy rezerwa, nic sie nie wyswietla, auto odpala normalnie, mam jeszcze inny problem - cykanie silnika, które pojawia sie i znika, ale nie sadze zeby to mialo zwiazek z tym bledem

U mnie jest identycznie, czy pełny, pusty, 1/4 kontrolka się zapala tylko przy odpalaniu auta po dłuższym postoju (nocnym).

.
Moja NiuŃkA

Ostatnio edytowano 01.cze.2008 16:49:28 przez Levuss, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 01.cze.2008 14:37:01 
Użytkownik

Po raz drugi się narażam na ostrzeżenie pisząc post pod postem, ale tylko tak zachęcę Was do pomocy bo problem jest poważny.
Wczoraj ok 20 wykasowałem błędy VAGiem. Dzisiaj odpalając autko znowu zapala mi się kontrolka od świec żarowych. Dobrałem się do wtyczek i przeczyściłem je spirytusem. Wydaje mi się, że będę musiał zajrzeć w "głąb" tego koszyka. Jak się tam dostać?. Będę musiał podnosić auto?. Czy zaglądał już ktoś do wnętrza tego koszyka???
Dodam, że autko jak na razie pali idealnie za każdym razem.
Jak myślicie zakup takiej pompy rozwiąże problem??(oczywiście jeśli leży od w samej pompie)
http://www.autosklep.istore.pl/sklep,19 ... 027,0.html

Czy ten czujnik znajduje się w tym korpusie oznaczonym strzałką?
Obrazek

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2008 09:28:38 
Użytkownik

Auto: A6 C7
No musze przyznać że cena za cały kosz z czujnikiem w linku który podałeś jest bardzo atrakcyjna, w serwisie kosztuje to około 1600zł, mówimy oczywiście o komplecie, bo serwis samego G210 nie sprzedaje...
tylko ciekawe jak z wykonaniem i trwałością atrykułu z linku,
Co do dobrania się do kosza , to nie musisz auta wrzucać na podnośnik, atakujesz tylko z góry...

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2008 17:25:27 
Użytkownik

I.
Boner napisał(a):
No musze przyznać że cena za cały kosz z czujnikiem w linku który podałeś jest bardzo atrakcyjna, w serwisie kosztuje to około 1600zł, mówimy oczywiście o komplecie, bo serwis samego G210 nie sprzedaje...
tylko ciekawe jak z wykonaniem i trwałością atrykułu z linku,
Co do dobrania się do kosza , to nie musisz auta wrzucać na podnośnik, atakujesz tylko z góry...

Dziękuję za poradę na PW. Możliwie jak najszybciej się za to zabiorę. Co do trwałości tej pompy to ciekawe jak to będzie, napisałem do nich czy to oryginał czy zamiennik, ale spodziewam się tej drugiej opcji.

II.
Już trzeci raz i to w jednym temacie łamię regulamin forum, ale biorę na siebie pełną odpowiedzialnośc za swoje czyny.
Cytuj:
§1. Warunki ogólne
1. Prosimy o bezwzględne przestrzeganie na tym forum zasad etykiety (http://rtfm.bsdzine.org/) - nie dublowania tematów, używania szukaczki przed wysłaniem nowego postu - (być może już odpowiedziano na Twoje pytanie) nie spamowania, nie wysyłania reklam na innych forach niż ogłoszenia, nie obrażania innych, wysyłania postów na właściwych forach. Tematy postów muszą oddawać istotę problemu. Na forum istnieje obowiązek kontynuacji postów jeśli istnieje już temat na który masz zamiar pisać - musisz go kontynuować. Zabrania sie pisania posta pod postem, jeśli chcesz coś dodać do postu na ktory jeszcze nikt nie odpowiedział użyj funkcji "edytuj". W przypadku w którym musisz dać znać że pojawiły się nowe informacje skasuj swój ostatni post skopiowawszy uprzednio jego treść i napisz nowy post z zawartością starego, dodając nowe informacje. Nadużywanie tej procedury w celu sztucznego podbijania tematu może się skończyć sankcjami.

Dowiedziałem się, że producentem pompy do której link podałem jest Siemens VDO i jest to w 100% oryginalny towar. Sprzedawca na chwilę obecną nie może mi powiedzieć czy w pompie jest czujnik braku paliwa (G210). Jak myślicie czy ta pompa pasowałaby do mojego auta?. Sprzedawca zasugerował, że może nie pasować. Co radzicie chłopcy :D .

III
Czy jak np. jest padnięta jedna świeca żarowa to VAG może pokazywać błąd 01441

ps.
dziękuję Piotruś za podanie mi podpowiedzi, abym niepotrzebnie zaśmiecał forum kilkoma postami pod rząd.

Słuchajcie chcę wymontować tą całą pompę co jest w niej czujnik G210. Teraz mam pytanie. Czy wymontowanie pompy grozi zapowietrzeniem samochodu?
Czy jeśli nie rozłączę przewodu oznaczonego cyfrą 11 to pompa się nie zapowietrzy?. Ja chcę ją wyjąc w celu przeczyszczenia styków od strony wewnętrznej. CZekam na odpowiedź bo zaraz zabrałbym się do roboty.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ee43e18304cc4bde

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 28.cze.2008 16:40:33 
Użytkownik

Auto: A6 C7
Wg mnie zapowietrzysz, żeby zdjąć górną pokrywe musisz odkręcić główny przewód doprowadzający paliwo do pompy, samo jego zdjęcie spowoduje już zapowietrzenie układu, ale mogę się mylić...
Levuss jeśli boisz się odpowietrzać to daj zrobic ta wymianę komuś kto wie o co chodzi, po co masz się denerwować i złościć że Ci nie wychodzi...choć twierdzę że poradzisz sobie bez większych kłopotów :)

Tytuł:
PostNapisane: 10.lis.2008 17:46:13 
Użytkownik

Słuchajcie dzisiaj zabraliśmy się za G210. Wyjęliśmy tylko tą pompę oznaczoną strzałkami (kolor czerwony). Czy to właśnie w niej jest ten czujnik G210 bo tej pompy raczej się nie rozbierze na części?. Przy okazji wyczyściliśmy sitko, które całe zawalone było jakąś mazią, coś w stylu pleśni! niestety błąd nadal występuje ( kod 01441).
Obrazek
Obrazek

.
Moja NiuŃkA

Strefa czasowa: UTC + 1