mroova81 napisał(a):
Kumpel kupił 2004r z multitroniciem, ale z funkcją TIP, tak też myśleliśmy na początku, że jest to TIP. Poza tym ten niezbyt lubiany multi w 2003 doczekał się modernizacji i podobno już jest OK. A że tipów nie było (przynajmniej do 2.5L) to może być prawda, bo na innym forum też widziałem takie info
Tak jak mówisz do 2003 skrzynie multitronic się psuły i to wszystkie egzemplarze. W papierach od autka ojca gdy kupowaliśmy była wpisana wymiana skrzyni multitronic przy 73tys (bardzo słaby wynik nie?
![Neutral :|](./images/smilies/icon_neutral.gif)
). Wymiana była w 2004 roku poprzedni właściciel wymienił ją na nową (czyli na tą poprawioną od wad) i do dziś czyli kolejne 170tys przejechane jest wszystko z nią okey (60tys w 3lata u nas w PL). Po 03r. warto wybrać tą skrzynie rewelacja, pełne zadowolenie
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
tylko trzeba o nią na prawdę dbać, bo naprawy są drogie (wymiana to pewnie 40% wartości tego autka
![n :/](./images/smilies/005.gif)
) Trzeba wymieniać na czas płyn w skrzyni dosyć często chyba co dwa lata, a może częściej zależy jak się jeździ. Co najważniejsze trzeba pamiętać że na tej skrzyni auto nie można holować (jest jakieś ograniczenie, nie wiem 60km nie pamiętam?) ale wiem dlaczego tak jest, ta skrzynia ma swoje własne dodatkowe chłodzenie, więc gdy silnik nie pracuje skrzynia może się przegrzać i zatrzeć w czasie holowania.
pozdrawiam