.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 15:15:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2008 16:03:10 
Klubowicz

tomeks32 napisał(a):
stopien sprezania to stosunek objętości cylindra w dolnym martwym położeniu i objętości cylindra w górnym martwym położeniu

Proszę jak pięknie powiedziane ;) !!
Tak ładnie ułożona definicja najprawdopodobniej będzie się mnie trzymała conajmniej do wieczora ... :) .

tomeks32 napisał(a):
BAU/BDH i BCZ/BDG maja podobno identyczne bloki,tloki i glowice,skad wiec roznica w stopniu sprezania?

Co do identycznych bloków ("nominalnych" - zakładanych jako nowe na pierwszy montaż) nigdy nie miałem pewności ... . Głowice i korbowody są takie same ... lecz spróbuj w ASO kupić taki tłok np. na 1 nadwymiar ... :): :( ... .
Albo inaczej - zamów nominał bez numeru nadwozia ... :): (co oczywiste - nie ma szans lub na własne ryzyko po kodach ale to loteria).

Na deser zostaje nam jeszcze pomiar tłoka względem (poziomej powierzchni) bloku silnika i co za tym idzie - prawidłowego wyboru uszczelki pod głowicę ... .

A więc "tu" coś, "tam" coś i już wiadomo dlaczego maksymalne ciśnienie sprężania w BDG (i BCZ) kończy się tam, gdzie dla BAU i BDH wynosi dolna dopuszczalna granica (i pod warunkiem, że różnica pomiędzy cylindrami nie jest większa niż 5 bar).

tomeks32 napisał(a):
co trzeba przeszczepic z BDH do BDG,zeby miec parametry BDH i czy jest wogóle
taka mozliwosc?

Myślę, ze jest możliwe - gdybyśmy np. pomierzyli szczegółowo BDH rozłożone na czynniki pierwsze ... . Nie mam innej koncepcji ... .
Na to wszystko nakłada się jeszcze wymiana ECU i kilku innych "pierdół" ... .
IMHO odpowiedź na Twoje pytanie - w ujęciu praktycznym - brzmi: nie warto ... .
Ale to tylko moje zdanie ... .

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2008 17:19:18 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
IMHO odpowiedź na Twoje pytanie - w ujęciu praktycznym - brzmi: nie warto ... .
Ale to tylko moje zdanie ... .

:cry2:

wiec zostaje zawirusowanie BDG :/
mam jeszcze jedno pytanie,w VP44 montowanych w silnikach z kodami B.. byly blokady,ale podobno nie we wszystkich(jedne silniki B.. daja sie chipowac,a inne nie),wiesz moze jak rozpoznac czy pompa ma kaganiec?

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2008 20:21:26 
Użytkownik

mój ojciec ma podobny problem z BDG, chciałby poprawić osiągi oraz zmniejszyć zużycie paliwa, które go przeraża (średnio 12.5 l/100 km przy normalnej jeździe do pracy). rozumiem że Skoda Superb z Tiptronikiem i bajerami troche waży, ale jak czytam, że 2.5 TDI z serii B.. są dynamiczne i oszczędne to nie zgodze się ani z jednym ani z drugim...

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 08:39:11 
Klubowicz

tomeks32 napisał(a):
mam jeszcze jedno pytanie,w VP44 montowanych w silnikach z kodami B.. byly blokady,ale podobno nie we wszystkich(jedne silniki B.. daja sie chipowac,a inne nie),wiesz moze jak rozpoznac czy pompa ma kaganiec?

W silnikach na "B" zawsze jest kaganiec, a to o czym Ty wspominasz - dotyczy AKE ... .

matitam napisał(a):
mój ojciec ma podobny problem z BDG, chciałby poprawić osiągi oraz zmniejszyć zużycie paliwa, które go przeraża (średnio 12.5 l/100 km przy normalnej jeździe do pracy). rozumiem że Skoda Superb z Tiptronikiem i bajerami troche waży, ale jak czytam, że 2.5 TDI z serii B.. są dynamiczne i oszczędne to nie zgodze się ani z jednym ani z drugim...

Przy tak bardzo negatywnej opinii oraz dziwnie wysokim zużyciu paliwa śmiem sądzić, że Skoda Twojego Taty poprostu jest popsuta ... .
To taki wniosek na odległość ... .

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 12:46:18 
Klubowicz

12l to pali obecnie moje AKE, ale w Tipie, quattro, avancie na kołach 17" i oponach 235... Oczywiście klima non-stop i miasto.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 13:54:32 
Użytkownik

Superb też jest Tiptronik, klima non-stop, miasto (Warszawa - dojazd od strony Pruszkowa) a opony są 235/45/18...

...może 163 KM to za mało jak na spory i ciężki samochód z automatem i BDG musi się wysilać...

...a może to kwestia nieumiejętnej jazdy automatem, bo to pierwszy automat taty...

Piotruś możesz mieć rację, bo kilka dni temu Tiptr zaczął wyć (cicho, żadnych kontrolek) i okazało się że cieknie olej...
-> laweta
-> serwis, bo jest jeszcze prawie rok gwarancji a przebieg to dopiero 23 kkm (sprawdzony u Master'sa)
-> diagnoza - nieszczelność uszczelki przekładni hydrokinetycznej (coś takiego, nie znam się na tym)

Skrzynia została zakwalifikowana do wymiany na nową i teraz czekamy na nią bo jedzie aż z Czech... puki co, Fabia II 1.4 z A/C

Tylko zastanawiam się czy ta skrzynia mogła mieć coś wspólnego ze spalaniem i marnymi osiągami, bo zanim zaczęła wyć to biegi zmieniała bardzo płynnie, zresztą byliśmy zaraz po sprowadzeniu (samochód od Skoda Deutschland) w firmie Samko (spece od automatów) i powiedzieli, że wszystko jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 17:15:11 
Użytkownik

Piotr, to nie jest tak, że mam bardzo złą opinię o tych silnikach, dużo o nich czytałem na forum i uważam, że generalnie nie są tak złe jak niektórzy mówią. Pomruk V6 TDI jest naprawdę fajny :D Moim zdaniem zły stan i wiążące się z nim problemy w silnikach 2.5 V6 TDI są spowodowane niewłaściwym serwisem i olbrzymimi przebiegami starszych egzemplarzy. Między innymi dlatego, Ojciec zdecydował się na roczną Skodę Superb z przebiegiem 13 kkm a nie na ok 4 letnie Audi A6 z przebiegiem ok 100 kkm (a szkoda, bo Superb to trochę tandetna namiastka Audi..)

A tu się okazuje, że poprzedni Superb 1.9 TDI AWX był bardziej elastyczny i spalał 7.5 l/100km. Oczywiście nie liczyliśmy na podobne spalanie, bo 2 gary więcej, automat, większy wypas=cięższy, myśleliśmy że będzie ok 10 l/100km i liczyliśmy na podobne osiągi...

Dla jasności, wiem że "limuzyna" w ON z automatem to nie wyścigówka, ale problem z wyprzedzeniem Matiza jadącego 90 km/h to chyba nieporozumienie...

Byłem już z Ojcem w MR Motors i rozmawialiśmy z Rogalem na temat "optymalizacji" osiągów silnika, ale sprawa się odwlekła w czasie z powodu awarii Tiptronika.

Ponieważ samochodu nie znamy od początku a poprzednim właścicielem był Menadżer Skody Deutschland to istnieje prawdopodobieństwo, że kombinowano coś przy programie - nie wiem, ale jak tylko nam oddadzą po wymianie skrzyni, to będziemy z Ojcem temat drążyć.

Tytuł: Re: BAU,BDH vs BDG - jakie dokładnie różnice ?
PostNapisane: 31.sie.2014 10:15:05 
Użytkownik

Auto: Allroad 2,5tdi 2000
Dzień Dobry.
Jakie jest zdanie kolegów na przeszczep do Allroada motoru BDG zamiast AKN?
Motor ma być goły BDG i cały osprzęt przełożony z AKN (pompa, wtryski, EGR, itp.
Nieco martwi mnie: "potrzeba większego ciśnienia wtrysku bo inaczej się mieszanka nie zapali", choć trochę nie daję wiary że różnica stopnia sprężania 18,00 a 18,5 nie pozwoli uruchomić silnika, sama jakość wtryskiwanego paliwa powinna być OK, biorąc pod uwagę że ECU, VP44 i wtryski mają pochodzić z tego samego AKN, przekładce podlega wyłącznie sam "słupek BDG" pozbawiony wad wałków silników AKN.

Tytuł: Re: BAU,BDH vs BDG - jakie dokładnie różnice ?
PostNapisane: 04.gru.2014 22:01:05 
Użytkownik

Auto: Allroad 2,5tdi 2000
Koledzy
Podłączę się do tematu. Chętnie skorzystam z Piotrusowej wiedzy.
W Allroad miałem motor AKE, ale się skończył.
Kupiłem słupek BDG, przełożyłem całą resztę z AKE.
ustawiłem zapłon na -1 (Late) i tyle. Motor chodzi, nawet nieźle, bardziej miękko od AKE,
choć przy rozruchu potrafi ostro przydymić i m/in. dlatego zastanawiam się nad nastawami VP44.
Czy zapłon i inne nastawy pozostawić takie jak dla AKE czy lepiej BDG, a może BAU?
Na temat regulacji zapłonu jest dość dużo materiałów, ale z pozostałymi nastawami ciężko.
Brak materiałów co sprawdzać, gdzie w VAG, jakie prawidłowe wartości, jak korygować?
Generalnie opisy dotyczą 2,5 TDI, jednak trudno o szczegóły dotyczące nastawów właśnie AKE, BDG, BAU itp,
a wiem, że są drobne różnice.
Piotruś
Pomożesz?
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1