.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 04:04:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 03:13:56 
Klubowicz

dobra dziewczyny,
przelamalem sie i postanowilem poszukac problemu i .......... znalazlem, a wlasciwie znalezlismy.....
Przyjechal do mnie J@ro i po pol godzinie skakania nacigania dobijania podnaszenia i probowaniu ustalenia zasad wywolywania tego glupiego dzwieku bez rezultatu prof. J@ro postanowil dobrac sie do sway bar'a.

I tym oto sposobem rozwiazal problem polowy uzytkownikow C4 mam nadzieje.

Takze Ieble i reszta... kklucz 19 w reke i nurem pod auto - dokrecamy nakretki na srubach trzymajacych stabilizator na wozku zaraz w przedniej czesni auta.
Wbrew pozorom wygladaja na dociagniete i malo znaczace, dlatego zajelo nam to tyle czasu. One trzymaja stabilizator ale na elastycznych mocowaniach w samym wozku, nie tylko na widocznych gumach, ktore popuszczone potrafi wywolywac te strzelania pukani itd.
Po S4 od razu dobralismy sie tu do jednej A6, w ktorej te sruby rowniez byly LUZNE! Tam nawet bylo gorzej, bo sruba sie cala krecila a z prawej stroony dojscie fatalne od gory. Niestety na S6 braklo czasu. Za chwile sie okaze, ze w S6 niepotrzebie wymienialem wszystkie czesci, a i tak raz na tydzien pojawia sie podobny stuk.

Mam nadzieje, ze u Was pomoze! Powodzenia!!! Licze, ze jeszcze wrocicie tu opisac rezultaty.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 04:01:02 
Użytkownik

Niech "dziewiętnastka" bedzie z wami :D :D :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 09:06:13 
Wulkanizator

adamaudi napisał(a):
Witam.mam identyczny problem w moim c4 po wymianie amorków.pytanie do arthurr o co dokladnie chodzi z tym wlewaniem oleju w te rury?tam powinien byc jakis olej?jesli tak to czym on ma służyc?

ten olej służy np. temu, żebyś następnym razem wymieniając amory mógł je w ogóle wyjąć ;) Należy go wlać nieznaczną ilość, tak, żeby z kolei nie trzymał ci wkładu w górze

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 22:16:45 
Użytkownik

a czy z braku tego oleju może cos pukac?bo wydaje mi sie ze nie.u mnie jest taki objaw gdy pobujam auto trzymajac zaz gorna gume od amortyzatora ta przykęcana na 3x nakrętki 8. czuc luz.łożyska amortyzatorów maja luz?bo górne gumy wymieniłem na nowe.

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2008 17:03:20 
Użytkownik

no dokrecilem i narazie ciszaaaaa. Moze byc dobrze, posprawdzam w terenie.

Tytuł:
PostNapisane: 28.cze.2008 02:27:27 
Klubowicz

ja testuje od wczoraj i praktycznie WSZYSTKIE halasy zniknely.
W niedziele smigamy w trase, (jedziemy oblookac nowe autko dla J@ro) wezme S4 to to bedzie prawdziwy test.

Byly luzne czy poprostu podociagales?

W A6 od Jaro tez ucichlo wszystko.

Tytuł:
PostNapisane: 29.cze.2008 12:01:51 
Użytkownik

No ja potestowałem i nic nie stuka. Jest idealnie - Oliwer podociagalem je ale jedna byla luźna. Super Dzieki.

Jednak po wymianie lozyska na mcpersonie zauwazylem ze na dziurach strasznie mi wali cos w lewym mcpersonie dzis zdjalem te plastikowe oslony na gorze pod maska i z lewej str nie mam tej duzej podkladki metalowej na która przechodzi śruba rzymająca amortyzator - czy to moze byc przyczyna tych stuków bo na 1000% tych stuków nie bylo wczesniej.

Tytuł:
PostNapisane: 30.cze.2008 00:53:53 
Klubowicz

ieble napisał(a):
No ja potestowałem i nic nie stuka. Jest idealnie - Oliwer podociagalem je ale jedna byla luźna. Super Dzieki.

Jednak po wymianie lozyska na mcpersonie zauwazylem ze na dziurach strasznie mi wali cos w lewym mcpersonie dzis zdjalem te plastikowe oslony na gorze pod maska i z lewej str nie mam tej duzej podkladki metalowej na która przechodzi śruba rzymająca amortyzator - czy to moze byc przyczyna tych stuków bo na 1000% tych stuków nie bylo wczesniej.

to zalezy, czy guma jest jeszcze w jednej czesci, bo jezeli jest oderwana id tej metalowej tulejki to kupuj nowe.

Ciesze sie, ze pomysl dziala. Co do S4 to tez nic nie stuka, dzisiaj przejechalem ponad 600km i delej bez zmian. (srednie spalanie 9.7 -> 80% trasa/20% misto, jak na seryjne 2.2T niezle mysle)

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2009 14:30:35 
Użytkownik

Odświeżę kotleta :peace:

Też mi stuka coś ewidentnie w lewym Macphersonie i podejrzewam łożysko. Zakupiłem już poduszki i łożyska ale mam mały dylemat gdyż etka podaje że w kolumnie są dwa łożyska, łożysko oporowe i kulkowe :):
Jako zestaw naprawczy na stronie np intercarsu występuje poduszka zawieszenia i łożysko kulkowe wzdłużne jako komplet do wymiany a co z łożyskiem oporowym ? Wymieniał je ktoś z Was ?
No i pytanie za 100 punktów :): czy łożysko da się wymienić od góry tak jak poduszkę czy trzeba wszystko od dołu rozpinać ?

Co do niedokręconych nakrętek śrub stabilizatora to mam jedna poluzowaną ale za cholerę nie mogę jej dokręcić bo w kółko się kręci :diabel:

Stukanie przy delikatnych ruchach kierownicy mam tylko z kolumny. W załączniku skan z etki
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2009 15:52:14 
Klubowicz

Nie pamietam tego az tak dokladnie, u mnie to jakos inaczej wygladalo. Lozysko bylo jedno - taki bialy okrag, ktory nie da sie wycignac gora bez uszkodzenia, bo jego obwod jes wiekszy niz otwor. Za drugie lozysko przyjeto ta poduche, ktore ma tuleje w srodku.
Twoj stukot moze miec wiele podlozy, ale ja bym zaczal od upwenienia sie,z e amortyzator dobrze siedzi na dole w obudowie i pierscien, ktory go tam trzyma jest dokrecony - wiesz - klucz francuski i pomiedzy zwojami sprezyn dokrecasz. Potem galki i dolny wahacz pod lupe. Jak to dziala to wtedy poducha itd. Lozysko bedzie halasowac glownie przy skrecaniu kierownica na postoju.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2009 16:09:29 
Użytkownik

Wahacze i gałki wymienione :) Zostały mi tylko łożyska, które mam ( białe ) i poduszki wymienić tylko wnerw mnie bierze ze muszę wszystko jeszcze raz rozpinać. Wymieniałem sprężyny na H&R -40mm ale przed wymianą tez stukało. Jak po tej wymianie nie będzie poprawy to wszystko jeszcze mogło by wskazywać na magiel :(

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2009 17:47:53 
Klubowicz

aaa, wymieniles sprezyny..... od tej pory zawsze bedzie stukac...... czytalem juz elaboraty na temat co sie moze stac z C4 na H&R...
Jezeli stukalo przed i miales to wszystko wymienione to sprobuj z tymi lozyskami. C4 to generalnie wredne auto do obnizania. Wszadziles jakies lepsze amory pod ten setup?

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2009 18:24:11 
Użytkownik

oliwer78 napisał(a):
Wszadziles jakies lepsze amory pod ten setup?

Chwilowo seria, w przyszłości bilstein B6

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1