.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 17:48:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [1.8T]Przepustnica , Gdzie i jak ??
PostNapisane: 07.lis.2007 04:55:47 
Użytkownik

Czesc...
Panowie gdzie właściwie jest przepustnica , wiem ze czasem jak skacza obroty trzeba ja przeczyścic , ale tylko z zewnatrz czy ona sie calkiem rozbiera , czy ktoś wie jak diokladnie ja wyczyścić... Wiwm ze potem trzeba zrobić Adaptacje VAGiem , w sobote dostaje Vaga nigdy sie nim nie bawilem wiec tez potrzebuje jakiejs porady jak zrobic adaptacje , bo nie chce nic spaprać.... z góry dziekuja nara....

Tytuł: Re: Przepustnica , Gdzie i jak ??
PostNapisane: 07.lis.2007 07:46:02 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
awasilik napisał(a):
Czesc...
Panowie gdzie właściwie jest przepustnica , wiem ze czasem jak skacza obroty trzeba ja przeczyścic , ale tylko z zewnatrz czy ona sie calkiem rozbiera , czy ktoś wie jak diokladnie ja wyczyścić... Wiwm ze potem trzeba zrobić Adaptacje VAGiem , w sobote dostaje Vaga nigdy sie nim nie bawilem wiec tez potrzebuje jakiejs porady jak zrobic adaptacje , bo nie chce nic spaprać.... z góry dziekuja nara....

Napisz może jeszcze jakie auto, a w zasadzie silnik :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2007 15:03:15 
Użytkownik

No tak stary dzieki za uwage.... Audi A6 1.8T 2001

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2007 15:49:32 
Klubowicz

Mhmm no wiec przepustnica przewaznie znajduje sie na wlocie do kolektora dolotowego :D
Czysci sie ja w srodku, nie na zewnatrz i nie ma to wplywu na falujace obroty. To przewaznie powoduja nieszczelnosci w ukladzie dolotowym, uszkodzone przeplywki i inne elementy pomiarowe silnika...a najczesciej poprostu regulator obrotow biegu jalowego zwany silniczkiem krokowym i to wlasnie od czysczenia tego ustrojstwa proponuje Ci zaczac :) Mam nadzieje, ze gazu nie masz :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lis.2007 16:00:21 
Użytkownik

...ewentualnie może być zabrudzony włącznik tego silnika krokowego. Gdy przepustnica zamyka się całkowicie, włącza ona właśnie ten zawór stabilizacji biegu jałowego. Jeśli poruszasz palcem linkę gazu (ale nie na pracującym silniku), to usłyszysz delikatne "cyk" - to jest właśnie włącznik ISV (Idle Stabilisig Valve)
poczytaj o tym na stronie www.20V.org. Mimo, że dotyczy ona innych silników (tych prawdziwych, nie Zuru? :peace: ) jest tam duuuużo przydatnych informacji

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2008 15:32:02 
Użytkownik

Auto: A6 C5 2002r 3.0 ASN avant quattro tiptro
Też mam problem z przepustnicą. Mianowicie podczas diagnozowania wyskoczył błąd przepustnicy (+ falowanie na niskich obrotach, czasem zgasł zaraz po odpaleniu), czyszczenie nic nie pomogło wiec zalecono mi wymianę tylko teraz problem jest taki że wg katalogu powinna być 058-133-063Q a w samochodzie jest jakaś 408-237-212-003, i kurcze teraz niewiem co zrobić ta pierwsza jest do kupienia przez sklep allegrowy a drugiej nigdzie niema.
Autko jest z 1998 roku

Strefa czasowa: UTC + 1