.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 18:54:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: nastaawnik b4 1z pocentriometryczny da się uratować
PostNapisane: 02.lip.2008 20:40:03 
Użytkownik

czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie lub jak zregenerować nastawnik pocentriometryczny w audi b4 1z stary typ pompy,czy mogę odrazu kupować nowy

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2008 20:44:22 
Użytkownik

Jedni mówią, że się nie da, są też tacy co niby oferują taką usługę, Niestety namiarów żadnych nie posiadam, dla tego też sam szukam takiego nastawnika by sprawdzić na własne oczy i ręce jak to z tym jest.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2008 20:48:59 
Użytkownik

ja te nowsze typy umiem regenerować bez większych problemów ,ale nie wiem co z tym starym typem się robi ,jest to ta pompa z krócccccccem do góry, i ponoć tam siedzi nastawnik pocentriometryczny a nie indukcyjny ,czy coś wiesz o tym

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2008 20:55:07 
Użytkownik

Wszystko co wiem to Ci napisałem, i praktycznie każdy Ci to napisze, z przewaga wypowiedzi, że sie nie da. Sprobuj zadzwonić do Nadarzyna pod warszawą, regenerują tam pompy wtryskowe, może oni będą w stanie coś zrobić.

Chyba to ten warsztat. http://e-warsztat.pl/ws/web/pl/warsztat.do?wid=49fcfd
jeśli nie niech mnie ktoś poprawi.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2008 08:29:08 
Użytkownik

Teoretycznie dlao by sie zregenerowac, ale musialy by byc dostepne nowe plytki rezystancyjne, dodatkowo potencjometr nie jest przykrecany, a zgrzewany, wiec wydaje mi sie ze ludzie ktorzy oferuja 'regeneracje' to w rzeczywistosci wyciagna nastawnik, przedmuchaja powietrzem lub przeplukaja ropa, czy jakim specyfikiem i jak brod byl przyczyna niedomagania to pomoze, ale zazwyczaj to wytara scierzka rezystancyjna a to juz lipa.
Takze walkuje temat i sam nastawnik uzywany znalazlem za 800pln z 7 dniowa gwarancja rozruchowa, zastanawiam sie jednak czy nie lepiej zmienic nastawnik na indukcyjny. koszt takiej operacji wyjdzie kolo tego jak koszt nowego nastawnika, jak ktos auto planuje do zyda to trudno powiedziec co sie bardziej oplaca. Ja mam zamiaz swoja B4 zostawic sobie do starosci, bo nie siedzialem w drugim tak wygodnym, tanim w eksplatacji i ladnym autku.

Jeszcze jedno: nastawnik potencjometryczny jaki ma numer ( części )

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2008 14:15:10 
Użytkownik

jakbys chcial zmienic nastawnik poten na hdk to musialbys zmieniac ecu o ilesie nie myleponiewac w nast poten napiecie jakie idzie na potencjometr i wychodzi z niego to napiecie stale które informuje ecu w jakim polozeniu jestnastawnik a w indukcyjnym jest to napiecie zmienne które idzie na transformatorek róznicowy i wychodzi z niego do ecu dlatego jakby podlaczyl nast induk pod ecu gdzie byl potento na transformtorek ronizcowy by szlo napiecie stale a zeby wytworzyc zmienne pole magnetyczne potrzebne jest napiecie zmienne

Strefa czasowa: UTC + 1