.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 19:03:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDI B4 1,9 TD AAZ] UKŁAD CHLODZENIA !!!
PostNapisane: 01.lip.2008 09:00:15 
Użytkownik

Witam wszystkich klubowiczów
Więc mam taki problem powiem odrazu ,że po wymianie pompy wodnej wszystko było ok. Lecz po wymianie uszczelki pod głowicą dopiero wtedy zaczoł się cyrk ponieważ
1. Temp silnika jest wyższa co to może byc???
2. Na biegu jałowym płyn z nadmiaru chłodnicy ( chodzi mi o ten cienki ) powinien nim płynąć płyn a umnie dopiero płynie jak wejdzie na wyższe obroty jak nacisnę przewód gumowy gróby oczewiście przy odpalonym silniku to popłynie płyn przez nadmiar ale zaraz go cofa ???
CO TO MOŻE BYĆ PROSZĘ O POMOC !!!
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi i odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2008 14:29:29 
Klubowicz

Temp. jest wyzsza tzn jaka ? Płyn sie gotuje, rozsadza węze, czy tylko wskazowka na zegarach jest wyzej ?
Narazie bez paniki - mozesz miec jeszcze zapowietrzony układ :peace: .

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2008 20:29:39 
Użytkownik

Witam :peace:
Podłacze sie do tematu jeśli pozwolisz bo mam podobny problem w AJM 1,9TDi, 116PS, 2000r. Ucieka mi płyn chłodniczy tylko i wylacznie jak wyjade w trase i dam w pedał ostro typu 160-200 km/h. Kiedy jeżdze po miescie normalna codzienna ludzka jazda - nic mi nie ubywa płynu.
Chłodnica wymieniona na nową bo i tak z niej ciekło.
Nie wiem na co stawiać czy na pompe wodna czy na uszczelkę pod glowica.
Wyglada na to ze to drugie chyba, prosze poradzcie. Wiem ze siwy dym i rosół w zbiorniczku od p.chlodniczego jest oznaka wadliwej uszelki pod glowica - ale u mnie to nie wystepuje.
Ile biora tera za wymiane takiej uszczelki pod glowica ? Domyslam sie ze pół silnika trzeba rozebrac.....
:/

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2008 11:29:06 
Użytkownik

Witam wymieniłem ostanio termostat i auteczko chyba się uspokoiło jak mu daje troszke po gazie to temp. zwrasa 94-96C ale po chwili spada na 90-91C przed wymianą termostatu temp. trzymało 95-97C narazie się cieszę z tego że temp. w moim auteczku się uspokoiła. W sobotę jadę w dalszą trase i wtedy wyjdzie czy wymiana termostatu była potrzebna czy nie ale wspomne że stary termostat ma 16 latek ? i chyba już zaczoł szwankować .
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2008 11:35:18 
Użytkownik

Mariojr napisał(a):
Witam :peace:
Podłacze sie do tematu jeśli pozwolisz bo mam podobny problem w AJM 1,9TDi, 116PS, 2000r. Ucieka mi płyn chłodniczy tylko i wylacznie jak wyjade w trase i dam w pedał ostro typu 160-200 km/h. Kiedy jeżdze po miescie normalna codzienna ludzka jazda - nic mi nie ubywa płynu.
Chłodnica wymieniona na nową bo i tak z niej ciekło.
Nie wiem na co stawiać czy na pompe wodna czy na uszczelkę pod glowica.
Wyglada na to ze to drugie chyba, prosze poradzcie. Wiem ze siwy dym i rosół w zbiorniczku od p.chlodniczego jest oznaka wadliwej uszelki pod glowica - ale u mnie to nie wystepuje.
Ile biora tera za wymiane takiej uszczelki pod glowica ? Domyslam sie ze pół silnika trzeba rozebrac.....
:/

Witam
u mnie gdy płyn zaczoł uciekać też nie wiedziałem gdzie ucieka i obiawy były takie jak u ciebie na początku nie dymił lecz po jakimś czasie zaczoł dymić i płynu ubywało coraz więcej i okazało się że to uszczelka pod głowicą wymiana takiej uszczelki to koszt ok.200 -250 zł w moim przypadku nie wiem jaka cena wchodzi w gre w twoim przypadku? więc sprawdz olej czy czasem ci nie zrobiło 2 stanów tyle ci tylko mogę doradzić pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 08:28:45 
Użytkownik

Witam ponownie
W sobotę zrobiłem kilaka kilometrów ok 500 i patrzyłem na wskażnik temp. pokazywała mi 91-92 czasami 93 C ale tą ostatnią jak dociskałem pedał gazu do deski. Więc się cieszę ponieważ wymiana termostatu pomogła i temp. w moim auteczku się uspokoiła teraz mogę jeżdzić bez obaw i nie martwić się temperaturą.
POZDRRAWIAM SZYSTKICH KLUBOWICZÓW

Strefa czasowa: UTC + 1