.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 18:59:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [AKN] słabo przyspiesza (szukam warsztatu i pomocy :-)
PostNapisane: 07.lip.2008 17:47:34 
Użytkownik

Cześć,
postanowiłem zregenerować moje a4 ale nie wiem gdzie to zrobić :/

Objawy takie:
1. czasem przestaje przyspieszać powyżej 110 km/h (wtedy obroty na biegu max ok. 2000 rpm, a na luzie ok. 3500 rpm). - objaw nowy od. ok. 2 tygodni
2. generalnie przy gwałtownym przyspieszaniu spora ciemna chmura - objaw stary od ok. pół roku się nasiliło i trzyma.

poczytałem trochę i jeśli chodzi o:
1. to przepływka, albo przewody podciśnienia, albo?
2. tu pewnie masa powodów - może odma - dziś odkręciłem korek oleju na pracującym silniku - i lekki dymek i lekki syk (nadciśnienie) jak przy otwarciu puszki pepsi ;)

Zebrałem się w sobie i pojechałem do warsztatu gdzie na co dzień serwisuję auto (oleje, drobne wymiany, naprawa abs) i tu wielki zawód:
nic nie są w stanie powiedzieć poza tym, że są dwa błędy: 05A1 - czujnik braku paliwa oraz 023F - ciśnienie w rurze dolot. poniżej granicy regulacji. Do tego usłyszałem, że należy się 100 a reszty to trzeba poszukać - może przewody podciśnienia - nowe 1000 pln :?: (czyli z tego co czytałem wcześniej na forum to raczej się nie znają i do wymiany przewodów podciśnienia chcą ściągać turbinę - dlatego tyle sobie wyliczyli) - podziękowałem za współpracę chwilowo

dodam, że auto poza tym ok, rozrząd robiony ok. 2 lat temu (50 tys. km).

Czy możecie polecić jakiś naprawdę dobry warsztat w woj. LUBUSKIM lub WIELKOPOLSKIM?
Niestety dla mnie samodzielna diagnostyka to czarna magia - wiem że nie dam sobie z tym sam rady :(

Będę wdzięczny za namiary i pomoc - bo niebawem czeka mnie dalszy wyjazd za granicę - a przy małej dzidzi nie mogę sobie pozwolić na awarię auta.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 21:18:20 
Użytkownik

Auto: A4 B6 Avant 1.9 TDI AVF
Przewody podciśnienia 1000 PLN ????
To chyba jakaś nanotechnologia sie w podciśnienie wkradła ;)
"...zaworki czyścisz przez delikatne przedmuchanie, wężyk średnica 6 mm kupujesz z metra i tniesz na odpowiednie odcinki identyczne jak te które zdemontujesz. ..."

Turbulum do zmiany podciśnienia chiba nie jest konieczne... ?

Navigation BNS4.2 (spolszczone) + Teleatlas DX 2012/2013

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 21:26:25 
Użytkownik

simon75 napisał(a):
Przewody podciśnienia 1000 PLN ????
To chyba jakaś nanotechnologia sie w podciśnienie wkradła ;)
"...zaworki czyścisz przez delikatne przedmuchanie, wężyk średnica 6 mm kupujesz z metra i tniesz na odpowiednie odcinki identyczne jak te które zdemontujesz. ..."

Turbulum do zmiany podciśnienia chiba nie jest konieczne... ?

dlatego wyszedłem bez gadania, bo nie lubię jak się ze mnie durnia robi :> a simon czytałem gdzieś że sprawdzałeś te elementy niedawno. możesz dać namiary na PW? - jestesmy z tej samej okolicy :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 21:29:37 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
oni pewnie mieli na mysli przewody od turbiny :peace: bo podcisnienie zamkniesz sie w 50 zl to jest okolo 5 metrow wezyka :-) zaworki ja ostatmio czyscilem u siebie takim sprayem do mycia silnika a pozniej denaturatem kupa czarnego syfu z nich wyleciala :!:

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 21:33:48 
Użytkownik

badyl napisał(a):
oni pewnie mieli na mysli przewody od turbiny :peace: bo podcisnienie zamkniesz sie w 50 zl to jest okolo 5 metrow wezyka :-) zaworki ja ostatmio czyscilem u siebie takim sprayem do mycia silnika a pozniej denaturatem kupa czarnego syfu z nich wyleciala :!:

tego nie wiem, bo mechanik był w stanie pokazać papier z napisem: ciśnienie w rurze dolot. poniżej granicy regulacji. i mówił o wymianie dwóch węży od podciśnienia za 500 i robota 500 :diabel: a i to na zasadzie zgadywania bo w sumie to nic nie sprawdził oprócz odczytu kodu błędu :(:

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 21:37:40 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
anlisi napisał(a):
badyl napisał(a):

tego nie wiem, bo mechanik był w stanie pokazać papier z napisem: ciśnienie w rurze dolot. poniżej granicy regulacji. i mówił o wymianie dwóch węży od podciśnienia za 500 i robota 500 :diabel: a i to na zasadzie zgadywania bo w sumie to nic nie sprawdził oprócz odczytu kodu błędu :(:

no to napewno o weze od turbiny im chodzilo :d skoro tak mowili to moze masz gdzies popekane te weze i cisnienie ulatuje do atmosfery zamiast do cylindrow wtedy auto bedzie ci kopcilo na czarno a jak dasz mu w rure to nieslychac na zewnatrz syczenia :?:

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 21:50:21 
Użytkownik

no to napewno o weze od turbiny im chodzilo :d skoro tak mowili to moze masz gdzies popekane te weze i cisnienie ulatuje do atmosfery zamiast do cylindrow wtedy auto bedzie ci kopcilo na czarno a jak dasz mu w rure to nieslychac na zewnatrz syczenia :?:[/quote]

no właśnie problem polega na tym że ja nie jestem techniczny :( ja nie rozróżnię czy coś syczy czy nie słyszy - dla mnie to silnik pracuje albo nie (no ew. wybuch bym rozpoznał :): )
dlatego szukam jakiegoś bardzo konkretnego mechanika w okolicy, który wie o czym mówi a nie zgaduje tak jak ja

Strefa czasowa: UTC + 1