.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 17:02:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C5 2.4 - kilka pytan
PostNapisane: 07.lip.2008 17:55:32 
Użytkownik

witam serdecznie.

mam nadzieje ze niedlugo pojade po samochod do niemiec. w gre wchodzi nissan maxima 3l v6 (97) lub... wlasnie ostatnio napatoczyl sie ten samochod http://tinyurl.com/6zu3ct A6 2.4.
na korzysc audi przemawia jego tanszy serwis oraz full service history (tak jak pisza w opisie) - maxima tego nie ma.
mam nastepujace pytania:
- czy sa problemy z przerobieniem tego silnika na LPG (jaki koszt i spalanie) - maxima okolo 3000, spalanie okolo 11 trasa, 13-14 miasto - spokojna jazda.
- jak z wymiana rozrzadu? czy tam jest pasek czy lancuch? w maximie nie zalecaja wymiany lancucha chyba ze chrobota.
- czy ten przebieg co w opisie - 230.000 to duzo i jest sie czym przejmowac?
- jak wam sie podoba ta cena. do niej trzeba byloby doliczyc okolo 3000 zeby moc jezdzic po polsce.

wlasciwie to wszystko.
dziekuje z gory za odpowiedzi.

Tytuł: Re: A6 C5 2.4 - kilka pytan
PostNapisane: 07.lip.2008 18:03:46 
Użytkownik

o! widze, ze moderator zmienil temat.
sorki ze sie nie dostosowalem. obiecuje poprawe.

dla porownania podaje linka do tej maximy:
http://tinyurl.com/65haq2

aha... jeszcze jedno pytanie:
maxim podobno nie kradną - jak z audi?
bede zmuszony je trzymac pod blokiem niestety :/

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 18:10:13 
Użytkownik

przebieg jest normalny
chociaz za ta kase nie sadze aby to bylo cos dobrego, ze zdjec nie umiem za bardzo nic powiedziec :)
tymbardziej, ze to jest auto od handarza, zeby to bylo jeszcze bezposrednio do wlasciciela :/

zobaczymy co inni powiedza

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 18:11:58 
Użytkownik

Sander napisał(a):
przebieg jest normalny
chociaz za ta kase nie sadze aby to bylo cos dobrego, ze zdjec nie umiem za bardzo nic powiedziec :)
tymbardziej, ze to jest auto od handarza, zeby to bylo jeszcze bezposrednio do wlasciciela :/

zobaczymy co inni powiedza

aha... dzieki. no to juz jakas informacja. wiesz... ja jade sam + kumpel do niemiec. doswiadczenia za duzego nie mam jesli chodzi o mechanike a tymbardziej o audi. w zyciu tym samochodem nie jezdzilem. w tej chwili jezdze astra '92 wiec porownania nie bede mial zadnego :)
z zewnatrz wyglada ladnie. i to co mnie skusilo sluchajcie: Full Service History <-- w maximie tego nie ma.

PostNapisane: 07.lip.2008 18:53:43 
Użytkownik

piotrtal napisał(a):
- czy sa problemy z przerobieniem tego silnika na LPG (jaki koszt i spalanie) - maxima okolo 3000, spalanie okolo 11 trasa, 13-14 miasto - spokojna jazda.
- jak z wymiana rozrzadu? czy tam jest pasek czy lancuch? w maximie nie zalecaja wymiany lancucha chyba ze chrobota.
- czy ten przebieg co w opisie - 230.000 to duzo i jest sie czym przejmowac?
- jak wam sie podoba ta cena. do niej trzeba byloby doliczyc okolo 3000 zeby moc jezdzic po polsce.

wlasciwie to wszystko.

Cześć,
mam przyjemność jeździć takim samochodem to tak:
1) Problemu myślę że nie ma to prosty w budowie wolnossący motor, spala w trasie około 9litrów, w mieście 14-15 przy spokojnej jeździe
2) Prawdę mówiąc nie wiem, sprawdź na http://www.sklep.intercars.com.pl
3) Raczej nie ja mam przejechane 247.000 i nic się nie dzieje jest w Polsce od 3 lat kupiłem go od francuza i nic się z nim nie dzieje. Nawet zawieszenia nie robiłem, a w mieście mam same dziury (małe miasto mała kasa naprawy dróg), fakt że coś przy lewym kole już przeskakuje przy skręcie (tak jak w barku wyskakuje i wskakuje na miejsce nie wiem co to jest) ale 3 lata sobie radził i pewnie z rok bym pojeździł jeszcze...
4) Auto jest w super cenie, prawdę mówiąc może za tanio, ale czasem są okazje, ma ESP czego mój nie posiada, ma webasto, standardowy i jak mój alus, ładny lakier ten sam mam, ale tu wygląda na nie zniszczony (trzeba się przyjrzeć) ma inną kierownicę (sportową) ale może to nic nie mówić o wypadku mógł ją zamówić. Wydaję się dobra nie koniecznie złą okazją, trzeba się przejechać i sprawdzić, teraz można tylko wróżyć. :) Jeśli będzie wszystko ok brać i jeździć będziesz zadowolony!!!

BMW 330i. M54 (rwd na gwincie) ... bylo
VW Passat B5 Kombi 1.9 TDI 110KM (bezawaryjny dieselek) ... bylo
VW Polo MK4 3dr 1.4 TDI Highline (twarda rakietka) ... bylo
Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest
TGI => https://www.seat.com/car-terms/t/tgi-technology.html

PostNapisane: 07.lip.2008 18:55:55 
Użytkownik

dzieki za odpowiedz.
a prosze jeszdze o info co przy takim samochodzie nalezy wymienic po sprowadzeniu? - pytalem wczesniej o rozrzad (jak to wyglada?). sam pasek kosztuje z 150pln. czyli jednak ten silnik jest na pasku? rozumiem ze plyny to normalne ze trzeba wymieniac.
no i instalacja gazowa. do maximy kosztuje okolo 3000. jak do tego audi?

co do tego audi ze zdjecia. rozumiem ze sugerujesz, ze mogla byc tluczona ze wzgledu na ten lakier i kierownice?

PostNapisane: 07.lip.2008 19:31:06 
Użytkownik

piotrtal napisał(a):
dzieki za odpowiedz.
a prosze jeszdze o info co przy takim samochodzie nalezy wymienic po sprowadzeniu? - pytalem wczesniej o rozrzad (jak to wyglada?). sam pasek kosztuje z 150pln. czyli jednak ten silnik jest na pasku? rozumiem ze plyny to normalne ze trzeba wymieniac.
no i instalacja gazowa. do maximy kosztuje okolo 3000. jak do tego audi?

co do tego audi ze zdjecia. rozumiem ze sugerujesz, ze mogla byc tluczona ze wzgledu na ten lakier i kierownice?

Nie takie moje z postrzeżenie względem mojej audicy, ja mam rok 2001 i możliwe że w tym roku była inna kierownica, nic nie chce sugerować. Wiem że wiele audiczek nie bitych ma różne kierownice, możliwe że niemcy mając kase np. przy kupnie wybierają ciekawsza sportową kierownicę.

Wiesz co ciężko mi powiedzieć, uwierz mi w to że kupiłem auto od kolesia mieszkającego w bloku sprowadzającego auta, zaufaliśmy mu, sam sprowadza pojedyńcze sztuki, bez lawety pewnie auto będzie dobre i nic w nim nie wymienialiśmy po kupnie, sprawdziliśmy stany płynów i tyle, klimę nabiłem 5dni temu!! 3 lata w PL i nie wiem ile we francji na jednym nabiciu rekord!!
Instalacja to tak na ogół to wymyśliłem wzór 500zł * liczba cylindrów + jakość instalacji (gazu) = 4000zł myślę że kupisz dobrą sekwencyjną instalację (a nie sekwencje to sobie odpuść). Sprawdź u siebie w mieście, najlepiej u takiego instalatora (gazownika który ma dobrą opinie i ładuje gaz do dobrych furek). A warto bo to autko wyjdzie cię pewnie koło 22tyś a to jest tanio za to auto. Jeśli stan będzie dobry to z góry powiem ci że nie będziesz nigdy zadowolony z żadnego auta jak z tej audiczki z tym silnikiem, szczególnie że masz wykaz pełnego serwisu!!! Nie wierze w inne auta i marki jak w audi i w ten konkretny model :)

Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2008 20:09:47 
Użytkownik

kierownica sie nie sugerujcie, duzo audic ja ma :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2008 11:47:44 
Użytkownik

witajcie.

jeszcze jedno pytanie ktore mnie naszlo.
podobno te A6 maja zawieszenie wielowahaczowe. nie wiem z czym to sie je, wiem natomiast, ze strasznie drogi jest remont takiego zawieszenia. czy moge zakladac, ze po przywiezieniu od razu bede musial cos z nim robic? w 11 letnim samochodzie nie sprawdzi sie zawieszenia w ciagu godziny czy dwoch.
i jeszcze pytanie: ile drozej wychodzi remont takiego zawieszenia od powiedzmy A4? jakiego rzedu sa to kwoty. dziekuje.

PS. jaka instalacje LPG macie zalozona do tego silnika?

dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2008 12:08:13 
Użytkownik

Remont takiego zawieszenia będzie identyczny jak w A4 (częsci). Tak się składa, że w A4 też jest wielo wahacz. W ASO komplet wahaczy 1500-2000. Takie częsci najlepiej kupić w ASO aby mieć 100% pewności, że to oryginał. Przy wymianie polecam założenie wahaczy od werskji s-line, wytrzymują 2x tyle co zwykłe. Myśle, że warto zapłacić 30% więcej za nie i jeździć dwa razy dłużej :)

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Ostatnio edytowano 08.lip.2008 12:10:12 przez 2rafal7, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2008 12:08:55 
Użytkownik

2rafal7 napisał(a):
Remont takiego zawieszenia będzie identyczny jak w A4 (częsci). Tak się składa, że w A4 też jest wielo wahacz.

dzieki za info.

tamta audica juz zeszla :/ nie ma jej na mobile.de - no coz. :)

ps. dzwonilem do komisu i dowiedzialem sie tylko tyle ze dzisiaj rano jakis polak ja kupil. napewno to ktorys z was :)
no nic. fajna byla, ale nie bede plakal. moze sie trafi cos innego, a jak nie to ta maxima. albo skoncze z jakims starym pasatem. :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2008 18:52:32 
Użytkownik

piotrtal napisał(a):
a jak nie to ta maxima. albo skoncze z jakims starym pasatem. :)

Nie rób tego, porównanie jak baton do g....na.
Szukaj dalej ładnej 2,4 a nie spojrzysz na żadną maximę.

200 2,2T 1984 była

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2008 19:52:24 
Użytkownik

rado napisał(a):
piotrtal napisał(a):

Tak zrób!!!! :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2008 17:52:56 
Użytkownik

Czakol napisał(a):
rado napisał(a):
piotrtal napisał(a):

kupilem maxime - nie ta ktora wyslalem w linku wyzej - calkiem inna. znalazlem ja w 4 dni przed moim wyjazdem :) wysle moze kieds zdjecia.
dokladnie upatrzone ogloszenie z niemczech. 3.0, v6, 200 koni, rok 99, navigacja, velur, automat - 7.4s od 0 do 100 (manual ma 6.9) -
ale co najwazniejsze. w pelni serwisowana - udokumentowane 126.000 km. 1 wlasciciel. bardzo dobrze utrzymana i na zewnatrz i w srodku. gdyby byla ta audi co pisalem o niej na poczatku watku to bym ja zepewne kupil, bo byla w super stanie. dla mnie wlasnie to sie liczy - aby samochod nie by zniszczony. a niektorzy ludzie naprawde nie dbaja o nie. poniewaz ta maxima przeszla moje oczekiwana jesli chodzi o stan wiec nawet juz nigdzie indziej nie jezdzilem po komisach - sprawe zalatwilem jednym wyjazdem. jedyne co jest w niej (na dzien dzisiejszy) do zrobienia - amortyzatory tyl i nowy akumulator.
teraz nie moge spac po nocach, bo trzymam ja pod blokiem :)
jak u was grupowicze z AC - ile trzeba liczyc na taki samochod?

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2008 20:01:30 
Użytkownik

Auto: C7
piotrtal napisał(a):
Czakol napisał(a):
rado napisał(a):
piotrtal napisał(a):

kupilem maxime - nie ta ktora wyslalem w linku wyzej - calkiem inna. znalazlem ja w 4 dni przed moim wyjazdem :) wysle moze kieds zdjecia.
dokladnie upatrzone ogloszenie z niemczech. 3.0, v6, 200 koni, rok 99, navigacja, velur, automat - 7.4s od 0 do 100 (manual ma 6.9) -
ale co najwazniejsze. w pelni serwisowana - udokumentowane 126.000 km. 1 wlasciciel. bardzo dobrze utrzymana i na zewnatrz i w srodku. gdyby byla ta audi co pisalem o niej na poczatku watku to bym ja zepewne kupil, bo byla w super stanie. dla mnie wlasnie to sie liczy - aby samochod nie by zniszczony. a niektorzy ludzie naprawde nie dbaja o nie. poniewaz ta maxima przeszla moje oczekiwana jesli chodzi o stan wiec nawet juz nigdzie indziej nie jezdzilem po komisach - sprawe zalatwilem jednym wyjazdem. jedyne co jest w niej (na dzien dzisiejszy) do zrobienia - amortyzatory tyl i nowy akumulator.
teraz nie moge spac po nocach, bo trzymam ja pod blokiem :)
jak u was grupowicze z AC - ile trzeba liczyc na taki samochod?
Około 480zł za OC na cały rok z NW.Za AC 10% wartości auta-zniżki :):

Strefa czasowa: UTC + 1