.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 00:18:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 ACK+STAG300] Spalony bezpiecznik a potem cewka
PostNapisane: 17.lip.2008 21:13:44 
Użytkownik

Witam,

Wczoraj jechałem sobie do domu (400km) i w połowie drogi zdechł mi gaz.
Jak się okazało padł bezpiecznik (ten główny). Po wymianie autko odpaliło na gazie ale po przejechaniu około kilometra padła cewka przy reduktorze. Wtedy jeszcze tego nie wiedziałem ale dziś oświecił mnie mechanik podmieniając ja. Szczęśliwy wsiadłem i rura do domu ale po 1km znów wszystko siadło. Wróciłem do gazownika podmienił mi znów (trochę wkur... bo za friko :-) ) ale po raz kolejny padła. Przegrzebałem trochę instalację i nie znalazłem nigdzie zwarcia. Może miał ktoś z was podobny przypadek lub ma pomysł gdzie szukać winy? Dodam tylko, że nic innego złego się nie dzieje, tzn. żaden inny bezpiecznik się nie pali czy to od gazu czy nie przełącza sprawnie na benzynę i dalej śmiga bez problemu. Mam jedną działającą cewkę i chciałbym być pewny jak już ją podłączę, że zaraz mi nie padnie.

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2008 22:44:00 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
a jednak zwara.. a gdzie - pytaj na forum stag-a ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2008 20:02:36 
Użytkownik

No to jestem po wizycie w macierzystym zakładzie.

Diagnoza - padła po porostu cewka - bezpiecznik to efekt uboczny.

A teraz ku przestrodze - gazownik w okolicach mojego domu do którego udałem się po pomoc wsadził mi na miejsce specjalnej cewki(około 30ohm) otwierającej zawór wstawił cewkę 3ohm od wtryskiwacza w efekcie czego popłynął prąd który nie był zbyt miły dla sterownika. Efekt Stag się spalił po rozebraniu czarno na płytce :/ Na szczęście - tu muszę pochwalić gazownika u którego zakładałem gaz - sterownik jedzie na gwarancji do producenta z opcją do naprawy w przypadku nie uznania. Wymieniona cewka na właściwą w ramach gwarancji :peace: sterownik wsadzony nowy (oczywiście kasa w zastaw) za 2 tygodnie powinien być naprawiony mój i wtedy podmianka. Gazownik nie wziął kasy potraktował to jako gwarancje mimo, że "dałem dupy" :<.

No cóż za głupotę i niewiedzę się płaci.

Oby mniej takich przypadków w przyszłości.

Strefa czasowa: UTC + 1