.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 03:43:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tryb Awaryiny TIPTRONICA
PostNapisane: 17.lip.2008 21:55:15 
Użytkownik

Drodzy Klubowicze . Mam problem z tiptronicem w moim A6 2.5 TDI 180 km z 2000 roku Skaczą obroty. od 1500 do 4000, szarpie przy zmianie biegów( nie zawsze) a następnie zapala się tryb awaryjny. Na kompie wyrzuca błędy 17114(P0730) Dzięki za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 19:30:33 
Użytkownik

Paskudny błąd, może być:
- Niepełny poziom oleju w ASB.
- Zanieczyszczony olej ASB.
- Poślizg kosza lub taśmy hamulca.
- Uszkodzony czujnik obrotów wejściowych lub wyjściowych ASB.
- Żle zakodowany komputer ASB.
I to wszystko kryje się za błędem 17114.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 20:45:05 
Użytkownik

bardzo dziękuje za wskazówki co może być z moim tipem , powiem wam drodzy klubowicze że wspomiane A6 kupiłem w ubiegły piątek.
Wymieniłem oleje,filtry i po przejechaniu 60 km zgasiłem silnik i już więcej nie zapali. To był czwartek. W piątek zaholowałem A6 ( bardzo wolno jako że to automat do serwisu VV.Panowie stwierdzili że w stacji gdzie wymienino mi oleje i filtry założonomi filtr paliwa który doprowadza do zapowietrzania układu, no i oczywiście założono mi filtr audi . Samochód odebrałem w sobotę o13.
No i ponownie byłem bardzo szczęśliwym posiadaczem A6. Wieczore w sobotę przyszeł do mnie znajomy który trochę przeciągnoł mi A6 aby sprawdzić ,,Jak się radzi'' i zaczeły się problemy ze skrzynią . Na początku poszarpywanie przy zmianie z 1 na 2. W niedziele już zaczeły skakac obroty przy przyspieszaniu raptownie rosły z 2000 do 5000 koszmar. Mocne uderzenia brak przełożenia na kolejne biegi. Przy 60 km/h 4000obr. I co? Tryb awaryjny.
Dodam że przełożenia + - tylko dwa biegi i tryb awaryjny.
Wsteczny działa OK.
Pojechałem do diagnosty komp pokazał błędy 17114(PO730).
powiedział że to może być wszystko począwszy od wtyczki,usterki mechanicznej,lub usterki elektroniki tipa.
Powiedzał że jak słucha silnika to uważa że nie pali na wszystkie cylindry.
Zaczołem wiązac fakty
1. zapowietrzony układ przez zły filtr paliwa
2. podobno pali nie na wszystkie cylindry
3. Problemy z triptronikiem
Komputer silnika nie pokazal błędów.
Może to są różne sprawy, a może prowadzą do złej pracy automatu.
Nie wiem , nie znam się na tym a jak wspomniałem moje ukochane auto mam dopiero od tygodnia i przejechałem nim aż 100 km :(
Proszę o Państwa podpowiedzi co się stało z moim A6 i na jakie wydatki muszę się przygotować.
Jaszcze raz bardzo dziękuje za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 20:51:31 
Klubowicz

Czuję przez skórę, że to był okazyjny zakup :( Jak znam życie (obym się mylił) wtopiłeś - być może i masz za mało oleju, ale on w 5 sekund raczej nie ucieka - problem może tkwić w samym silniku - ciekaw jestem jak wygląają Twoje wałki rozrządu :/

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 21:15:36 
Użytkownik

audi kupiłem od koleżanki która obecnie mieszka w Polsce.
Tym autem jezdziła w Itali 2 lata A6 ma przebieg 155000 jak twierdzi autentyczny. Podobno w Itali nikt nie cofa liczników. Ja tensamochód znam do maja tego roku ponieważ tyle się zastanawiałem nad jego kupnem.
z tego co wiem w maju po 2 tygodniowym postoju nie chciał zapalić podładowała akumulator i było ok.
W czerwcu była nim w Gdańsku pez problemów.
Ja go kupiłem w piątek i się zaczeło. Problem za problemem.
Nie wiem jak się skończy moja przyjazń z A6. Może to tylko na początek małe problemy, a dalej będzie dużo zadowolenia.
Pozdrawam

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2008 21:56:30 
Użytkownik

Dlatego nigdy bym nie kupił samochodu od kobiety. Taką wyznaję zasadę. 80% kobiet nie ma pojęcia o mechanice. Samochód dla pań ma cztery koła ale jak to się dzieje że one się kręcą to guzik je to obchodzi. Uważam, że kupując samochód od płci przeciwnej masz większe prawdopodobieństwo, że będzie on niedofinansowany eksploatacyjnie pod każdym względem.

Nie chcę tu wszczynać jakiejkolwiek polemiki na ten temat, takie poprostu jest moje zdanie.

P.S. Sorki za OT

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2008 16:53:48 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Czuję przez skórę, że to był okazyjny zakup :( Jak znam życie (obym się mylił) wtopiłeś - być może i masz za mało oleju, ale on w 5 sekund raczej nie ucieka - problem może tkwić w samym silniku - ciekaw jestem jak wygląają Twoje wałki rozrządu :/

ten typ silnika jest bardzo awaryjny i nie bardzo mozna tu mowic o okazyjnym zakupie bo czy jest to okazja czy kupimy z serwisu to przy pewnym przebiegu i tak silnik sie rozpada, trzeba przyznac ze aby silnik jezdzil w miare bezawaryjnie potrzebne jest pakowanie w niego sporo kasy bo w jakim innym jeszcze silniku zalecana jest wymiana hydrauliki zaworowej po 150 tys km , do tego pompa ktora i tak padnie. Przy kupnie tego modelu albo brniesz dalej wymieniajac co sie da albo pozbywasz sie go szybko i jestes szczesliwy.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2008 18:19:02 
Użytkownik

zaczynamy od prawdziwej diagnostyki VAS/VAG/VAG-Com.
odczyty błędów skanerami za 200 PLN nie można nazwać nawet odczytaniem błędów [brak walorów].

drogi forumowiczu,

kup choćby jutro rano interface diagnostyczny Viaken USB KKL [www.viaken.pl] i zrób pełną diagnostykę statyczną wg przyklejonego topiku o diagnostyce.
koszt interface'u to 90 PLN.

im więcej mechaników odwiedzisz, tym mniejsze masz szanse na naprawienie tego samochodu.
na słuch mechanik może ocenić, co najwyżej, barwę soniczną swojego bąka.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2008 12:00:22 
Użytkownik

Witam ponownie .
Właśnie byłem przepalić moje A6 bo jak Wam wiadomo w chwili obecnej nie mogę za bardzo nim jezdzić. Zauważyłem że jak na niskich obrotach delikatnie dodam gazu to do osiągnęcia 2000 obr ma nierówną pracę silnka.
Tak się zastanawam czy te wszystkie problemy z tiptronkiem a teraz z obrotami( podobno przestał palic na wszystkie cylindry ) nie są związane z opisytwaną wymianą filtra paliwa i zapowietrzeniem się układu.
Na 25 .07 jestem umówiony w servisie VW w Płocku mam nadzeje że tam wreszcie naprawią moje AUDI i wreszcie po dwóch tygodniach od zakupu będę mógł się chociaż nim przejechać, Dodam Wam jeszcze że do chwili wymiany w/w filtra auto chodziło super.
Pozdrawiam, proszę o podpowiedz co może być z moim A6.
M.S.

Witam
Chcę się pochwalić że od wczoraj już mam naprawione moje Audi.
Samochodu nie zaprowadziłem do vw lecz oddałem do fachowca z polecenia.
Jak się okazała tiptronik jest OK.
Padła pompa paliwa ??????????
Panowie z firmy TIPTRONIC w Płocku naprawili co trzeba i jest OK.
Muszę dodać że nastawiony byłem na wyskie koszty a zapłaciłem stosunkowo grosze.
Pan Michalski włascićiel firmy jest osobą która nie naciąga ludzi, jest osobą słowną a jego pracownicy wiedzą co robią.
Firma godna polecenia.
Pozdrawiam

Sorry firma nazywa się AUTO TRONIC a mieści się w Płocku

MOD: Proszę o zapoznanie się z Par.1 Pkt.1. Regulaminu Forum, ze szczególnym uwzględnieniem opisu funkcji EDYTUJ ... .
Dopisywanie "posta pod postem" na którego nikt jeszcze nie odpowiedział - utrudnia lekturę odwiedzającym topiik ... .
Piotruś

Strefa czasowa: UTC + 1