.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lip.2025 11:42:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [TT] Problem z odpaleniem auta
PostNapisane: 23.lip.2008 20:19:46 
Klubowicz

Witam kolegów,

od jakiegoś czasu mam następujący problem. Moja żona jeździ swoim autem stosunkowo rzadko ( raz w tygodniu ) i po kilku dniach stania mamy problem z odpaleniem auta. Objawy są natępujące:

- najpierw po 2-3 dniach stania auta gasną SAME czerwone kontrolki alarmu na obu drzwiach ( jakby alarm się dezaktywował :?: )
- nie można otworzyć auta z ori pilota tylko z zamka w drzwiach ( nie działa centralny )
- nie ma żadnej reakcji na przekręcanie kluczyka w stacyjce

Dodam że to nie wina kluczyka, bo na oba nie reaguje. Tak jakby coś a aku, ale sprawdzałem i wszystko wygląda ok - klemy siedzą ścisło. Aku wymieniony na NOWY jakieś 1/2 roku temu. Ciekawostką jest to że kiedyś pomagało chwilowe otworzenie maski :): i po zamknięciu auto odpalało. Dziś nie pomogło :(

W aucie zamontowany jest alarm z antynapadem. Jeden z gości od alarmu zaproponował wymontowanie starego systemu i zamontowanie nowszego, ale to koszt ponad 2k :/ Wiem że to najprostsze rozwiązanie, ale ja bym jednak chciał chwilę poszukać przyczyny tak kuriozalnego zachowania się auta.

Czy ktoś ma może pomysł gdzie szperać i co może być przyczyną :?: Będę wdzięczny, bo auto w tej chwili stoi unieruchomione :( :( :(

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2008 20:37:25 
Użytkownik

Hmm ja miałem takie samo coś ale w innym autku. Powód prozaiczny. Jeżeli masz alarm z osobną syreną to w niej jest aku w którym jest prąd aby syrenka mogła działać po wyjęciu akumulatora.
Otóz u mnie pomogła wymiana syreny bo akumulatorek w syrence był zapsuty i nie trzymał prądu, wię doładowywał sie cały czas. .i po 2-3 dniach autka nie magłem zapalić bo aku rozładowany był.
Spróbuj, może pomoże.
PZDR
:piwo:

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2008 20:51:43 
Klubowicz

Dzięki, sprawdzę to - oby to było przyczyną.

Zastanawia mnie tylko fakt, jaką rolę w tym wszystkim odgrywała maska, która po otwarciu na 2 sek i zamknięciu rozwiązywała problem :?: Niestety do czasu...... :/

Ma ktoś z Was w związku z tym jeszcze jakiś pomysł :?:

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Strefa czasowa: UTC + 1