.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 16:52:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 07.sie.2008 22:27:02 
Użytkownik

jareckibl napisał(a):
*Robi* napisał:
Simpson napisał:
lukas2283 napisał:
hmm czemu od 50 000 skoro powiedzmy na umowie bedzie nizsza cena ?
zalozmy 5000euro

Bo umowe teraz sobie możesz ....
Wezmą wartość z eurotaxu jeśli różnica będzie większa niż 20% od wartości eurotaxu (w dół oczywiście, bo w góre im nie przeszkadza ). Możesz oczywiscie sie odwołać i zostanie powołany rzeczoznawca, ale to potrwa pewnie z miesiąc czasu

Tylko ze na ten przeglad bierzesz auto na lawete bez lamp ,foteli, i wszystkiego co mozna wymontowac i w tym momęcie wartośc auta wynosi 4-5tys euro.Rzeczoznawca musi wycenić auto takie jakie widzi.A ty palisz głupa ze takie kupiles.
W tym momecie nie moga ci podważyc wartości wedłgu eurotaxu.
Juz jest obejscie prawa .Trzeba jedynie troche posiedziec w garazu i delikatnie wymontowac co sie da Lepiej stracic dzien w garazu niz 4-5 tys zł w kilka minut przy okienku .Powodzonka

Ale będzie lipa, kiedy np. wszczną postepowanie w celu ustalenia za ile auto zostało sprzedane i w jakim stanie, a jesli te ustalenia będą rózne, to już nie będzie tak ciekawie (przechodziłem coś takiego z autem ze Szwajcarii)...
Cytuj:

Kolego możesz rozwinąć temat jak UC zabieral sie do sprawdzania ceny twojej fury. Bo z tego co wiem to Niemcy odmawiaja wydawania jakich kolwiek dokumentów.

"z tego co wiem" to żadna odpowiedź. Ja przechodziłem taką sytuację ze Szwajcarią i duzo ludzi gadało, że z tego nic nie będzie, ale Szwajcarzy pomagali naszemu UC i robili ustalenia co do sprzedanych aut - powychodziły zaniżone / lewe faktury (sprzedający stwierdzili, że auto sprzedali np. za duzo więcej lub zupełnie innej osobie). Na tej podstawie UC miał pole do popisu - wszczynano postepowanie, które kończyło się wyliczeniem wartości rynkowej samochodu i od niej liczono ponownie cło, akcyzę i vat - oczywiście do tego odsetki za okres od chwili oclenia auta do chwili weryfikacji - np. trzy lata... (znam ludzi którym naliczono nawet po 50tyś zł dopłat z odsetkami).

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł: S8 ?
PostNapisane: 08.sie.2008 13:58:44 
Użytkownik

Auto: Audi
1.podejrzanie tani,
2.alufelgi z modelu przed liftem 94-98 i ze zdjęcia widać ,ze to jakaś malizna. - seryjnie w S8 99-02 D2 są 18"
3.Wątpliwości mam co do Kierownicy z poduszką powietrzną - prawdopodobnie nie jest od modelu po lifcie , moja była inna 3 ramienna z biegami w kierownicy i nadrukiem znaczkiem S8 /rok 2001 4.2/
3.zdjęcia do dupy......nie widać ważnych rzeczy.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2008 15:10:14 
Użytkownik

ad1 tani hmm po pelnych oplatach nie wiem czy bedzie bardzo tani
ad2 pierwsza dziwna rzecz ale zakladam iz to zimowki
ad3 kierownice chyba mozna bylo sobie wybrac zauwaz iz ta tez ma zmiane biegow dwa na aukcji tez jest z ta kierownica http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5800888
ad4 zgadzam sie zdjecia sa po h... czaly czas czekam na dodat. zdjecia gosc niby nie ma narazie dostepu do kompa na ktorym ma zdjecia

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2008 19:22:49 
Użytkownik

Auto: Audi
zwracam honor z ta kierownicą bo kilka jest na allegro z ta kierownicą może to taka ma byc a po prostu moja była inną wersja??

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2008 20:32:37 
Użytkownik

a4v6 napisał(a):
lukas2283 napisał(a):
zalozmy 5000euro
czyli akcyza pow.2000pojemnosci - 5000e * 13.6 = 2182.80 PLN
opłata za wydanie potwierdzenia zapł. podatku akcyzowego: 17.00 PLN
zaświadczenie o niepodleganiu podatkowi VAT: 160.00 PLN
Badanie Techniczne: 169.00 PLN
Tłumaczenie dokumentów: 70.00 PLN
Wydział Komunikacji - tzw. opłata komunikacyjna
tablice, ks. pojazdu: 242.50 PLN
Opłata recyklingowa: 500.00 PLN
RAZEM 38343.14 PLN
czegosc zapomnialem ?

zapomniałes o VAT 22% i cło 10% (chyba, że będzie zwolniony). Czyli:
1. wartość celna auta x 10% cła
2. akcyza: 13,6 % od sumy wartości celnej powiększonej i cła
3. VAT 22% od wartości celnej zsumowanej z cłem i akcyzą

ogólnie nie będzie to tani interes :)

ostanio wyczytalem cos takiego

Unia Europejska zawarła z niektórymi krajami tzw. umowy preferencyjne, na podstawie których stawki celne na pojazdy samochodowe zostały znacznie obniżone i wynoszą w przypadku Turcji, Mołdawii, Szwajcarii - 0%.
czyli pozostaje do zaplaty VAT i Akcyza czy mam racje?
acha w jakim przypadku bede musial zaplacic vat a w jakim nie ??

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2008 20:42:09 
Użytkownik

lukas2283 napisał(a):
a4v6 napisał(a):
lukas2283 napisał(a):
zalozmy 5000euro
czyli akcyza pow.2000pojemnosci - 5000e * 13.6 = 2182.80 PLN
opłata za wydanie potwierdzenia zapł. podatku akcyzowego: 17.00 PLN
zaświadczenie o niepodleganiu podatkowi VAT: 160.00 PLN
Badanie Techniczne: 169.00 PLN
Tłumaczenie dokumentów: 70.00 PLN
Wydział Komunikacji - tzw. opłata komunikacyjna
tablice, ks. pojazdu: 242.50 PLN
Opłata recyklingowa: 500.00 PLN
RAZEM 38343.14 PLN
czegosc zapomnialem ?

musisz mieć potwierdzenie o preferencyjnym pochodzeniu pojazdu, wtedy nie płacisz cła, ale takie coś trzeba miec już w czasie zakupu auta w szwajcarii

zapomniałes o VAT 22% i cło 10% (chyba, że będzie zwolniony). Czyli:
1. wartość celna auta x 10% cła
2. akcyza: 13,6 % od sumy wartości celnej powiększonej i cła
3. VAT 22% od wartości celnej zsumowanej z cłem i akcyzą

ogólnie nie będzie to tani interes :)

ostanio wyczytalem cos takiego

Unia Europejska zawarła z niektórymi krajami tzw. umowy preferencyjne, na podstawie których stawki celne na pojazdy samochodowe zostały znacznie obniżone i wynoszą w przypadku Turcji, Mołdawii, Szwajcarii - 0%.
czyli pozostaje do zaplaty VAT i Akcyza czy mam racje?
acha w jakim przypadku bede musial zaplacic vat a w jakim nie ??

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 17:50:23 
Użytkownik

Cytuj:
*Robi* napisał:
Simpson napisał:
lukas2283 napisał:
zalozmy 5000euro

Bo umowe teraz sobie możesz ....
Wezmą wartość z eurotaxu jeśli różnica będzie większa niż 20% od wartości eurotaxu (w dół oczywiście, bo w góre im nie przeszkadza ). Możesz oczywiscie sie odwołać i zostanie powołany rzeczoznawca, ale to potrwa pewnie z miesiąc czasu

Tylko ze na ten przeglad bierzesz auto na lawete bez lamp ,foteli, i wszystkiego co mozna wymontowac i w tym momęcie wartośc auta wynosi 4-5tys euro.Rzeczoznawca musi wycenić auto takie jakie widzi.A ty palisz głupa ze takie kupiles.
W tym momecie nie moga ci podważyc wartości wedłgu eurotaxu.
Juz jest obejscie prawa .Trzeba jedynie troche posiedziec w garazu i delikatnie wymontowac co sie da Lepiej stracic dzien w garazu niz 4-5 tys zł w kilka minut przy okienku .Powodzonka

Ale będzie lipa, kiedy np. wszczną postepowanie w celu ustalenia za ile auto zostało sprzedane i w jakim stanie, a jesli te ustalenia będą rózne, to już nie będzie tak ciekawie (przechodziłem coś takiego z autem ze Szwajcarii)...Cytat:

Kolego możesz rozwinąć temat jak UC zabieral sie do sprawdzania ceny twojej fury. Bo z tego co wiem to Niemcy odmawiaja wydawania jakich kolwiek dokumentów.

"z tego co wiem" to żadna odpowiedź. Ja przechodziłem taką sytuację ze Szwajcarią i duzo ludzi gadało, że z tego nic nie będzie, ale Szwajcarzy pomagali naszemu UC i robili ustalenia co do sprzedanych aut - powychodziły zaniżone / lewe faktury (sprzedający stwierdzili, że auto sprzedali np. za duzo więcej lub zupełnie innej osobie). Na tej podstawie UC miał pole do popisu - wszczynano postepowanie, które kończyło się wyliczeniem wartości rynkowej samochodu i od niej liczono ponownie cło, akcyzę i vat - oczywiście do tego odsetki za okres od chwili oclenia auta do chwili weryfikacji - np. trzy lata... (znam ludzi którym naliczono nawet po 50tyś zł dopłat z odsetkami).

"z tego co wiem" (niebylo to w sensie ze slyszalem jak kiedyś szwagier mówił)
Zadna Niemiecka instytucja nie przekarze danych osobowych obywatela Niemiec polskiemu urzędowi. Chyba ze jest to sprawa kryminalna.
Jesli z Szwajcarzy przekazali dokumenty polskiemu UC i okazalo sie ze umowy są pozaniżane to to kwalifikuje sie to jaki zfszowanie dokumentu bo i podpis sprzedajacego tez jest podrobiony wiec jesli jest tak jak mówisz to jeszcze poleca wyroki od 2 do 5 lat

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 08:39:07 
Użytkownik

heh zapomnialem przeciez ja mam kuzynke ktora jest celniczka wczoraj juz do niej dzwonilem jej kolega 3 dni temu sprowadzal samochod ze szwajcarii dzis bede wszystko wiedzial wiec opisze co i jak pozdro !

ehhh dowiedzialem sie tego co juz wiem to o czym juz tu pisalismy jedynie co nie daje mi spokoju to ten vat czy bede musial go placic? no nic pozostalo czekac do soboty gdyz w sobote bedzie samochod i wlasciciel w polsce
pozdro !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1