Witam Wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz, nie umiem poradzic sobie z pracą silnika w moim samochodzie Audi A6 2.5tdi 150PS 98r.
Silnik, gdy nie jest całkowicie nagrzany pracuje dobrze, ma moc i czuć właczanie sie turba przy 1800-2000obr/m, cały problem pojawia się gdy silnik sie nagrzeje, nie ma juz wystarczajacej mocy, brak wyczuwalnego przejścia pracy doładowania turba i delikatnie twardsza praca silnika...podłączyłem komputer by sprawdzic usterki i jest tylko jedna"nieosiagnieta regulacja doładowania"...
Turbo jest po regeneracji 2 razy sprawdzane i jest ok, zawór EGR wymieniony na nowy, zawór sterujacy N75 na próbe nowy, przepływka na próbe nowa, chłodnice interculera wymyłem w środku,na zewnatrz i nadal to samo...
Gdy turbo po 20000km zawiozłem do sprawdzenia czy jest ok, pokazali mi że jest mocno zabrudzone sadzą, twierdzą że jest zbyt duza dawka paliwa a za mało powietrza...byłem na sprawdzenie kąta wyprzedzenia na pompie, był minimalnie zły, ustawili go , jest delikatnie lepiej ale nadal źle...nie sprawdziłem jeszcze pompy pod katem mechanicznym i nie sprawdziłem wtrysków...aby odpalić silnik muszę pokrecić nim 1-2sek bo na "rys" nie pali...czy temperatura silnika może miec wpływ na spadek mocy? co jest tego przyczyną? jak zdiagnozować usterkę? Mechanicy i serwis audi nie podchodza do tego rozsadnie bo proponuja mi wymianę dobrych podzespołów, które po wymianie nie dają efektu...
...pomóżcie, bo nie mam juz pomysłów. Damian.
[/b]