.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 17:00:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] '94 Problem z lampami, 1 czy 2 soczewki?
PostNapisane: 12.sie.2008 02:53:02 
Użytkownik

Mam dosyć poważny problem z lampami. Zaliczyłem niedawno dzwona i prawa lampa do wymiany. Sęk w tym, że moje lampy mają tylko po 1 soczewce. Dolna część to wytłoczka w sreberku bez dziury na halogen.
W końcu zdobyłem lampę oryginalna gdzie człowiek zapewniał mnie, że jest bez halogena. Przesyłka przychodzi i co ..oczywiście 2 soczewki.
I teraz sie zastanawiam czy dokupić od niego drugą i wymienić również moją nieuszkodzoną, lewą, jedno soczewkową lampę.
Z tego co widzę to takie jedno soczewkowe są rzadkością i chyba trudno będzie zdobyć taką prawą oryginalną.
Poza tym halogeniki - mniam .. nie zaszkodzi chyba mieć.

Nie wiem tylko jak to będzie pracowało na mojej instalacji, co jeszcze muszę dokupić. Włącznika halogenów nie mam - chyba, że to ten sam co od tylnego przeciwmgielnego, czy jakaś dodatkowa przetwornica jest potrzebna, czy wtyczki będą pasowały.

Czy to trudny temat i nie opłaca się, nie wiem czy znajdę taką prawą lampę tylko z górną soczewką. A może jeździć z dwoma "martwymi" halogenami jeśli oczywiście wtyczka podpasuje.

Jak ktoś ma o tym jakieś pojęcie to bardzo proszę o pomoc..
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.sie.2008 10:58:52 
Użytkownik

Wtyczka podpasi bez problemu (co zresztą można sprawdzić, skoro masz lampę i auto :/ ).
Nie będą się włączać halogeny po prostu. Możesz dokupić drugą lampę dwusoczewkową i zrobić do tego instalację. Będziesz potrzebował włącznik, kilka metrów kabla i trochę czasu. Można to zrobić na przekaźnikach, lub bez.

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2008 07:50:58 
Klubowicz

tylko zastanów się czy naprawdę to potrzebujesz. Te halogeny świedą niezbyt dobrze. Może lepiej dokupić z jedna soczewką i przerobić oba na xenon ;) ??

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2008 23:31:35 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi!
Ze sprzedającym dogadałem się, że wymienię moją pojedyńczą, na drugą podwójną od kompletu plus przełącznik halogenów.
On twierdzi, że wtyczki podpasują bez problemu i że konsola jest standardowa i nic nie musze w elektryce grzebać poza podłączeniem włącznika.
Czy to prawda i jak to zrobić?
Heveliusz napisał(a):
Będziesz potrzebował włącznik, kilka metrów kabla i trochę czasu. Można to zrobić na przekaźnikach, lub bez.

O co biega z tymi przekażnikami i czy kabel tylko do podprowadzenia włącznika potrzebny?

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 00:14:46 
Użytkownik

wlasnie wez wymien na dwie soczewki i pogadaj z heveliuszem to zrobi ci odrazu bixenon dopiero zobaczysz co znaczy mniec dobre oswietlenie w starej c4 nie wspomne juz o tym ze pare osob bylo zaskoczone jak to mozliwe zeby w aucie z tego rocznika byly bixenony juz nie jednemu spadla szczeka na ulice

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2008 11:10:13 
Użytkownik

Na xenony to narazie mnie nie stać, ale poszukuje kogoś kto mi podłączy ten przełącznik i uruchomi te halogeny. Fajnie by było też soczewy przeczyścić.
Jeśli macie kogoś godnego polecenia w Warszawie lub okolicach to bardzo proszę o PW.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2008 11:52:34 
Użytkownik

haakuu napisał(a):
Na xenony to narazie mnie nie stać, ale poszukuje kogoś kto mi podłączy ten przełącznik i uruchomi te halogeny. Fajnie by było też soczewy przeczyścić.
Jeśli macie kogoś godnego polecenia w Warszawie lub okolicach to bardzo proszę o PW.

Podłączy Ci to elektryk, któremu się będzie chciało ciągnąć kable. (możesz to zrobić nawet sam, bo to prosta sprawa jak sięodrobinkę znasz na elektryce)...

Czyszczenie soczewek - też wykonaj sam, bo raczej wszyscy mechanicy Cię spławią, albo skasują pieniądze i nic nie zrobią...

Wyciągasz lampę, zdejmujesz zapinki, potem szkło, wyjmujesz odbłyśnik, czyścisz soczewki i składasz. Robota na 20min na lampę, takżę powinieneś dać radę :)

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2008 18:29:24 
Użytkownik

Soczewki spróbuję zrobić, co do podłączenia to sam nie dam rady, nie znam sie na elektryce :/ - już sam przełącznik mnie dziwi bo ma chyba z 6 połączeń z tyłu.
Dzięki za odpowiedź!

Strefa czasowa: UTC + 1