reco_p napisał(a):
Mam pytanie odnośnie tych dwóch skrzyń, w Tiptroniku czuć jak zmienia bieg, a jak to własciwie jest w multitroniku, czy to prawda, że w tej skrzyni zmiane biegów powinno odczuwać się tylko odgłosem silnika i strzałką od obrotomierza?
Tak w multitronicu nie czuć zmian biegów, na youtube jest filmik o "multitronicu" czyli skrzyni bezstopniowej montowanej w Nissanie Micra pokazują jak ta skrzynia wygląda od środka i jak pracuje, świetny materiał, rzuć na to okiem.
Jak widać jest łańcuch który porusza się na takich stożkach, które rozsuwając się tworzą tak jakby "bieg" czyli przełożenie.
Trochę inny filmik z google video
http://video.google.com/videosearch?q=n ... ultitronic
Jak widać zmian biegów nie ma, dlatego nic nie czuć, fajnym bajerem jest to że jak przyśpieszach np. na 4000obrotów (obojętnie jakich) to prędkość rośnie a wskazówka się nie rusza. Bądź jak na automacie od 0km/h do 100km/h lecisz to szybciej rośnie wskazówka prędkości niż obrotomierza, genialna sprawa
Ale jest także możliwość "ręcznej zmiany" 6 biegów gałką +/-, teoretycznie ręcznie się zmienia, w praktyce skrzynia ma w pamięci wpisane cześć położeń łancucha i stożków a ty ręcznie przechodzisz między nimi.
Jedną głupotę zrobiłem to na pierwszym przełożeniu rozpędziłem się do 100km/h ale skrzynia wstrzymała i wszystko jest ok...
Skrzynia jest bajer, ojciec się zakochał, innej nie chce nigdy mieć, jednak podobno są wadliwe więc chyba powinienem odradzić.
Pozdro!