Lipa napisał(a):
Witam ponownie wszystkich forumowiczów, i proszę o poradę.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą samochodu, po rozmowie z moją drugą połówką raczej skłaniamy się do Audi A3(tego produkowanego do 2003 roku). Interesuje mnie silnik 1.9 TDI oraz skrzynia automatyczna Tiptronic(manual nie wchodzi w rachubę), tylko proszę was o poradę co do mocy tego silnika(chciałbym go jeszcze dodatkowo zawirusować), czytałem kiedyś posty że jakiś forumowicz się tym zajmuje.
Czy te silniki 90,110?? oraz bodajże 130 koni różnią się jakimiś rozwiązaniami technicznymi, czy nie ma to znaczenia dla późniejszego zawirusowania. Jakich efektów można się spodziewać po Chipie. Jak taką operację znosi sam automat??
Czy w tych samochodach występowały jakieś faceliftingi(jakiego wyposażenia można się spodziewać?? czym się różnią modele 2002 od modeli 2000(czy warto wkładać pieniądze w młodsze auto a może za mniejesze pieniądze kupić trochę starsze i doinwestować trochę grosza, oraz czy występowały wersje z quattro.
Dodam, że w/w auto skłaniałbym się zakupić w okresie wakacyjnym przyszłego roku, a kwota jaką chciałbym przeznaczyć to na sam zakup około 20-25tys zł.
Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam!
jA MAM 110 km 2001 rok i jestem zadowolony, chociaż służbowa Octavia 100km na pompowtryskach lepiej przyspieszała, ale wiadomo to był AXR a one jak się je dobrze ułoży od nowości to jeżdża super (miałem 2). Ja bym oczywiście wziął 130km ale one się bardzo cenią i pompowtryski to koszt w stosunku do zwykłych końcówek(110km) to razy 3. Z drugiej strony 110km o wiele bardziej hałasują. Konkludując jak w serwisie potwierdzisz historię i będzie poniżej 180 000 km to bierz cos na pompowtryskach (100 lub 130) jak nie do końca to 110 km (90 nie polecam)