No więc tak ...
Nie te lata, już 3 lata nie zbyt się uczę i trwało to trzy razy więcej te moje obliczenia. Ale, to nie tak że on to mnoży jak kalkulator, pewne liczby mnoży pewne zaokrągla, nie?
Ale puki obliczenia napisze.... to najpierw sentencja: jak się ciągle liczy, to tak jak w prowadzeniu, ma się pewne od ruchy,
na filmiku można dwie rzeczy zauważyć:
1. Najpierw zaczyna od 100*3, później nagle robi 100+6 i tak:
a) albo się pomyli w co wątpię 100%
b) albo ciągle myślał po skończonym czasie i mówił głupoty zamyślony
c) prawdopodobna odpowiedź szukał odpowiedzi pod koniec bo miał wcześniej bliską odpowiedź
2. Jak dał 318*75 nie znał wyniku zawahanie bo nie był on mu potrzemy ale o tym dalej.
Tak więc sprawdził kilka drobnych mnożeń typu 6*100 przez 50, przez 25 itp... nic nadzwyczajnego ale to mnożenie się wykonuje w setnej sekundzie zna wynik od razu to logiczne. Po 5sekundach wiedział które obliczenia są nie warto zachodu tak mu odpadała połowa pracy i możliwych kombinacji. Następnie pomnożył 3*100 z nadzieją że jak pomnoży przez to doda to to wyjdzie ta liczba (przypuszczalnie wyszło 953 tyle co sąsiadowi)
Więc tak nie pasuje kolejne równania wyszły z możliwych. To co zróbmy 100+6 pomnóżmy o małe 3, następnie razy 75 (dla wielu 75 to 75 i razy 75, dla takiego wprawnego matematyka przy takiej ilości liczb i wyniku mniejszym od 1000 to nawet przez milisekunde nie jest 75 to jest albo 75/25, albo 75*100/50 , to się z góry upraszcza w głowie, i to bez myślenia o tym, to tak samo jak nie zastanawiacie się czy lać PB czy ON. Następnie na końcu dał -50 i potem dzielił przez 25. Dlaczego dał tu -50, bo podzielił sobie zaokrąglająć 23800 przez 25 co nie jest trudne i wyszło 954, dwa za dużo, normalny człowiek będzie dalej myślał a dla niego i dla mnie to te 2 (to jest o dwie wielokrotności 25 za dużo, więc o 50 za dużo i to odjął). 85% obliczeń które każdy robi są dla ćwiczącego matematyka oczywiste i nie potrzebuje do tego kalkulatora, także to 75 i 25 to musi być koło 3 bo większe liczba nie może być bo wynik to tylko 952.
Drugi sposób to jak całe dnie liczy przygotowując się do tego konkursu bazuje na większych wartościach, i nawet jakby nie liczył bardzo szybko, to na pewno spotkał się z liczbą podobną np. z 25000/25 daje 100 to jest już prawie odpowiedz kwestia zmniejszenia o 48, które uzyskujemy z wzoru
25000 - X / 25 = 952 i szukamy X'a jako wielokrotność 25 a jak wiemy 23850 to wielokrotność 25.
Trzeci sposób zacząć od tyłu, 952 mnożymy przez 100 (największą) dzielimy przez kolejne liczby aż wyjdzie jakaś mała liczba, może być przecinkowa i ją mnożymy przez 100, po zaokrągleniu np, wychodzi 1,06 czyli 106 (100+6)
Trochę zamotane ale takie to jest, drifter też nie myśli jak ruszę kierownicą o 4 stopnie to auto pójdzie szerszym łukiem, tylko to odruch w matematyce też
Jeśli was to gryzie, możecie pytać, ale wątpie w to że zapytacie hehe, tak czy owak, pamiętajcie, że on nie liczy jak komputer, ani dobry kalkulator, ale ma odruchu, ma pewne mnożenia zapamiętane i wie że jak to sobie doda a to odejmie to wyjdzie mu dobry wynik, też miałem takie wyczucia, normalnie wygrywałem z mózgami, bo miałem od ruch, to dodam to odejme k****** musi wyjść dobrze no i wychodziło