.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 09:05:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C5 2,4 q] Duże spalanie A6 2,4 Quatt. Automat
PostNapisane: 16.paź.2008 21:06:06 
Użytkownik

Witam mam problem z moim Audi chleje to w mieście 20 l/100 jeszcze trochę i puści mnie z torbami. Ale po kolei: Samochodzik miał wypalone katalizatory. I poleciały obie sondy lamda. Myślałem że po wymianie będzie ok ale VAG pokazuje tylko ubogą mieszankę na wolnych obrotach... A spalanie jest dalej za duże... Czy jest możliwość sprawdzenia w prosty sposób czy może nikt nie kombinował i coś nie poprzestawiał... Nie podoba mi się to gdyż kolega ma takie samo tyle że 2,8 kombi i pali mu 5 litra mniej.... Mam Polskiego Vaga, i moge coś z niego odczyta ćjak to pomoże....proszę o pomoc....

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 08:07:11 
Użytkownik

Witam
Na moje jesli wskazuja sondy ze miesznka jest uboga to silnik bedzie to korygowal. Co wstawiles zamaista kat, i rozumiem ze sondy wymieniales ?, na jakie?.Calkiem mozliwe ze gdzeisz musial wstaic katy sonda moze byc niedogrzana bez to wszystko. W Gdansku za wstawienie zamiennika kat chcieli 500 a stare katy podobno mozna sprzedac. Oczywiscie cena 500 to ze wszystkiem 2 nowe katy bosal i montarz.
Przy okazji ja mam 2.8Q tyle ze manula i pali mi 7 litrow mniej.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 08:46:03 
Użytkownik

Za katalizatory wstawiłem tłumiki.. Kosztowało mnie to 800 zł za 2. Jeden miałem pusty a jego wnętrze się znalazło w tłumiku a drugi częściowo... Sondy mam tylko przed katalizatorem.
Wstawiłem uniwersalne sondy Bosha - dedykowane do tego silnika. Orginały były niedostępne a płacić więcej 150 zł za wtyczkę na sztuce :( to sory...

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 08:54:50 
Użytkownik

Ja bym sugerowal jednak te sondy. Skoro pokazuje za uboga mieszanke to silnik caly czas probuje ja wzbogacic, lejac paliwem - dlatego wlasnie tyle pali.

Z tymi sonadmi bosha to bym uwazal, niestety zeyjemy w chorym kraju, gdzie pelno cwaniakow sprzedaje "oryginalne zaminniki bosh". Raz juz kupilem taki zaminnik, tez niby dedykowany, efekt byl podobny. Niestety polecam sie wykosztowac i kupic TYLKO w SERWISIE po 450zl za sztuke w dodatku sprawdzajac na miejscu czy to co kupujesz ma nabite znaczki audi - wtedy bedzie pewnosc ze masz wlasciwe. Nawet w InterCarsie i Focie sprzedaja syf wiec uwazaj.

był - Audi 90, 2.3 (NG), 87r.
www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 08:59:14 
Klubowicz

Jakie odcinki pokonujesz w ruchu miejskim, stoisz w korkach ? To wszystko ma wpływ na spalanie. Teraz jest juz zimno i silnik zanim sie nagrzeje lubi wychlac , quattro i automat w miescie to juz conajmiej 3L paliwa więcej od zwykłej seri.
Ale silnik z jakis przyczyn moze tez pracowac w trybie awaryjnym. Trzeba podłączyc VAG-a i sprawdzic, czy np. brak katow i nowe sondy nie są przyczyną wywalania błędow.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 09:01:45 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
Ale silnik z jakis przyczyn moze tez pracowac w trybie awaryjnym. Trzeba podłączyc VAG-a i sprawdzic, czy np. brak katow i nowe sondy nie są przyczyną wywalania błędow.

No wlasnie pisal, ze pokazuje mu zauboga mieszanke wiec sprawa jest jasna. Ja mam taki sam slinik w automacie i na bardzo krotkich odcinahc (5km) pali mi 17-18 w korkach. Nic nie pokazuje co do skladu mieszanki, ale podejzewam ze tez mam juz lambdy na wykonczeniu

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 09:19:01 
Użytkownik

Ubogą mieszankę pokazywał również przy wywalonych sondach może to jest jakaś inna przyczyna... Sondy kupiłem w Intercarsie :(.

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 09:26:46 
Użytkownik

zrob tak:
1. na zimnym silniku, najlepiej po nocy, wlacz zaplon (nie zapalaj silnika), podlacz vaga i skasuj bledy w sterowniku.
2. Odpal silnik i wlacz wskazania z sond lambda. W tym momecie powinny byc w obu miejscach 1, bo jak jest silnik zimny i sondy sa zimne nie bierze z nich odczytu. Po okolo 1 minucie, jak sie sondy nagrzeja powinien zaczynac odczytywac z nich sygnal. Patrz jak zmienaja sie odczyty. W drugim okienku wlacz odczyt sredniego czasu wtrysku.

Jezeli caly czas beda spadac odczyty (uboga mieszanka) na obu sondach, po pewnym czasie dojda do 0.75, patrz jak zmienia sie czas wtrysku - jezeli dalej bedzie rosl, a sondy dalej nie beda pokazywac wiecej bedzie to oznaczalo ze sondy mozna wyrzucic do kosza (wetdy tez zarejestruje bla : mixture to lean).

Sprawdz tez odczyty w stosunku do temperatury silnika, moze sie okazac ze czujnik temp. jest wyjechany.

www.frogs.pl

Tytuł:
PostNapisane: 17.paź.2008 11:04:12 
Użytkownik

Ja kupilem sondy BOSCH zamiennik nie orginalne ze wzgledu na cene. Zaplaciem 240 od sztuki ale w firmowym sklepie bosch. Narazie chodza dobrze. Jesli wywaliles katy to mozesz juz nie uzyskac dobreju mieszanki. Pamietajmy o tym ze sondy pracuja w innych warunkach. Wiem ze sporo osob zalozylo strumiennicy badz tlumnik przelotowy. Jednak ja rozeznalem temat i czesta zdarza sie ze po wyrzuceniu kat i nie zastapieniu ich innym kat powoduje to duze spalania braki mocy itp. Poprzez kat powstaje pewnego rodzaju odbicie spalin i sonda troche inaczej czyta. Wszystko to jest troche toretyczne , sprawdz sobie jeszcze jak pali na trasie. Aha co do sond jeszcze to ja mialem na nich orginalne wtyczki, nie wiem ile ty placiles ale jesli cos okolo 150 to raczej kupiles szrot. Poprzedni wlasciciel mojego autka tez kupil zamiennik i wytrzymal on 2 miesiace. Jakby co podam ci namiary na goscia od ktorego kupilem swoje sondy.

Strefa czasowa: UTC + 1