Witam,
Mam taki mały dylemat co do wyboru parametrów opon jako w temacie stoi. Na forum jedynie znalazłem jakie firmy, jakie modele wybrać. Natomiast co do tych parametrów to nie bałdzo.
Planuję kupić zimówki i nie wiem jakie wyżej wymienione parametry dobrać. Chciałbym uniknąć problemów mojego ojca, który w swojej A6 C4 2,8 według Pana Oponiarza miał źle dobrane opony co objawialo się niestabilnością pojazdu. Nie wiem ile jest w tym prawdy ale dla mnie może mieć to sens kiedy założy się oponę o zbyt niskiej nośności. Wyobrażam sobie jak samochód może pływać na boki, zwłaszcza na zakrętach.
W sieci znalazłem taką tabelę, w której do mojego auta przy rozmiarze 205/55/16 zalecane są 91W, a przy 235/45/17 94Y.
I teraz pojawiają się moje wątpliwości. Czy jest jakaś tolerancja +/- w doborze tych parametrów? Ten model A4 ma w papierach Vmax = 207 km/h. Więc przytoczone powyżej parametry prędkości wydają się być lekko na wyrost. Aktualnie mam założone 235/45/17 94W, czyli niezgodnie z tym co znalazłem we wspomnianej tabeli. Mimo to samochód prowadzi się jak przyrzepiony do szosy.
Jak to jest z tymi parametrami? Czy sugerować się specyfikacjami z tabeli czy 205/55/16 91H wystarczą?
I jeszcze jedna ciekawa kwestia: ciśnienie w oponach. Według tej specyfikacji dla 205/55/16 zalecane jest 2,6 bara a dla 235/45/27 2,2 bara. Zawsze myślałem, że powinno być odwrotnie, że im niższy profil kapcia to ciśnienie wyższe. A tu proszę, odwrotnie... A może ta cała tablea ze specyfikacjami to jakas banialuka jest? Zassałem ją z tego sznurka:
http://www.tabelacisnien.pl/
Pozdrawiam
Michał