.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 00:51:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak obejść fałszywe umowy z niemcem
PostNapisane: 20.lis.2008 10:43:05 
Użytkownik

Nie chce pakować się w podpisywanie jakiś dziwnych umów z niemcem, które podtykają handlarze sprowadzający samochody.

Z tego co się zorientowałem, to teoretycznie obejściem problemu jest podpisanie umowy z handlarzem w DE, bądź z handlarzem z PL z miejscem podpisania w DE. Akcyzę trzeba zapłacić dopiero jak auto wjeżdża do PL więc handlarz nie ma dodatkowych wydatków.

Pytanie czy ktoś testował to może w praktyce.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 10:53:09 
Użytkownik

Jeśli nie chcesz podpisywać umowy z "niemcem" w polsce to myśle najlepszym rozwiązaniem jest pojechać sobie do niemiec i kupić od prywatnego czy z komisu samochodzik i po problemie...

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 11:22:58 
Użytkownik

Przemysław napisał(a):
Jeśli nie chcesz podpisywać umowy z "niemcem" w polsce to myśle najlepszym rozwiązaniem jest pojechać sobie do niemiec i kupić od prywatnego czy z komisu samochodzik i po problemie...

Tylko że jeżeli bym zrobił tak jak napisałem, to jest to tak jakbym pojechał po autko do DE.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 11:35:06 
Użytkownik

Uniknać możesz tylko w sposób podany przez Przemysława. Handlarze unikają w taki sposób płacenia podatku od sprzedaży samochodu no i oczywiście unikają wszelkiej odpowiedzialności w wypadku problemów, które wykryłbyś po podpisaniu umowy a które to problemy zostały zatajone przy zakupie. Wiadomo stan jest zawsze perfekt ;)
Szukaj handlarza co nie robi takich przekrętów. Lepiej czasami wydać więcej niż się później bujać.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 11:40:57 
Użytkownik

Madness napisał(a):
Uniknać możesz tylko w sposób podany przez Przemysława. Handlarze unikają w taki sposób płacenia podatku od sprzedaży samochodu no i oczywiście unikają wszelkiej odpowiedzialności w wypadku problemów, które wykryłbyś po podpisaniu umowy a które to problemy zostały zatajone przy zakupie. Wiadomo stan jest zawsze perfekt ;)
Szukaj handlarza co nie robi takich przekrętów. Lepiej czasami wydać więcej niż się później bujać.

Właśnie tak myślę, jeżeli handlarz idzie na podpisanie umowy ze mną na moich warunkach, to jest mniejsze prawdopodobieństwo, że autko to totalny wałek

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 11:48:33 
Moderator

Auto: Audi S4
Powiedz handlarzowi, ze kupisz auto jak bedzie zarejestrowane... na fakture lub umowe... bedzie troche drozej ale masz kolesia na widelcu w przypadku wtopy...

Pozdr

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 12:17:16 
Użytkownik

przemik napisał(a):
Powiedz handlarzowi, ze kupisz auto jak bedzie zarejestrowane... na fakture lub umowe... bedzie troche drozej ale masz kolesia na widelcu w przypadku wtopy...

Pozdr

to jest najrozsądniejsze wyjście z takiej sytuacji on woli sprzedać ci zarejestrowane niż nie zarejestrowane , bo jest jedna sprawa o której warto wspomnieć za samochód nie zarejestrowany handlaż placi 2 akcyzy jest poprostu złodziejstwo i tyle dlatego każdy ci proponuje wspomnianą przez ciebie umowe na figuranta z briefa ...

ale powiedz mi co ci zależy od kogo ty kupisz samochód ???? jaki problem jest poprostu przed kupnem samochodu sprawdzić go na wszystkie możliwe sposoby pojechać na stacje diagnostyczną sprawdzić historie serwisu , zvagować go ogólnie sprawdzić u porządnego mechanika i jeśli jest dobre autko to poprostu kupujesz....zbadać miernikami lakieru nie wiem magnesy przykładać do każdego elementu

samochodzik używany ma prawo sie zepsuć a pozatym ta rekojmia jest na wady ukryte później rozprawy , wydaje mi sie że bardziej racjonalna jest moja wersja niż zanim kupie myśleć jak tu sie bede i z jakiego tytułu sądził ...

ps chciałbym zobaczyć taką zorprawe którą prowadzi sędzia (i jego mine) który wozi sie tylko nowymi furkami i takim ciągnącym jak guma głosem pyta jaki przebieg ma samochód i usłyszy np 375 tys km ....hehehehe co by na to odpowiedział jak zareagował

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 12:34:00 
Użytkownik

Problem jest taki, że jest to nilegalne i podlega karze grzywny/pozbawienia wolności...

Wszyscy tak robią??
Ja mam to w d**ie bo to, ze wszyscy kradną, to nie znaczy, że to jest legalne...

Zorka - jedź i kup na miejscu, albo kup zarejestrowane. Będziesz miał czyste sumienie i lepiej spał, a przy kilkunastu/dziesięciu tysiącach za auto kilkaset złotych nie robi różnicy...

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 12:38:55 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Problem jest taki, że jest to nilegalne i podlega karze grzywny/pozbawienia wolności...

Wszyscy tak robią??
Ja mam to w d**ie bo to, ze wszyscy kradną, to nie znaczy, że to jest legalne...

Zorka - jedź i kup na miejscu, albo kup zarejestrowane. Będziesz miał czyste sumienie i lepiej spał, a przy kilkunastu/dziesięciu tysiącach za auto kilkaset złotych nie robi różnicy...

zgadzam sie ale taka jest rzeczywistość ...
pewnie najlepszym rozwiązaniem jest kupno zarejestrowanego

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 13:29:40 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):

Wszyscy tak robią??

Właśnie nie chcę na podstawie sfałszowanej umowy rejestrować autka, to dla mnie gigant wałek, który b łatwo wykryć.
Chętnie bym pojechał ale kurs euro, zrobił się zabójczy, dodatkowo potrzebuje kogoś na miejscu kto zobaczy autko przed moim przyjazdem. Mam jakieś namiary, ale nikt się nie chce nic oglądać bo i tak przy tym kursie zainteresowany się wycofa, kółko się zamyka.
Jeszcze jest inna opcja, można z handlarzem spisać drugą umowę, poza tą z niemcem, że to on odpowiada za przyjazd autkiem, autentyczność papierów, stan prawny i techniczny, mało który pewnie na to pójdzie. Dlatego dobre w teorii wydaje się rozwiązanie, o którym pisałem - nie ma fałszowania papierów.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 15:14:18 
Użytkownik

umowa pisan na niemca to zaden wałek.W normalnych krajach jak Niemcy czy GB nikt niepisze zadnych umow.Poza tym teraz sie płaci akcyze od wartosci rynkowej wiec w czym problem?.Jak ktos nieumie zweryfikowac autentycznosci papierow i pola numerowego majac auto w PL,polskie ASO i swoich fachowco,kolegow to niech lepiej kupuje Poloneza-sa niesprowadzane ,zarejestrowane :peace: :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 18:17:54 
Użytkownik

lapeno napisał(a):
umowa pisan na niemca to zaden wałek.W normalnych krajach jak Niemcy czy GB nikt niepisze zadnych umow.Poza tym teraz sie płaci akcyze od wartosci rynkowej wiec w czym problem?

W tym, że umowa jest sfałszowana - samo podrobienie podpisu kwalifikuje się na odsiadkę, więc nie mów, że to nie jest wałek, bo jest!!
I to, że ludzie tak robią świadczy źle o nich, a nie o tych, którzy chcą mieć czyste sumienie...

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 19:02:25 
Użytkownik

lapeno napisał(a):
umowa pisan na niemca to zaden wałek.W normalnych krajach jak Niemcy czy GB nikt niepisze zadnych umow.Poza tym teraz sie płaci akcyze od wartosci rynkowej wiec w czym problem?.Jak ktos nieumie zweryfikowac autentycznosci papierow i pola numerowego majac auto w PL,polskie ASO i swoich fachowco,kolegow to niech lepiej kupuje Poloneza-sa niesprowadzane ,zarejestrowane :peace: :diabel:

Dla mnie nie ma problemu ze sprawdzeniem auta to co piszesz to bułka z masłem właśnie dzięki kolegom :). Nie chce natomiast mieć samochodu, który jest moją własnością na podstawi fałszywej umowy. Jakbyś kupował np dom to pewnie też nie chciałbyś być jego właścicielem na podstawie fałszywej umowy. Wnerwiają mnie handlarze przenoszący całe ryzyko takiego wałka na kupującego.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 19:03:02 
Użytkownik

Za czyste sumienie trzeba zapłacić :peace: , a kolega nam się nie wyrywa

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 22:10:57 
Użytkownik

Auto: Coupe turbo quattro
Heveliusz napisał(a):
W tym, że umowa jest sfałszowana - samo podrobienie podpisu kwalifikuje się na odsiadkę, więc nie mów, że to nie jest wałek, bo jest!!
I to, że ludzie tak robią świadczy źle o nich, a nie o tych, którzy chcą mieć czyste sumienie...

buahaha rozbawiles mnie do łez :D
ze niby co?
Lewe papiery z auta?
A tego nie idzie zweryfikować?
Chesz to kupuj w komisie i plac wiecej, ja wole bujac sie 2 dni po urzedach i miec kilka tysiaków w kieszeni.
Panstwo to złodziej wiec ja mu zarobic wiecej nie dam :/
Wez pod uwage, ze handlarz sprzedajac auto legalnie placi akcyze, podatek i podatek od wzbogacenia..
To panstwo to złodziejskie panstwo i tyle..

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 22:17:53 
Użytkownik

Ivo napisał(a):
Heveliusz napisał(a):

buahaha rozbawiles mnie do łez :D
ze niby co?
Lewe papiery z auta?
A tego nie idzie zweryfikować?
Chesz to kupuj w komisie i plac wiecej, ja wole bujac sie 2 dni po urzedach i miec kilka tysiaków w kieszeni.
Panstwo to złodziej wiec ja mu zarobic wiecej nie dam :/
Wez pod uwage, ze handlarz sprzedajac auto legalnie placi akcyze, podatek i podatek od wzbogacenia..

Dokładnie jak napisał Ivo
Masz dane sprzedajacego,dane auta .Chandlarz spisuje umowe z niemcem i tam masz jego podpis,wystarczy go przepisac na twoja umowe i po całym kłopocie.
Ktos chce byc uczciwy z powodu jednego glupiego podpisu i wywalic tysiaki za uczciwosc??Mozna i tak ale dla mnie to głupota.
EDIT
Hevcio to ze ludzie tak robia nie świadczy o nich zle tylko ludzie tak robią z kuli pieniedzy.
Ja tez tak robie,i jesli rzad nalicza sobie bezprawnie kase to dlaczego mam im płacic.
Olewam ich jak oni olewaja tysiace ludzi.I nie bede płacił jakiegos podatku ktory naliczany jest bezpodstawnie.
Np. Moja A8 do zapłaty by wyszła 1200zł a zapłaciłem chyba 200zł akcyzy.
Wiec jesli ktos ma poukładana w głowie to nie odda tys tak sobie ,no chyba ze dla niego tysiak to tak jak dla mnie 100zł.

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Ostatnio edytowano 20.lis.2008 22:25:22 przez *Robi*, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 22:21:07 
Użytkownik

Ivo napisał(a):

Płaci akcyze ale dopiero jak przyjedzie do polski, autko można kupić na terenie niemiec ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 22:51:29 
Użytkownik

Auto: Coupe turbo quattro
Zorka55 napisał(a):
Płaci akcyze ale dopiero jak przyjedzie do polski, autko można kupić na terenie niemiec ;)

to zycze powodzenia w tlumaczeniu celnikowi, ze auto kupiles miesiac temu w DE a granice przekroczyles wczoraj :D
chcecie to płaćcie, panstwo okrada nas na MILIARDY przez cale zycie, to i zwykly smiertelnik moze im dac mniej zarobic.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2008 22:59:36 
Użytkownik

Ivo napisał(a):
Zorka55 napisał(a):

to zycze powodzenia w tlumaczeniu celnikowi, ze auto kupiles miesiac temu w DE a granice przekroczyles wczoraj :D
chcecie to płaćcie, panstwo okrada nas na MILIARDY przez cale zycie, to i zwykly smiertelnik moze im dac mniej zarobic.

tu jest właśnie sedno sprawy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tylko wiesz tu jest inny problem kolega jeśli kupi bubla chce mieć do kogoś pretensje poszuka winnego itd .... a jak kupi tak jak mu proponujemy to pozostaja tylko modlitwy i tak jak to mówią do ciebie boże rączki podnosze
kolego idz do salonu do bogatych tam bedziesz mógł ich gnębić do woli :D:D:D pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2008 11:53:02 
Użytkownik

Ivo napisał(a):
Zorka55 napisał(a):

A kto pozwiedzał że musi ma być miesiąc temu. Nie chce brać całego ryzyka na siebie, tak jak to robi większość i nie chce płaci dwa razy akcyzy. Straszne jest to że wszyscy idą jak baranki na rzeź albo płacą, albo ryzykują, nie zastawiając się, że można inaczej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1