.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 14:55:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Odpowietrzenie układu chlodzenia w AJM
PostNapisane: 22.lis.2008 16:05:46 
Użytkownik

Witam wszystkich. Na wstępnie, ze względu na to, że jestem nowy, chcę wszystkich przywitać i pozdrowić.
Od 4 msc jestem posiadaczem A4 B5 1,9 AJM i jedyny mankament, który stwierdziłem to zbyt niska temperatura wody, czyli czas na wyminanę termostatu - co mialo miejsce dziś.
Po wymianie u szanowanego i polecanego mechanika silnik pracuje tylko na krótkim obiegu. Górny wąż wody gorący, a dolny zimny. Do zalenia zostało jeszcze 2,5 l płynu chlodniczego. Mechanik stwierdzil, że układ odpowietrzy się sam i żebym obserwował temperaturę i stan plynu w zbiorniczku wyrównawczym. Gdy opadnie dolać. Niestety płyn nie opad, a układ pozostaje zapowietrzony.
Termostat zakupiony w ASO, założony prawidło (patrzylem na ręce), nagrzewnica normalnie grzeje i podaje ciepelko do środka, wskazanie temperatury z kokpitu: woda 90 st. olej 90 st, silnik się nie przegrzewa, stan plynu w zbiorniczku wyrównawczym -max, płyn w zbiorniczu zimny.

Proszę o skazuwki (krok po kroku) jak odpowietrzyć układ. Szukałem na forum lecz niestety nie znalazłem.
Z góry dziękuję.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2008 16:25:39 
Użytkownik

A więc tak:
Najpierw to jest kwestia czy aby na 100% założył dobrze termostat?
W rurce z bloku są takie dwa wąsy plastikowe które mają trzymać termostat (tylko ori w nie pasuje - WAHLER nie pasuje i trzeba te wąsy by było wyrwać i włożyć termostat w odpowiedni sposób - lecz jest to dewastacja na własne życzenie bo ori termostat jest 10zł droższy od zamiennika...)

Teraz odpowietrzanie - ile wlałeś płynu?
Z tego co pamiętam tam wejdzie max 5,5 - 6 litrów.

-Wlewasz płyn do oprou powili.

-Zdejmujesz weża z nagrzewnicy (z tej rurki w której jest dziurka w węzu gumowym) - zdjęcie węża jest jakgorszym/najniewdzięczniejszym etapem operacji...) - rurka znajduje się koło akumlatora po stronie kierowcy. Zsuwasz jedynie do momentu kiedy otworek w wężu pokryje się z otworkiem w rurce do nagrzewnicy

-Jak masz jakąś rurę gumową (ja to robię starą gumową rurą od chłodnicy) to przyłóż ją do zbiorniczka wyrównawczego i dociśnij żeby połączenie było szczelne. Przez nią dmuchaj do zbiorniczka - w ten sposób wytworzysz ciśnienie które wypchnie płyn i ewentualnie powietrze przez rurkę do nagrzewnicy. Jak będzie leciał czysty płyn (a może to się zdarzyć już od razu nawet) to zasuwasz spowrotem węża i zaciskasz opaskę

- Podłączasz VAGA i wchodzisz w sterownik silnika-->output tests---> dojdziesz to testu bodajrze piątego (na zgaszonym silniku robisz tą procedure) wtedy zacznie pracować słyszalnie pompka pod maską (jest to pompka obiegu chłodzenia paliwa) ---> czekasz aż porobi się to przez kilka chwil (wkońcu przestanie) i zakończysz testy ---> możesz powtórzyć procedurę po dolaniu płynu do zbiorniczka

- Ustawiasz klimatrnonic na max i wentylator na dość duży u ustawiasz obroty na około 2500rpm na 3 minuty, powracasz do zwykłych obrotów na luzie i czekasz około 5 minut.

- Gasisz silnik i kontrolujesz płyn

- Zagrzewasz silnik i dolewasz płynu (tylko odkręcaj korek powoli)

- Przejarzdzka kontrolna np z 15km

- Znowu dolewasz i masz święty spokój...

Pozdr!

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2008 21:30:38 
Użytkownik

Serdeczne dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2008 23:52:59 
Użytkownik

Nie ma sprawy :):

Strefa czasowa: UTC + 1