.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 21:50:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4, 1.6] problem z gazem
PostNapisane: 13.lis.2008 20:45:59 
Użytkownik

witam kupilem audi a 4 97 z gazem tym starym . mam taki problem z nim ze opisac sie tego nie da napoczatku bylo wszystko ok a pozniej nie moglom go obpalic na benzynie chyba ze mocno go gazowalem obroty mi skakaly z 900 do 200 albo i wogole gasl . poszedlem do gazownika wumienil mi swiece przewody i wyregolowal spalanie palil nawet nie cale 10/100km i bylo wszystko super przez 2 msc pozniej znowu to samo i nie bede im placil po 300 zl za to samo prosze o rade a i tydzien temu jescze od gazu poszla mi uszczelka po glowica .nie bede tego naprawial tylko wsadze silnik 1.8 ale obawiam sie ze znowu bedzie to samo.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2008 21:15:19 
Klubowicz

Stary gaz tzn. jaki I czy II generacja ?
Na pocaątek odłącz ten gaz, odepnij na parę minut akumulator w celu zresetowania komputera ECU, pojezdzij troche na benzynie i doprowac ją do ładu.
Pozniej mozesz zabrać sie za instalacje LPG

ps. Najprawdopodobniej problem lezy w emulacji sondy lambda i wtryskiwaczy.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2008 21:20:43 
Użytkownik

odlacz w sesie calkowiczie czy po prostu nie jezdzic na gazie . slyszalem ze moze to wina reduktora. jaki kupic czy kazdy bedzie pasowal?????

Tytuł: Re: [a4, 1.6] problem z gazem
PostNapisane: 13.lis.2008 21:25:43 
Klubowicz

21danielk napisał(a):
tydzien temu jescze od gazu poszla mi uszczelka po glowica .nie bede tego naprawial tylko wsadze silnik 1.8 ale obawiam sie ze znowu bedzie to samo.

Nie od gazu Ci poszła uszczelka, tylko od za ubogiej mieszanki... Jak będzie za ubogo, to benzyna tak samo zje uszczelkę i zawory (NIEPRAWIDŁOWA REGULACJA!). Nie ma się co cieszyć że bardzo mało pali, bo zwykle kończy się to uszkodzeniem silnika. Zacznij od doprowadzenia auta do sprawności na zupie, a potem pojedź do innego - dobrego gazownika, niech zacznie od weryfikacji doboru elementów instalacji.
Strasznie nieprecyzyjnie opisujesz problem - więcej danych - jaka instalacja (która generacja), jaki reduktor, komputer itp. Dlatego piszę "jedź do gazownika" a nie "zrób to i to"...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2008 04:58:08 
Użytkownik

dzieki za rade . opisuje to tak bo sam auwarzyles ze nie mam zbt pojecia o ty zrobie tak jak mi doradziles wielkie dzieki!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2008 22:07:18 
Użytkownik

witam ponownie na benynie jest wszystko ok teraz zastanawiam sie czy warto inwestowac w gaz tzn chodzi mi o naprawe. moze odlaczyc instalacje. jakie mniej wiecwj ma spalanie ten silnik (1.6). wczoraj jak wyjechalem stracznie mi strzelalo powietrze pod masko jak jechalem na gazie . podnioslem maske a brat go troche gazowal to z przeplywomierza az iskry szly jak strzelilo....

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2008 22:22:01 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
jeśli poszła Tobie uszczelka to tak jak koledzy mówią zbyt uboga mieszanka, musi Ci gazownik sprawdzić sterowanie instalacji, może komputer padł albo reduktor się kończy, sonda jakby padła to raczej by za bogato było jak wiesz gdzie to podłacz sobie voltomierz do kabli od sondy plus do czarnego minus do masy zobacz czy sonda pracuje napięcie powinno się zmieniać od 02-08V

Strefa czasowa: UTC + 1