A więc:
Dzisiaj założyłem palniki (w ciągu dnia więc foty bedą trochę nie miarodajne)
Palniki dotarły do mnie w zastępczych opakownaiach (co mnie nie dziwi bo plusy nie są chyba dostępne na rynku i wędrują na pierwszy montarz)
Trzeba pochwalić sprzedawcę za to że dołączył szmatkę/gąbeczkę nasączoną spirytusem do wyczeszczenia bańki przed włożeniem palnika do reflektora.
Moje doświadczenie w wszelakiej maści palnikami jest dość długie i obszerne więc mam w głowie materiał porównawczy o całkiem sporych rozmiarach - a więc do dzieła.
Na pierwszy ogień poszły allegrowe hidy d2s 6000K - miałem je założone od końca sierpnia i niestety jeden świecił innym światłem niż drugi, pozatym ognoskowa nie była dobrze ustawiona (palnik się z czasem wygiął) - było to głównym bodźcem do wymiany palników.
Później założyłem palniki philipsa standardowe bez plusa - ale z życiorysem około 4 lata.
A na sam koniec nówki sztuki palniki z plusem na końcu:
Tak wygląda palnik na tle palnika zamontowanego na długie - 6000K
A teraz pora na kilka zdjęć z nocy:
Na podstawie powyższego:
- Boner przytoczył prawdziwe informacje -
palniki 85122+ nie mają 4900K - wydaje mi się że mają około 4300K
- Efekt białego światła emitowanego z HID 6000K niestety nie będzie nam dany - i jest to jedyna wada tych palników
- Ogniskowa ustawiona jest idealnie
- Reflektor w odróżnieniu od pracy na hidach daje równiutkie światło przed całym samochodem a nie tylko w pewnych obszarach - plamach
- Światła jest rzeczywiście więcej niż w zwykłych d2s philipsa
- Kolor światłą jest żółtawy - niestety nie emitujemy niebieskawej łuny
Ja mam tylko nadzieję że się te palniki rozświecą za niedługo i choćtrochę bieli zyskają.
Z zakupu jestem zadowolony i po chwili zawiedzenia przekonałem się do tych palników ponieważ lista plusów jest znacznie dłuższa niż lista wad.
Polecam - ale jeszcze obadam co się będzie z czasem działo. Narazie wkurza mnie zółtawy kolor.
Są to poprostu stock'ow palniki o ciut większej sprawności. Nie ma co narzekać - różne dobre fury wyjeżdzają z nimi z fabryki.
Czy ponownie kupiłbym je?
Prawdopodobnie tak - zwłaszcza jak już przekonałem się do barwy światła emitowanego z nich. Jednak ostro myślałbym nad 85122CM - i jeżeli byłby by np za 200zł/szt to chyba skłonił bym się w ich kierunku.
Pozdr!PS - dobrze Boner że się wstrzymałeś. Szkoda tylko że nie wiedziałem tego wcześniej...