.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 00:50:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: <b3> ośka wymiana tulei tylnej belki a geometria
PostNapisane: 20.gru.2008 22:16:11 
Użytkownik

Swego czasu wymieniane były u mnie tuleje tylnej belki - mechanik zrobił wszystko ok. ale... byłem nieco później na ustawieniu zbierzności i geometri i zaczeły się jajca.. wyszło tak że sworzeń wachacza po stronie kierownicy niewiele mu brakuje aby stracił cały margines regulacji tzn. wsunięty/wysunięty ... oraz końcówka drążka kierowniczego - jest ona wsumie max wkręcona , natomiast ta druga od strony pasażera wykręcona ... jak teraz wyregulować odpowedni dystans na belce tylnej aby było ok ?? tam niby nie ma regulacjo z tego co wiem gdyż te tuleje są wprasowywane hmm ??
pozdrawiam wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2008 22:52:53 
Użytkownik

Z profilu wynika że posiadasz B3 więc tylna belka nie podlega regulacji,nie podałeś parametrów geometrii tylnej osi ani przedniej więc niewiele można powiedzieć.Generalnie podczas regulacji czy pomiaru geometrii zaczyna się od tyłu bo to jest baza do ustawiania przodu.Końcówki drążków kierowniczych mają być wkręcone jednakowo,jeśli wychodzi inaczej ,świadcz to o żle założonej kierownicy,złej zbieżności tyłu,kątach przedniej osi poza zakresem.

Tytuł:
PostNapisane: 23.gru.2008 23:52:53 
Użytkownik

niestety nie znam parametrów , nie zapisałem ich , ale taki przypadek może świadczyć o tym że przy wymiane tulei tylnej belki zostałą ona zbyt przesunięta przy zakładaniu w strone pasażera - jak to teraz wyregulować ??

Tytuł: Tylna belka
PostNapisane: 23.gru.2008 23:57:19 
Użytkownik

Witaj tylna belke jak bys nie zamontowal zawsze ona bedzie na swoim miejscu ona niema regulacji w zadnym zakresie jedynie co ja moze przesunac ale to najczesciej sie zdaza przy jakis udezeniach typu kraweznik udezenie w kolo to skrzywienie tego drązka poprzecznego jak on sie skrzywi to moze ci sie belka przestawic ale nie na tulejach

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2008 13:08:03 
Użytkownik

też tak myślę ale przed wymianą tych tulei , regulacja sworznia na wachaczach była tak samo ustawiona coś koło 1.5 cm z tego co pamiętam , tak samo końcówka drązka po stronie kierowcy jest wkręcona prawie na maxa - co do końcówki można by rozwiązać odbijając kierownicą na prawo - na strone kierowcy ale tym samym kierownica nie będzie wypoziomowana i nie będzie tyle samo pola manerwru , obortu kierownicy na stronę - także wnoskiuję że ta belka została prawdopodbnie przesunięta za bardzo w strone siedzenia pasażera .jakieś inne sugestie ??
pozdro all

Strefa czasowa: UTC + 1