Skoro pojawiły się moje słowa z PW (choć bez mojej wiedzy i zgody) jestem zmuszony dodać kilka słów komentarza i sprostowania. Koniec Roku za pasem więc trzeba zakończyć stare problemy. Tak to ja jestem tym szcześliwym posiadaczem BAU+TIP, o którym tak wiele się tu pisało.
Piotruś napisał(a):
Otóż odpowiedź Mistrza brzmiała dokładnie w ten sposób, że dla niego ideą tuningu wcale nie jest "ślepy pęd" za przyrostem mocy, lecz takie zestrojenie współpracy silnika ze skrzynią biegów, dzięki któremu skrzynia nie przeciąga na poszczególnych biegach, zaś silnik reaguje na każde - nawet najmniejsze i wyrażone zmianą położenia pedału gazu - życzenie kierowcy.
Co oczywiste - przyrost mocy skutkuje "przy okazji" bardzo pożądanym (szczególnie dla tipa) szybkim "dążeniem" do jak najwyższego biego i niejako "z pominięciem" biegów hydraulicznych (co kapitalnie wpływa na obniżenie temperatury płynu ATF oraz ogólną trwałość automatycznej skrzyni biegów).
Nie jest też trudno się domyślić, że profesjonalnie napisany soft dla obu sterowników, przynoszący wwym. korzyści - nawet wtedy kiedy nie korzystamy z dostępnej "nadwyżki mocy" - odczuwalnie wpływa na zmniejszone zużycie paliwa oraz poprawia czystość spalin.
Zgadzam się z Piotrem w tej kwestii i sam osobiście usłyszałem podobne słowa z ust Pana Sopy. Zresztą moja wizyta nie była tylko i wyłacznie ukierunkowana na zmianę softu wręcz przeciwnie chciałem raz na zawsze wyjaśnić przyczynę opóźnienia/przeciągania na biegach/”gumowej” pracy TIPa. I w listopadzie odwiedziłem Sserwis jako ostatnie miejsce gdzie mogłem liczyć na pomoc. Dodam tutaj, iż wcześniej odwiedzałem i rozmawiałem ze znanymi autorytetami w temacie skrzyń i tuningu (nie będę wymieniał ich po nazwie, bo mam dosyć smrodu który już nie pierwszy raz pojawił się na AKP, wybaczcie)– powiem krótko – odpowiedź była taka –że to normalne. Niestety "mój charakter" nie pozwolił mi na pozostawienie tego tematu w spokoju.
Piotruś napisał(a):
Popatrz na tą niby neutralną "informację":
meszrum napisał(a):
jeden z forumowiczów [BAU] AKP niedawno odwiedził SS celem wyeliminowania problemu ze skrzynią. jako naprawę otrzymał nowy, mocny program [dokładnie ten sam, który otrzymał Krzysiek1967 - ciśnienie > 2330mbar / 60mg/R].
……..
...czyli jak to stare baby mówią: prawda zawsze leży po środku...
Tu należy się sprostowanie – tak może program był podobny do Krzysiek1967 ale nie znaczy że identyczny jak wierna kopia Windows XP. Poza tym problemy Krzyska wynikały jeszcze z czego innego i z tego co pamiętam po „ingerencji” Piotra auto powróciło do zdrowia – zachęcam do odwiedzenia tego posta i poczytanie (do samego końca tematu) o tym jak Jego auto jeździło po modyfikacji softu w Sserwis:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ht=sserwisi jeszcze kilka innych osób + JA. Kolejne sprostowanie :
[…]Sopa wyraźnie podkreślił, iż oprogramowania skrzyni nie modyfikuje […] – nic takiego nie powiedziałem ! Powiedział […] w przypadku Pana samochodu NIE MA POTRZEBY modyfikacji skrzyni, […] nie mniej jednak, osobiście słyszałem rozmowę z innym klientem, który własnie miał zmieniany soft w Tipie A8. Stąd moje sprostowanie. Dodatkowo auta, które przyjeżdżają na do Sserwis na poczatku mają sprawdzane seryjne sterowniki i w razie potrzeby są upgrade'owane a potem dopiero zaczyna się rozmowa o ewentualnym chiptuningu.
Piotruś napisał(a):
Żeby było ciekawiej - jestem doskonale zorientowany na którego "użytkownika BAU" meszrum się powołuje i dlatego - bez żadnego komentarza ze swojej strony - wklejam kilka cytatów z korespondencji otrzymanej od tegoż właśnie użytkownika (już po wizycie w SSERWIS):
Jeszcze raz dziekuje za wszelką pomoc. Jestem już w Warszawie więc po krótce napisze Ci co i jak z autem. Jestem bardzo zadowolny z wizyty w Sserwisie oraz cały czas pod wrażeniem tego co powiedział i pokazał Pan Janek Sopa. To naprawdę znakomity mechanik i Wspaniały CZŁOWIEK! Teraz juz zrozumiałem czemu na AKP pojawiały się te wszystkie kłótnie. Nie bedę Ci opisywał wszystkiego na nowo, bo dużo powiedziałem Ci telefonicznie. Załączam tylko jako ciekawostkę wykaz części i czynności wykonanych w moim samochodzie.
[.......]
Cytuj:
Auto w drodze do domu jechało znakomicie (w końcu to 400Nm - taki program light'cik
). Silnik pracuje elastycznie, wykorzystuje maksymalnie moment obrotowy, nie redukuje niepotrzebnie biegów. Nawet przy obciążeniu 4 osoby + ponad 100kg w bagażniku silnik "ciagnie" bez zająknięcia (wcześniej przy załadowanym samochodzie, czułem że jest
słabszy). Chodzi ciszej, nawet na biegu jałowym - ale podejrzewam że jest to zasługa również nowego oleju. Odnosnie pracy Tiptronika, mam tylko wrazenie że wrzuca biegi troszkę bardziej nerwowo (ale i tak delikatniej niż przed modyfikacją, dodatkowo Pan Sopa powiedział że zawieszenie silnika, skrzyni, wału moze być już troszkę luźniejsze niż fabrycznie nowe ) kiedy auto jest mocno zagrzane w trasie - ostrzejsza jazda. Przy spokojnej jeździe zapominam że mam biegi
. Niemniej jednak, mam wrażenie że temp. oleju
spadła oraz spalanie zmniejszyło się ok 1 litra w stosunku do poprzedniego softu. Szczegóły sprawdzę przy okazji jak zainstaluje sobie VAG-Coma.
Cytuj:
Postanowiłem że nie będę pisał o tym wszystkim na forum, bo to nie ma najmniejszego sensu - podzieliłem się tym tylko z Tobą. jak wiesz modyfikacje wykonywane w Sserwis są krytycznie przyjmowane na AKP
, a ja nie mam zamiaru z nikim się przepychać. Ważne że auto ożyło - idzie jak torpeda
. Pan Sopa uspokajał że modyfikacja nie wpłynie negatywnie na ogólny stan silnika, ale czas pokaże. Jedyne co troszkę mu się nie spodobało to wskazania przepływomierza (minimalne osłabienie) i proponuje jego wymianę po zimie.
[.....]
Tak podpisuje się pod tymi słowami (choć powtórzę, żałuję trochę że PW wylądowała na forum bez mojej zgody). W końcu miałem tego nie umieszczać na forum, aby nie rozpętać kolejnej wojny – ale jak widać i tak wybuchła.
Piotruś napisał(a):
Szkrab2007 - Mam nadzieję, że przeczytałeś to z uwagą ... ?
Od siebie dodam tylko tyle, że auto wcale nie trafiło do SSERWISu na naprawę skrzyni (jak to był łaskawy nakłamać meszrum) - tylko całościowy przegląd (łącznie z zawieszeniami, etc. ... ).
Dokładnie tak było. Auto zostało „prześwietlone” – duży przegląd + konserwacja układu hamulcowego wraz z malowaniem zacisków i smarowaniem, wymiana 2 wahaczy, filtry, olej i wiele innych rzeczy- mało brakowało i wykaz czynności też mógł pojawić się w tym poście.
Piotruś napisał(a):
Przejdźmy jednak do kolejnej wypowiedzi meszruma:
Cytuj:
[...]SS oferuje, z tego co zauważyliśmy, gotowce i to bardzo przeciętne [by nie napisać kiepskie] - nikt nie napisze przecież programu dedykowanego pod dany silnik za 800 PLN...
W tym przypadku - zamiast komentarza - wzywam meszruma do odpowiedzi na pytanie co oznacza wymowne : "zauważyliśmy" ???
Kto zauważył ??? Ty i zapewne Przemekk74 - i jeszcze ktoś ??? Jakim prawem wypowiadasz się za wszystkich na ogólnie dostępnym i conajmniej ogólnopolskim forum ??? Ktoś dał Ci takie uprawnienia, np. kilku userów, admin albo mod ???
Przepraszam Konrad ale nie powinieneś był przekazywać tych informacji publicznie, gdyż niepotrzebnie pojawiło się zamieszanie. Cena którą „zacytowałeś” wynikała jeszcze z innych rzeczy o których nie wiesz. Przypadkowo jak się okazało pomogłem Panu Sopie przy okazji mojej wizyty w pewnej kwestii za co był mi niezmiernie wdzięczny, stąd taka a nie inna cena i zapewniem że nie jest to cena wynikająca z cennika usług Sserwis. Wiec podanie kwoty 800zł „publicznie” było wręcz „śmieszne” i nierealne. Zapewniem że Pan Sopa TAK NISKO SIĘ NIE CENI ! Zatem podkreslam że informacje te są NIEPRAWDZIWE !!!
Na koniec dodam jeszcze iż programy pisane w Sserwis są przygotowywane przez dobrego fachowca – o czym się dowiedziałem. Jednak nie zostałem upoważniony przez Pana Sopę ani nikogo innego do przekazywania informacji kto to jest anie dla kogo pracuje. Zresztą dlaczego niektórzy z takim niedowierzaniem patrzą na ten serwis. Przeciez wystarczy wsiąść w samochód i po prostu tam jechać, choćby z ciekawości i zobaczyć jaką jakość usług oferuje ten Człowiek i Jego serwis. Ja właśnie, chociążby dla tej CIEKAWOŚCI tak zrobiłem i nie żałuje i chetnie tam wrócę – bo dowiedziałem się wielu innych ciekawych rzeczy, o których nie pisze się na tym forum i pewnie długo jeszcze nie będzie się pisało. Bynajmniej nie jechałem tam po nowy super program czy chiptuning !
Powiem wiecej SZANUJE bardzo Rogala, Przemka, MT, D, CS i Aliego i innych wspaniałych tunerów, którzy naprawdę pisza wspaniałe programy, ale ja zawsze będę (tak jak to zrobiłem na poczatku postu) polecał Sserwis dla tych którzy mają TIPTRONIK i MULTITRONIK oraz tych którzy chcieliby coś więcej dowiedzieć się na temat swoich samochodów. Na marginesie w Sserwis takie auto jak moje to rodzynek a zarazem „wypierd” – tam większość stanowią A8, Touaregi, Pheatony, Q7 którymi przyjeżdżają panowie w garniturach – co o czymś świadczy. Co więcej ten Serwis pomimo iż jest w małej miejscowości na Śląsku nie musi się reklamować – po prostu klienci tam powracają. Raczej nie tylko po SUPER programy
Przy okazji życzę Wszystkim
Szczęśliwego Nowego Roku
i ZGODY na AKP