.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 14:13:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2008 17:34:30 
Użytkownik

kojot2 napisał(a):
dokladnie odblysniki musza byc cacy bo sama soczewka nie swieci.
jakis czas temu skusilem sie na bixenon jest to najleprze rozwiazanie jakie moze byc tez mialem watpliwosci co do soczewki ze jest za mala ale mam teraz taka sama tylko ze od bixenonow i roznica jest kolosalana wczeniej mialem xenon oryginalny ale odblysniki byly juz tak wypalone ze nic nie swiecily, dobrze ze mamy mistrza od lamp na naszym forum co moze zaradzic tej przypadlosci HEV pozdrawiam.

Bo samo czyszczenie soczewek, w przypadku, kiedy odbłyśnik jest wypalony ma się na nic. Jak spojrzysz w soczewkę, to musi się jak lusterko świecić, a niestety po tylu latach zazwyczaj są już matowe.
Można wymienić soczewki na inne albo właśnie na xenon lub Bixenon i wtedy mamy światła z prawdziwego zdarzenia...
Kilku kolegów na tym lata i chyba są zadowoleni :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.gru.2008 23:11:28 
Użytkownik

Odgrzeję kotleta. Przyznam się, że podczas deszczu zacząłem się zastanawiać czy mam włączone światła. Tak więc w końcu "naszła" mnie ochota (konieczność) na wyczyszczenie tych cholernych soczewek.
Kosztowało mnie to 4h pracy in total. Efekt? Subiektywnie 300% poprawy.
Po rozebraniu soczewki były mleczno-matowe. Po wyczyszczeniu z obu stron , wydawały się być kryształowe. Podczas czyszczenia warto na nie świecić latarką od drugiej strony, wtedy widać dokładnie gdzie jest brud. Krótko mówiąc. Należy wyczyścić klosze od wewnętrznej strony, a soczewki koniecznie z obu stron. Ewentualnie można delikatnie wyczyścić odbłyśniki, są też zabrudzone ale wydaje mi się, że dużo mniej niż same soczewki. Podczas czyszczenie używałem patyczków do uszu oraz miękkiego papieru toaletowego. Trochę chuchałem aby nie było do końca na sucho ;)
Jak dla mnie różnica kolosalna, w końcu normalne światła, nie muszę zazdrościć właścicielom skody fabii ;) Nie jest to "kseon" ale nawet bez halogenów jest naprawdę przyzwoicie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1