.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 19:21:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.5 V6TDI] - 4ta swieca zarowa
PostNapisane: 30.gru.2008 21:55:12 
Użytkownik

Witam
Sprawdzalem miernikiem swiece zarowe (AFB)
Sytuacja na froncie wyglada tak
PK
36
25
14

P- pasazer
K- kierowca
ponizej numery cylindrow (mam nadzieje ze numeracji nie pokrecilem)

1 - martwa
6 - rezystacja z 20omow wiec chyba tez martwa
3,2,5 - rezystacja w okolicach 1-2 wiec raczej dobre
4 - nie udalo mi sie nawet fajki sciagnac a podwazac sie balem - generalnie tak czy siak bez rozbiorki malej nie ma do niej chyba dostepu

Co trzeba konkretnie rozebrac by dobrac sie do 4tki?

Baskecior napisał(a):
Do wymiany swiec zarowych konieczna bedzie koncowka nasadowa "10" o długości ok 12 cm oraz klucz + ramie o długości ok 40 cm.

zadnych wiecj tooli nie trzeba (do 1 i 6)? Klucz dynamometryczny allegrowy to 20pln (wychylowy) tyle, ze nie wiem czy z fajka do swiec da sie go zgrac...
Jakies porady? np wymiana na nagrzanym silniku, zalac wczsniej gniazdo mala iloscia Wd40 , pomodlic sie...
Chwala wszyscy beru, dobre slowo slyszalem o NGK, bosch tez jest ok?
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł: Re: [2.5 V6TDI] - 4ta swieca zarowa
PostNapisane: 30.gru.2008 22:09:48 
Użytkownik

Przemek,
z ciekawosci : masz jakies objawy (gorsze odpalanie na zimnym, chodzi nierowno po uruchomieniu zimnego) ? ze Cie wzielo na sprawdzenie ? czy tylko przeglad przed DUZA zima ?

PostNapisane: 30.gru.2008 22:52:53 
Użytkownik

tx-didi napisał(a):
Przemek,
z ciekawosci : masz jakies objawy (gorsze odpalanie na zimnym, chodzi nierowno ?

Teraz raczej ciezkie do zauwazenia (nie ma drgawek po zapaleniu czy cos w tym stylu) ale przy -10 pewnie bedzie wyrazniejsze
Nie mam drugigo AFB z 6cioma sw zarowymi by porownac. Napewno moglby lepiej zapalac po nocy na dworze (po garazowej nocy pali lepiej) ale ogolnie na zimnym 1wszy obrot rozrusznika jakby wolniejszy wiec ile ta roznica wynika z brakujacych 2 swiec a ile z aku nie wiem
W TV dzis nuda wiec...
Przemek

PostNapisane: 01.sty.2009 21:03:21 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
przemekk74 napisał(a):
Co trzeba konkretnie rozebrac by dobrac sie do 4tki?

Baskecior napisał(a):
Do wymiany swiec zarowych konieczna bedzie koncowka nasadowa "10" o długości ok 12 cm oraz klucz + ramie o długości ok 40 cm.

zadnych wiecj tooli nie trzeba (do 1 i 6)? Klucz dynamometryczny allegrowy to 20pln (wychylowy) tyle, ze nie wiem czy z fajka do swiec da sie go zgrac...
Jakies porady? np wymiana na nagrzanym silniku, zalac wczsniej gniazdo mala iloscia Wd40 , pomodlic sie...

No wiec ja do świec użyłem nasadki 10 mm z przegubem zakupionej na Allegro jako klucz do świec. Koszt jakieś 30 złotych. Mały problem to ten że jest ona na 3/8 cala, więc szukałem troche przedłużki, bo to niezbyt popularne.

4 cylinder to zaden problem z takim kluczem. Jedyne co rozbierałem, to ściągałem dla świecy 3 cylindra gumową rurę od filtra powietrza do turbiny bo mi przeszkadzała. Moje świece dały się wykręcić bez problemu. Po stronie kierowcy na sucho a po stronie pasażera duzo lżej bo były zalane olejem- widocznie ciekla pokrywa zaworów.
Miałem walniete wszystkie 6 świec, jednak po ich wymianie odpalanie nie poprawiło się. Było to w listopadzie, byc może teraz byłoby widać różnicę.

A tak to teraz przy nowych swiecach szukam dalej przyczyny "kulawego" rozruchu :/

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Strefa czasowa: UTC + 1