.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 18:40:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [multitronic]Czy w nowych modelach to nadal psujny badziew?
PostNapisane: 14.sty.2009 13:36:35 
Użytkownik

Czy w nowych modelach (konretnie chodzi mi o A5) to taki sam wadliwy syf jak w opisywanych tutaj nieszczęśliwych przypadkach? Czy coś zmieniono w konstrukcji tej skrzyni żeby zapewnić im trwałość? Nie rozumiem jak to możliwe, żeby taka firma (nie jest to producent bubli z ChRL), której zależy na reputacji i opini mogła od tylu lat wciskać ludziom takie buble jak skrzynie Multitronic? Przecież opisywane na tym forum przypadki (również na forach zagranicznych) to horror! Jak to możliwe, że tak drogie auta 'mają prawo' się rozkraczać już po kilkudziesięciu tysiącach km, "bo ten typ skrzyni jest czuły i tak już ma". No to porażka kompletna jakaś. Dlaczego dalej pakują ten syf do nowych modeli? Zastanawiam się nad silnikiem 2.0 TFSI w automacie, ale niestety jest tylko w kombinacji z Multitronic - ja nie mam zamiaru kupować auta już z wyrokiem między 30 a 200 tyś km. Czy ktoś może ma jakieś informacje na temat Multitronic w nowych modelach? Czy Audi kontynuuje tą kpinę czy coś z tym zrobili?

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2009 01:04:43 
Użytkownik

Jak się boisz, że się popsuje to po co się pchać ;) . Bierz w manualu - 6 speed, 180 KM. Jak chcesz w automacie to o 2,0 Pb zapomnij, albo ryzykuj. Kupując w Audi masz gwarancję 3 lata, a więc po co się martwić na zaś. Ich problem, a po trzech latach wymieniasz na nowy. Proste ? Na razie o padających nowych multi cisza, co nie oznacza, że są bezawaryjne. Na razie same zachwyty ;)
pozdr. ;)

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2009 09:22:28 
Użytkownik

Niestety sęk w tym, że jeżdżę teraz automatem (na szczęście nie Multitronic, hehe) i nie wyobrażam sobie powrotu do ręcznego przekładania biegów tym bardziej, że w zasadzie jeżdżę tylko po mieście, a to kompletna masakra - korki, co 50 m światła... Ale dzięki za odpowiedź. Obawiam się, że będę musiał zdradzić i przejść na ciemną stronę mocy... BMW?

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2009 11:59:44 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
heheh nie boli Cie noga od trzymania hebli w tych korkach? Aha sorrki Ty nie jezdzisz po Wawa, wierz mi ze lepiej raz na 4 min wrzucic 1ke i podjechac 5m nic trzymac nozny ;), ale tak generalnie Rzecz gustu, jak dla mnie samochod w aut. nie jedzie kiedy chce nawet pomimo 3.0 TDi stronic. Jak kolega Paw napisal jesli kupujesz nowy to Cie glowa nie boli, lecz to już sa tak zaawansowane skrzynie technologicznie, ze wydaje mi sie, ze po 150-200tkm będzie to ogromny ból głowy. (to i tak jeden z najmniej czarnych scenariuszy) bo moze w trakcie gwarancji i po 100tkm moga byc klopoty, a to irytuje tzn ciagłe wizyty w serwisie czy u kogos kto ma certyfikat audi brand group.

Moim zdaniem Pb mniej scheta auto. skrzynie poniewaz nie przenosi tak olbrzymiego momentu obrotowego ;)
Audi i skrzynki aut. nie sa mocna strona i nie byly.
To nie merc W210 ze skrzynia "zetką" group taxi :diabel:

BMW :?: pogadaj z ludzmi szczegolnie tymi co posiadaja E60 6cylindrow w rzedzie R6 zgroza ;) i nie pisze tu o przebiegach 15tkm rocznie tylko ok 50, moj kolega wozil 2 lata prezesa STOENU E60 top wersja jezdzil czesciej zastępczym mondeo parchem z BMW jak bawarką bo robili przy niej co tylko sie dalo, sam bylem b.napalony na poczatku na E39 potem E60 odpuscilem sobbie, chyba ze chcesz z bawarki to 330xd E46 :D tylko niestety czy dogwiazdy czy do bawarki musisz dolozyc 2 wiadra pieniedzy zeby miec 4x4 a w Audi masz to na wyciagniecie reki, + prostsze i tansze konstrukcje naprawowe.

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2009 14:28:07 
Użytkownik

Mercedes ma genialne i proste rozwiązanie. W W211 (i pewnie nie tylko)wciska się hamulec nożny i tyle - auto stoi na hamulcu, a noga gdzie chce ;) . Aby ruszyć wystarczy wcisnąć jeszcze raz hamulec lub po prostu wcisnąć gaz. Opis mniej więcej ;) , bo pokazywał mi to sąsiad, a ja byłem pasażerem. Natomiast ja również preferuję automaty i o manualach nie chcą słyszeć. Do jazdy nie wyścigowej automat jest dużo sprawniejszy, szybszy i bezpieczniejszy. Jeżeli boisz się multi to poszukaj tipa, oczywiście dlaczego Audi sprzedaje niektóre wesje silnikowe tylko z wybraną skrzynią, jak np. multi lub manual, ale nie tip ? Nie wiem. Nie rezygnowałbym z CCCO tylko z powodu skrzyni, ponieważ tipy nie miały takiej historii jak multi i nie miały miana bubla. Są to chwalone skrzynki. ;) Co do konkurencji - chyba BMW ma również zaliczone wpadki z automatem jak i czymś więcej, ale o tym można poczytać na forum BMW. ;)
ps. wierzę, że LUK poradził sobie już z tą skrzynią, ale jak widać dalej ma ograniczenia co do Nm i napęd tylko FWD. Znam kilka multi (akurat tylko 2.0 TDI w A6), które przeleciały sporo ponad 200 tys. km już dawno temu. Jeden z kolegów z UK powozi również takim samym. Są regularnie serwisowane i sprawują się doskonale. W Sserwisie dowiedziałem się, że jest to krok milowy w stosunku do poprzednika. Poprzednie padały od razu, a o nowych za dużo nie słychać.

Obrazek
Obrazek

Ostatnio edytowano 15.sty.2009 14:47:59 przez Paw1972, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2009 14:29:10 
Użytkownik

O ile mi dobrze wiadomo multitronic zostal zmodernizowany w roku 2004.
Jesli sie nie myle zmienione zostalo sprzeglo,( chyba dodali jedna tarcze).
Przerabialem ten temat przed dwoma laty, gdy znajomemu multitronic odmowil posluszenstwa.
Pamietam, ze na skutek tej informacji, kolega zauszczedzil mnostwo kasy, gdyz Audi pokrylo, czesc lub calosc kosztow.

Wczesne modele multitronica padaly nawet po 30 tys. km!!!, ale od 2004r nic nowego na ten temat nie slyszalem, wiec chyba funktionuje bez zarzutu.

O ile sie nie myle VW montuje tez ta skrzynie tylko pod inna nazwa - ale pewien nie jestem

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2009 16:47:08 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
AVDW napisał(a):
Obawiam się, że będę musiał zdradzić i przejść na ciemną stronę mocy... BMW?

w zasadzie to dziwie sie czego jeszcze tego nie zrobiles. pytasz sie o jakas podstawowa wersje auta de facto o konkretny model , wykluczasz inne opcje i liczysz na nie wiem co. wedlug mnie najlepszym rozwiazaniem bedzie kupic BMW i zagoscic na forum BMW. to sa porzadne wozy i przynajmniej maja tylni naped a nie jak Audi A5 multitronic naped na przod. :peace:

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2009 20:23:00 
Klubowicz

Słyszałem ze multitronica poprawili dopiero w 2007r,
więc lepiej zapytać bezposrednio tych, ktorzy mają o tych skrzyniach pojęcie - http://www.sserwis.pl/start_pl.php

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2009 07:31:30 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
nie ma quattro multi - więc to dyskwalifikuje skrzynię nieważne jak dobra by była :peace:

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2009 10:32:00 
Użytkownik

hans napisał(a):
w zasadzie to dziwie sie czego jeszcze tego nie zrobiles. pytasz sie o jakas podstawowa wersje auta de facto o konkretny model , wykluczasz inne opcje i liczysz na nie wiem co. wedlug mnie najlepszym rozwiazaniem bedzie kupic BMW i zagoscic na forum BMW. to sa porzadne wozy i przynajmniej maja tylni naped a nie jak Audi A5 multitronic naped na przod. :peace:

W każdym bądź razie dzięki za cenną poradę.. niewykluczone że tak właśnie zrobię.

A co tu ma do rzeczy czy to podstawowa wersja czy nie? Nie interesuje mnie ani 3.0 tdi, ani 3.2 fsi a tym bardzie s5. Czy fakt, że to nie jest najdroższy i najmocniejszy wariant ma uzasadniać, możliwość występowania w nim usterek czy też badziewną konstrukcją skrzyni? Nie zrozumiałem tego. A jeśli to był żart, w takim razie go nie załapałem.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2009 10:59:09 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Bardziej się zastanów na 4x4 niż rodzajem skrzyi :diabel: Tak Ci polece od serca, naprawdę :)

Strefa czasowa: UTC + 1