.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 14:53:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2009 09:15:48 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
maar79 napisał(a):
Kolego własnie czytam dokładnie co piszecie i stad moje pytania. Jesli jest jak piszesz i zawór DV nie ma prawa zawiesic sie w pozycji zamknietej to teoretycznie nigdy nie powinno byc sytuacji kiedy odbite powietrze cofa sie w kierunku turbiny i powoduje jak tu ktos napisał jej "chichotania" własnie z przyczyny DV. Chodzi mi tylko aby moc okreslic dokładnie przyczyne tego szarpanego odgłosu w moim aucie po zamknieciu przepustnicy.
Bo jesli masz racje i zawor nie moze zawiesic sie w pozycji zamknietej to w sumie moge wykluczyc że odgłos ma swoje źródło w turbinie na ktora wpada cofajace sie powietrze.

Lukasik napisał(a):
w przypadku uszkodzenia sie membrany(dziura) w DV już sie nie otworzy.

wyjmij ten dv z samochodu i sprawdz go, to 5 minut roboty. dmuchnij/zassaj w cienki krociec, nie powinien przepuszczac (szczelna membrana) na sprawnym. jesli jest ok to jeszcze, wymontuj cienka rurke idaca od DV do kolektora ssacego i sprawdz jej szczelnosc. wloz tak jak wyjales. wszystko w temacie.

I na taką odpowieź konkretna czekałem .Dzieki Lukasik

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2009 09:39:36 
Klubowicz

nie masz przypadkiem stożka , lub wkładki K&N u mnie przy wkładce było słychać takiodgłos.Przy stożku jest jeszcze głośniej.
W przypadku zamkniętego/zaślepionego DV dodając gazu powodując nadciśnienie i nagłym puszczeniu go bez wciskania sprzęgła, to walisz głową w kierownicę.

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2009 17:26:08 
Użytkownik

Dred napisał(a):
nie masz przypadkiem stożka , lub wkładki K&N u mnie przy wkładce było słychać takiodgłos.Przy stożku jest jeszcze głośniej.
W przypadku zamkniętego/zaślepionego DV dodając gazu powodując nadciśnienie i nagłym puszczeniu go bez wciskania sprzęgła, to walisz głową w kierownicę.

Może coś w tym jest co piszesz. Ja nie mam żadnych właściwie objawów spadku mocy napewno nie uderzam głową w kierownice przy zamykaniu przepustnicy.Jesli zamkniety DV daje takie drastyczne objawy to może u mnie ten odgłos jest spowodowany czyms innym. Odnosnie filtra gdy przyłoże ucho do obudowy przy odpuszczaniu gazu to własnie w filtrze słychac wyrażnie omawiany odgłos. Obecnie wkładke mam FILTRON chociaż wczesniej możliwe że był K&N (na obudowie filtru jest naklejka K&N). Nie wiem juz czy wogóle zawracac sobie głowe tym wszystkim skoro auto jeździ właściwie ok.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2011 23:42:02 
Użytkownik

siemanko mam a4 b6 1.9tdi 130ps i podobne dzwieki myslicie ze to wlasnie ten (indor) mam post otwarty na forum oto temat : a4 1.9 tdi 130 dziwny dzwiek z silnika(turbo)

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2011 23:48:57 
Użytkownik

Nie masz takiego zaworu , ten zawor wystepuje tylko w benzynowych silnikach .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1