.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 21:33:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: slabe hamulce, prosze o podpowiedz!!!A4 AFN 98r pompa LUCAS
PostNapisane: 04.mar.2009 19:14:17 
Użytkownik

Witam.Wiec mam problem z hamulcami w swoim Audi A4 (AFN), pompa LUCASa. Probowalem tutaj znalezc podobny przypadek natomiast sa rozne opinie, wiec moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem jak moj.Opowiem historie od poczatku.Samochod po nocowaniu, po uruchomieniu mial twardszy pedal hamulca.Po przejechaniu paru km wszystko wracalo do normy.Przedwczoraj wyjezdzaj z garazu rowniez tak bylo i nacisnalem pedal mocniej, wpadl w podloge:(((. Okazalo sie ze pekl przewod w przednim lewym kole.Wiec wymienilem ten przewod i przy okazji rowniez z drugiej strony bo byl w podobnym stanie.Wyjalem rowniez tylny lewy zacisk poniewaz mail peknieta gumowa oslone ktora wymienilem razem z o-ringiem w srodku. Wszystko wydawalo by sie ok, natomiast od wczoraj probuje odpowietrzyc uklad (na wlaczonym silniku oczywiscie). Jak silnik nie pracuje to pedal hamulca jest na wlasciwym poziomie, natomiast po uruchomieniu wpada prawie w podloge kiedy go naciskam.Zauwazylem rowniez ze jak jednoczesnie dodam gazu to wpada jeszcze szybciej:((((. Przelalem przez uklad ponad 2 litry plynu, odpowietrzajac najpierw najdalsze kolo. Pozniej znajomy mechanik podpowiedzial mi ze nalezy odpowietrzyc na krzyz, czyli LP,PT,LT i PP.Tak tez zrobilem i nic.Znalazlem tutaj na forum ze nalezy pompe ABS odpowietrzyc podpinajac VAGa, nie wiem natomiast czy to jest konieczne w moim przypadku? Moze ktos bedzie w stanie mi podpowiedziec gdzie lezy blad?Wsyd mi troche ze nie potrafie zrobic tak prostej czynnosci jak odpowietrzenie hamulcy!!!!
Z gory dziekuje i pozdrawiam...

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 16:56:14 
Użytkownik

Auto: Audi V8 4.2q
Masz po prostu mocno zapowietrzony układ hamulcowy. Odpowietrzać go należy przy wyłączonym zapłonie :P Też tak miałem. Odpowietrzałem sam kilka razy i nie było żadnego efektu. Prawidłowo odpowietrzył mi dopiero kolega u siebie w warsztacie. Poza odpowietrzaniem kół robił coś przy korektorze siły hamowania, niestety nie wiem co bo siedziałem w samochodzie i nie widziałem co robi tam na dole. Cała robota zajęła może ze 30 min. Jeżeli sobie z tym nie radzisz pojedź gdzieś do warsztatu. Nie będzie wiele kosztować ;)

Strefa czasowa: UTC + 1