.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 03:49:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 1.9 TDI AVB] Uszkodzony gwint swiecy.
PostNapisane: 15.mar.2009 15:35:34 
Użytkownik

Panowie mam problem z gwintem swiecy zarowej. Probowalem cos znalez przez opcje szukaj ale mi sie nie udalo. Jedna ze swiec w silniku wykrecala sie bardzo ciezko i pomimo tego ze staralem sie byc bardzo ostrozniy to gwint jest uszkodzony. Prawdopodobnie ktos przykrecil ja krzywo lub po prostu z niewlasciwa sila. Teraz zastanawiam sie czy jezeli nagwintuje gniazdo na nowo i wkrece swiece uzywajac pasty uszczelniajacej czy to bedzie trzymac? Drugie pytanie to czy wystarczy gwintownik do gwintow drobnozwojowych czy musi byc jakis specjalny? Wiem ze najlepsza opcja jest sciagniecie glowicy i wstawienie tulei ale na razie nie moge tego zrobic. Ogladalem zestawy do naprawy CDI i filmik jak gosc robi bez demontazu glowicy ale moim zdaniem to szalenstwo bo strasznie duzo opilkow moze dostac sie do srodka.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2009 16:16:33 
Użytkownik

Szachalu gdy gwint jest zerwany nie ma już co gwintować bo otwór jest zbyt duży i gwintownik tego samego rozmiaru przeleci na wylot.

Musisz sprawdzić czy rzeczywiście gwint jest zerwany w głowicy czy tylko na świecy. Jeśli na głowicy małe szanse żebyś cokolwiek zrobił patentami...

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2009 20:47:04 
Użytkownik

Gwint swiecy jest normalnie splaszczony wiec i w glowicy na pewno jest uszkodzony. Probowalem delikatnie czy da sie wkreci stara z dobrym gwintem ale nie poszlo. Wiec zastanawiam sie nd opcja nagwintowania i pasty uszczelniajacej. Nie chce zrobic lipy wiec pytam czy jest jakies rozwiazanie? Przynajmniej na jakis czas, dopuki nie uda mi sie zebrac niezbednych rzeczy do sciagniecia glowicy i wstawienia tulei. A z drugiej strony jak wstawie tuleje to czy przy nastepnej wymianie swiecy nie bedzie z nia problemow?

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2009 22:32:54 
Użytkownik

Nadal nie wiemy czy gwint jet zerwany w głowicy. Może być lekko uszkodzony , sprawdź gwintownikiem i wszystkiego się dowiesz.

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2009 08:19:12 
Użytkownik

ja tutaj wiekszego problemu nie widze, wystarczy dobrac dobry zestaw naprawczy lub podjechac do mechanika ktory taki zestaw posiada i po problemie.

cos takiego:

http://www.allegro.pl/item559432010_nap ... zy_fv.html

Strefa czasowa: UTC + 1