.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 03:55:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 d3 4,0] klapka kolektora wydechowego czy można naprawić?
PostNapisane: 17.mar.2009 16:45:21 
Użytkownik

Witam
A więc stało się, mimo najszczerszych chęci i dbałości z mojej strony niestety audi się popsuło. A mianowicie zaświeciła mi się kontrolka informująca o niesprawności w układzie spalinowym auta.
Mechanik zdiagnozował, zdjął pokrywę silnika i stwierdził że popsuło się takie jakby cięgno które z jednej strony połączone jest z zaworem (silniczkiem?) EGR i otwiera bądź zamyka klapki kolektora. Chodzi o stronę lewą.
Serwis jak to serwis, wycenił naprawę tej usterki za samą część 4200zł (jakiś cały zespół). Problem polega na tym ze wyrobiła się taka jakby kuleczka na tym cięgle i wyskoczyło to z łoża ostatniej klapki, a trzeba kupić pół silnika ;)
Czy ktoś ma jakiś patent na to żeby to naprawić? Podobno to dosyć częsta usterka te nieszczęsne klapki, mówił ze nawet w silniku 3,0 tdi.
pozdrawiam
P.S. Przepraszam jeżeli niespójnie to wyjaśniłem proszę o ewentualne pytania to postaram się przybliżyć temat, ale szczerze mówiąc odniosłem wrażenie że nawet w serwisie nie bardzo wiedzieli co trzeba zamówić, a nie drążyłem mocno tematu, bo muszę chwilę pomysleć zanim wydam tyle pieniędzy :(

Tytuł:
PostNapisane: 17.mar.2009 19:10:01 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Niestety ale nie ma mozliwosci naprawy tego elementu.
Przynajmniej ja sie nie spotkałem

Tytuł:
PostNapisane: 21.mar.2009 23:43:31 
Użytkownik

problem już nieaktualny Naprawiłem za.....................20 groszy he he
i pół godz grzebania ;)
Niech żyją serwisy Audi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2009 08:29:55 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Wg. mapy serwisowej Audi wymiana elementu :d

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2009 10:57:35 
Użytkownik

Einstein powiedział kiedyś, że gdy dwóch mądrych twierdzi, że czegoś nie da się zrobić pojawi się wtedy głupi który nie wie, że tego nie da się zrobić i właśnie to zrobi. ASO to wymieniacze części katalogowych, inteligentny mechanik to "rzeźbiarz" który wbrew katalogom i instrukcjom serwisowym da rade zrobić wszystko;]

Gratuluje pomysłowości;]

Audi Coupe QUATTRO B2 2.2 10V
Audi 200 2.2 20V Turbo Quattro Avant
Audi 200 2.1 10V Turbo Quattro

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2009 11:35:07 
Użytkownik

Simon_pg0 napisał(a):
Einstein powiedział kiedyś, że gdy dwóch mądrych twierdzi, że czegoś nie da się zrobić pojawi się wtedy głupi który nie wie, że tego nie da się zrobić i właśnie to zrobi. ASO to wymieniacze części katalogowych, inteligentny mechanik to "rzeźbiarz" który wbrew katalogom i instrukcjom serwisowym da rade zrobić wszystko;]

Gratuluje pomysłowości;]

A jak kiedyś będziesz miał auto na gwarancji to poproś aby ci nie wymieniali uszkodzonej części tylko niech naprawią za 20groszy. Producent samochodu napewno sie ucieszy, a i ty będziesz zadowolony, że mechanik błysną inteligencją i wbrew instrukcjom warsztatowym naprawił ci autko. Prawda jest taka, że w ASO części się wymienia, a nie naprawia i nikt nikogo nie zmusza do korzystania z usług ASO. Niektórzy ludzie na gwarancji by wymienili pół samochodu, a po gwarancji oczekują naprawy ''drutem'' Dlaczego tak jest(pytanie retoryczne i nie oczekuje na nie odpowiedzi)

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2009 12:27:33 
Użytkownik

Panowie spokojnie, bez "nerw" ;)
Jeżeli dajmy na to odpadnie mi ciężarek wyważający felgę od niej i ktoś Wam powie wymienić trzeba całe koło, to też byście się wkurzyli z leksza. Taka to mniej więcej sytuacja była.
Ważne że jest git i działa.
Gdzieś był wątek o tym jak komuś się wyświetlacz MMI nie podnosił i sam naprawił, a kosztem była .....szpilka :D i działa mu do tej pory. Uszkodzony był jeden trybik plastykowy ale ASO twierdziło że trzeba wymienić cały wyświetlacz z mechanizmem.
Pieniądz nie wydany jest pieniądzem zarobionym ;)
pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1