.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 07:12:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 AFN 1,9 tdi] Problemy z ogrzewaniem
PostNapisane: 31.mar.2009 15:30:54 
Użytkownik

Oto moj problem, mianowicie mam problemy z uciekający płynem z ukladu chłodzenia. Pojechałem wiec do mechanika aby stwierdzil co jest nie tak no i okazalo sie ze nic nie stwierdził(nie wie z czego leci woda, moze z chlodnicy ale jest mala dziurka i wyparowuje albo z pod uszczelki albo z nagrzewnicy i tez wyparowuje bo jest mala dziurka). Profilaktycznie wsypał jakis proszek do uszczelniamia chlodnic bo jak pomoże to jest wlasnie chlodnica a jak nie to uszczelka pod głowicą. Wszystko było by pieknie ale przestało grzać straciło sie ciepłe powietrze. No i teraz mam do wymiany nagrzewnice przynajmniej tak stwierdzil mechanik. Ja z mojej strony stwierdziłem ze mam blad w klimatroniku na kanale 1c [15.5] wiem że jest to zablokowana klapa. ale jak podpiolem vaga to nie potrafil sie zalogować do klimatronika z powodu przesyly zbyt dużej ilości przesyłanych danych. wiec nie wiem czy to moze jest jakis stary bład. Co o tym wszystkim sadzicie, a rok temu plukałem nagrzewnice tz kolega mi płukal i jej pomoglo. Czy mogła sie teraz zatkać przez ten proszek ? i co z tym błedem 15.5 ?
POMOCY PROSZE jutro ma podjechac do mechanika i nie wiem co robic .

A4 1,9 tdi AFN

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2009 16:22:14 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
1. Zmień mechanika zanim zniszczy Ci silnik do reszty.
2. Najczęstsze wycieki z AFN`ów mają miejsce przy:
- chłodnicy (skorodowana w okolicach króćców)
- króćca plastikowego na bloku silnika
- czujnika temperatury zlokalizowanego na tymże króćcu (pomaga uszczelnienie taśmą hydrauliczną tzw teflonem.)
- połączeń gumowych dokręcanych opaską
- pękniętym plastikowym króćcu zbiorniczka wyrównawczego.
3. Klapa jest ewidentnie zblokowana a kod błędu sugeruje zapętlenie silnika, które można podobno rozwiązać programowo (spróbuj skasować błąd może ustąpi).

Za karę powinieneś mechanikowi wsypać mrówek do majtek, może zmądrzeje zanim na drugi raz zrobi coś podobnego.

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2009 17:50:43 
Użytkownik

Jak moge skasowac ten blad ? Vag-iem ? czy jest jakis inny sposób bo jak juz pisalem nie moge zalogowac sie w vagiem do tej grupy. do innych logoje bezproblemu i kasuje wszystkie bledy wiec to nie wina programu bo mam tez inne ale ta grupa w cale nie wchodzi bo wyświetla sie ze jest za duza ilosc przesylanych danych

A4 1,9 tdi AFN

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2009 18:54:55 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
1paul11 napisał(a):
Jak moge skasowac ten blad ? Vag-iem ? czy jest jakis inny sposób bo jak juz pisalem nie moge zalogowac sie w vagiem do tej grupy. do innych logoje bezproblemu i kasuje wszystkie bledy wiec to nie wina programu bo mam tez inne ale ta grupa w cale nie wchodzi bo wyświetla sie ze jest za duza ilosc przesylanych danych

Problem z komunikacją z klimatronikiem jest powszechnie znany. Czasem pomaga zmiana baudrate`ta na 240 a czasem po prostu trzeba zapiąć ori VAG`a lub inny interface lub organiczyć prędkość w ustawieniach wirtualnego COM`a.
Z moim klimatrokiem rozmawia tylko stary interface na COM`ie ;)
Nowy na USB nie chce. :)

Rozwiąż problem układu chłodzenia, bo ścierwo którego nasypano za chwilę skutecznie zablokuje układ ...

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2009 19:25:31 
Użytkownik

Udalo mi sie odczytac bląd w vwtool i jest to 1274 A co proponujesz z tym płynem zrobic wylać i nowego zalać?

A4 1,9 tdi AFN

Strefa czasowa: UTC + 1