MarcinV6 napisał(a):
Podpowiedz mi jeżeli możesz czy kolektor od 2.8 można założyć bezproblemowo do 2.6 czy trzeba go jakoś specjalnie modyfikować ?
Przełożyć można - niektórzy tak robili, gdy plastikowy rozleciał się po strzale gazu. Ale powstaje kilka problemów, tzn. trzeba dopasować podłączenie silniczka krokowego, zamontować czujnik temperatury zasysanego powietrza (w 2,8 jest przepływomierz i tego czujnika nie ma), podłączyć rurkę z pomiarem ciśnienia w kolektorze ssącym (w 2,8 też tego nie ma).
I ostatnia sprawa, już wspomniania utrata elastyczności przy niskich obrotach silnika, z powodu większego przekroju kanałów powietrza (silnik wtedy lubi wyższe obroty i powinna podnieść się prędkość maksymalna). Może coś by dała zmiana długości rury pomiędzy przepustnicą a filtrem powietrza i rozwiercenie przepustnicy, ale nie próbowałem tego jeszcze w praktyce (kolektor i rozwiercona przepustnica leży w pudle).
![n :/](./images/smilies/005.gif)
A że strzału jeszcze nie miałem, więc nie wiem kiedy to założę.
Jeżeli już ktoś się zdecyduje na ten kolektor w ABC, to obowiązkowo musi zadbać o szczelność zamkniętych zaworów powietrza, które w 2,8 skracają długość kolektora przy wysokich obrotach silnika. A już totalną porażką jest zostawienie tych zaworów luzem lub całkowicie otwartych.