.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 06:52:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Temperatura silnika [Allroad 2,5 TDI 180 KM AKE]
PostNapisane: 09.kwi.2009 06:36:57 
Użytkownik

Mam taki problem w czasie rozgrzewania silnik dość szybko osiąga temp. ok 80 st. na wskażniku a potem aż do uzyskania 90 st. trwa to bardzo długo(szczególnie gdy było zimno to w mieście praktycznie było to niemożliwe), na trasie przy obciązęniu silnika(np jazda autostradą trzyma cały czas 90 st.) natomiast gdy obciązenie silnika spadnie np dłuższy zjazd z góry lub postój na wolnych obrotach temp. spada do ok 78-80 st. Wskazania z komputera są o ok 5 st. niższe od wskazań na zegarach.Ponadto zauważyłem wzrost zużycia paliwa o ok. 1 litr.zauważyłem też że jak obniży się temp silnika to rosną również obroty biegu jałowego tak jak przy zimnym silniku.Jaka może być przyczyna, może termostat lub jakiś czujnik?

Tytuł:
PostNapisane: 09.kwi.2009 06:59:25 
Klubowicz

Bry,

Jeżeli od tamtej pory:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=

termostat nie został wymieniony, to wszelkie dywagacje na temat słabej temperatury już można zakończyć.
Co oczywiste - silnik pracujący z temperaturą cieczy < 85 *C - jak najbardziej ma prawo (a nawet "powinien") zuzywać większe ilości paliwa ... .

PS [OT]: Przepraszam Cię za to, że nie dokończyliśmy rozmowy w poprzednim topiku :/ . Nie wiem jak to się stało, że sprawa jakoś mi umknęła :| . Jeszcze raz - SORRY !!

Strefa czasowa: UTC + 1