.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 09:54:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 2.6 ABC] problem z sondami?
PostNapisane: 27.kwi.2009 10:58:39 
Użytkownik

Po odpaleniu audi chodzi dobrze, równo i można nim jeździć po posesji ale po przygazowaniu kilka razy np do 4 tyś zaczyna chodzić nie równo (nie na wszystkie gary) ale obroty ma równe.

Podejrzewam sondę (są 2) z tzw: grzałką czyli działają praktycznie zaraz po uruchomieniu silnika.
Jak można sprawdzić sondy np miernikiem? jakie mają parametry padnięte sondy

Ja myślę tak:
Jak odpalam auto i nie gazuje to spaliny maja inny skład i auto chodzi dobrze a jak przygazuję dobrze to skład się zmienia i sondy sczytują, i teraz jak jedna by była walnięta to podaje błędne dane ( np będzie miała napięcie inne co sekunde) i czy to może być wina że auto nie chodzi równo :?:

Sprawdzałem już świece, kable, wtryski, wymieniłem filtr paliwa i pompkę paliwa, rozrząd,

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2009 18:50:02 
Użytkownik

Auto: A6 C6 2.0 TDI CAHA
Po 1 Kolego zdublowałeś temat bo pisałeś o tym samym problemie w innym swoim wątku.
Po 2. Sondę sprawdzasz podłączając się pod czarny kabelek i masę , powinno wahać się od 0-1V , jeżeli jest inaczej siada lambda i ma zawężony zakres. Grzałkę sprawdzisz omomierzem , sprawdzasz opór pomiędzy 2ma białymi kabelkami jeżeli jest coś nie tak dostajesz nieskończony opór. Lambda w twoim aucie nie działa od razu po włączeniu , na początku zimny silnik działa na tzw ssaniu .
Po 3. Podłącz pod vag i zobacz jakie masz błędy
Po 4 . Nie obstawiał bym sądy , może masz bałagan w kolektorze są tam jakieś zapadki które się urywają i to potrafi robić takie niespodzianki.
Auto na gaz czy benzynę ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2009 19:00:19 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
dokładnie jak kolega radzi podłącz voltomierz i zobacz sobie po jakim czasie sonda ruszy będziesz widział, musi się nagrzać, napięcie powinno się zmieniać 0-1V ale zazwyczaj od 0,2-0,8V w końcu troche już wysłużone pewnie jest, jeśli pokazuje stałą wartość to sonda do wymiany

Strefa czasowa: UTC + 1