.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 09:43:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A 6 2.4 V6] jaki olej
PostNapisane: 01.maja.2009 10:49:39 
Użytkownik

Witam , juz wczesniej opisywalem swoje problemy ze szczelnoscia silnika i gubieniem oleju.Mam pytanie jaki zapodac mu olej,w salonie gdzie kupowalem auto meczanik brzdekal mi cos o jakims long life i wymianie co 30 tys km.Nie mam zaufania zeby tak dlugo smigac bez wymiany.Chcialbym zmieniac olwe co 10 tys.Na jaki olej przejsc,co polecacie?Przebieg to 190000 tys km.

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2009 13:02:25 
Klubowicz

TYLKO NIE LONG LIFE i poszukaj innego mechanika, bo juz dawno zrezygnowano z tej technologi !!!
Jesli silnik tylko gubi olej a go nie przepala ( to dwie rozne sprawy ) to wg. mnie powinien jeszcze jezdzić na syntetyku. Ale jesli był wczesniej zalany półsyntetyk a nie daj Boze mineralny, to zostań przy półsyntetyku.

Tytuł: [A6 2.4 V6]
PostNapisane: 01.maja.2009 20:57:14 
Użytkownik

Mechanior pracuje w Szwedzkim salonie Vw Audi,wiem ze to tylko wymieniacze i nie znaja sie na robocie bo juz wiele razy przekonalem sie o tym.Ciagle nie wiem co wlac,moze ktos sie wypowie co leje do swojej niuni z tym samym motorem.

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2009 21:19:23 
Użytkownik

:) Nie wiem kto zrezygnował z Long Life ale na pewno nie zachodnia Europa..
Możesz spokojnie zalewać Longiem ponieważ to bardzo wysokiej klasy olej i przy tym droższy od innych. Jeśli masz obawy nie musisz wymieniać go co 30 000 km tylko co 15 000 dla świętego spokoju... Zaufaj mi bo silnikowi nic się nie stanie.

Dlaczego Long Life i kiedy ... Zaczęło się od ciężarówek gdzie silniki Tirów pokonujące miliony kilometrów miały wymieniane oleje co 50 000 km. to zostało wprowadzone do samochodów osobowych wyprodukowanych po roku 2000 gdzie w misce olejowej zamontowany został czujnik jakości i poziomu oleju. Gdy olej się starzeje wyświetlany jest komunikat o konieczności przeglądu olejowego.. Jeden więc przejeżdża na oleju Long Life 30 000 inny 20 000 jeszcze inny 45 000 km

Z tego wyłączano jedynie kraje bloku wschodniego czyli Białoruś , Polskę , Litwę i jeszcze masę innych Państw. Chodziło wyłącznie o Państwa których paliwa były słabej jakości gdzie poziom siarki przekraczał wszelkie normy. A siarka ta przyspieszała 30 razy zużycie cylindrów :) A że w Polsce masa ludzi jeździ dieslami na oleju opałowym w którym siarki nie brak to Long wskazany nie jest ...

Dziś jak wiemy paliwa w Polsce są super i można latać na Long Life.. My jednak na wszelki wypadek robimy przeglądy co 15 000 km ... Ale jak ktoś ma Touarega V10 gdzie wchodzi 11 litrów oleju może być mu szkoda wymieniać co 15 000 ....

No i tyle co do Long Life ..

A co do wyboru oleju to wybierz go sobie sam i nie słuchaj nikogo bo zwariujesz od ilosći dobrych raaaaaaad hehehe

Tu masz link do strony która wie wszytsko o olejach :

http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... hicle=1868

Tytuł: [A6 2.4]
PostNapisane: 02.maja.2009 08:37:25 
Użytkownik

Odpowiedzia i linkiem rozlozyles mnie na lopatki,dzieki bardzo!!!!!!!! Bedzie dobry long life ale co 15 tys bo bardzo lubie moje Audi.Jeszcze raz dzieki.

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 18:49:45 
Użytkownik

Do takiego motoru tydzień temu zalałem Mobil 1 0W/40 - czyli pełen syntetyk.
Olej do tego silnika ma spełniać normę 502.00 - oczywiście mówie tutaj o wymianach co 15 tys. . Oleje oparte na formule syntetycznej czyli Castrol Magnatec 5w/30 i mobil 5/30 tez się nadają. Jednakże najlpeszy do tego motoru jest wyżej wskazany Mobil 1.

Strefa czasowa: UTC + 1