Piotruś napisał(a):
Bodzio78 - pod warunkiem, że sprawy nie zaszły za daleko (?
![n :/](./images/smilies/005.gif)
) Twój problem opiera się o zapchaną odmę (prawidłowo: filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej lub jeszcze inaczej - separator mgły olejowej) i/lub nieszczelnienie łożysk turbosprężarki. Jak jedno tak i drugie stwarza naprawdę duże zagrożenie dla silnika, gdyż w przrypadku zapchanej odmy brak jest smarowania podstawowych elementów silnika (rozrząd) ... jak też np. wirnika turbosprężarki, co tak czy siak powoduje jej mocno przyspieszony zgon.
W razie gdyby odma była OK - lecz popuszcza turbina - to w pewnym momencie nadmierna ilość oleju może spowodować zablokowanie tłoka (ponieważ będzie więcej oleju niż miejsca w komorze spalania) i mówiąc oględnie - wybuch silnika jakby ktoś granat do niego wrzucił ... .
Trudno wskazać jakiekolwiek doraźne środki zaradcze, gdyż w jednym jak i w drugim przypadku dalsza eksploatacja zasadniczo jest zakazana - właśnie z powodu braku smarowania ale co ważniejsze - z powodu zagrożenia kolizją tłoków z denkiem głowicy ... .
Moim zdaniem powinieneś podjechac do ASO i poprosić przede wszystkim o pomiar ciśnienia w skrzyni korbowej silnika (to kosztuje grosze), gdyż z dużym prawdopodobieństwiem dowiesz się co się dzieje z autem... .
no chyba, że chcesz sprawdzić samodzielnie - to (na własną odpwoeidzialność) zagrzej silnik i poluzuj korek wlewu oleju - jeśli usłyszysz wyraźne "psssss" - to przemyśl wymianę odmy tam gdzie jesteś - lub powrót do PL ... bez korka wlewu oleju (otwór mozesz zabezpieczyć bandażem lub inną szmatą).
Niestety w układzie wydechowym Twojego samochodu i tak znajduje się już ogromna ilość oleju - przez co nawet wymiana odmy nie będzie jednoznaczną gwarancją tego, że turbo jest "szczelne" i bezpieczne dla silnika - co powinien sprawdzić pożany specjalista - właśnie z uwagi na czekającą Cię podróż ... .
Nie da się uryć, że znalazłeś się w mocno kłopotliwej sytuacji, a ryzyko ...
![n :/](./images/smilies/005.gif)
... .
Gdyby cuś - pytaj dalej ... .
co do odmy zostala wymieniona jakies 8 mies temu , zreszta jak dobrze kojarze to wlasnie dzieki Tobie ( i innych) wyszlo szydlo z worka.Teraz juz nic nie syczy
Wiem jedno problem z brakiem mocy w tym aucie byl juz przed jego kupnem teraz wszystko wychodzi.. ale coz..
Szczerze mowiac bardzo bym sie cieszyl jak by sie okazalo ze poprostu TURBO jest do wymiany.
Tak czy siak wroce wykrece turbine, caly uklad wydechowy, caly uklad dolotowy ( juz raz go czyscilem podczas wymiany odmy ) wyczyszcze to na nówke i wyzuce kata bo pewnie juz i tak po nim.
Troche mnie martwi tylko ilosc tego oleju czy az tyle turbina potrafi wyrzucic?
dzieki wszystkim za pomoc...musze cos wiedziec jak wroce bo czas mnie jak zwykle goni;)
Znalazlem moje LOGI robione jakies 7-8 miesiecy temu, moze ktos by kuknoł czy sa jakies znaki ze turbo mowi papa lub inne sugestie, bo skutek znamy
http://www.exxit.republika.pl
P.S. dawna moja nazwa uzytkownika - bbobo [/b]