Napisałem poniższą odpowiedź celem uniknięcia Waszych Koledzy ewentualnych kosztów.
Otóż moja przygoda z drgającym autem rozpoczęła się w zeszłym roku, grudzień chyba, początkowo drgania były wyczuwalne pod "tyłkiem" na gładkich autostradach. Ponowne wyważanie kół, a późniejsza wymiana na letnie nic nie pomogło. Nie ma znaczenia czy auto jedzie na biegu, czy na luzie, auto drży
Pierwszy "mechanior" stwierdził iż podpora wału jest już zdygana i to wał bije, kupiłem wał z dobrą podporą, wyważyłem, i w drodze do domu drganie urosło w siłę, tak aż kierownicę ciężko było utrzymać (w przedziale 100-130km/h), w domu wał wymieniłem, przy okazji okazało się zerwane ucho tłumika - naprawiłem.
Drgania zdecydowanie osłabły, jednak nie zanikły.
Kolejny "mechanior", auto na podnośnik, ja w środku, 6 bieg i bujanie wozu w powietrzu do 130km/h, diagnoza-drży prawe przednie koło, pewnie przegub przy skrzyni, ponieważ miałem taką półoś, podmieniłem, niby dobrze, aż wjechałem na autostradę, to samo, lekkie drganie nadwozia.
Nadszedł czas wymiany hamulców na większe, a zarazem cięższe, drgania wzrosły, diagnoza - zwiększona masa wirująca, dlatego mocniej drży, po dokładnych oględzinach, okazało się, iż piasta jest nieosiowa, błąd produkcyjny, w miejscu mocowania śruby przegubu, była nie równo wytoczona, wymiana na nową, drgania przedniego prawego koła zminimalizowane, jednak nie wyeliminowane.
Konkluzja:
Moje wymiany polegały na eliminowaniu elementów które wpadały w drgania, jednak nie były ich przyczyną, przyczyny do tej pory nie wyeliminowałem, zminimalizowałem drgania, wymieniając elementy które popadały w drgania, lecz przyczyny nie odnalazłem, byłem już u kilku specjalistów mianujących się fachowcami, różnie obstawiają, lecz żaden nie jest w stanie tego naprawić, zwyczajnie nie wiedzą!
p.s.
Na razie nie stać mnie na wymianę auta na nowsze, lepsze, z mniejszym przebiegiem, to też będę walczył z dolegliwością w miarę czasu, napiszę jak znajdę!
Powodzenia Koledzy życzę...
_________________ S6 C6 5,2 BXA Quattro 2011>>??
S6 C5 4,2 AQJ Quattro M6 2009>>2011
A6 C5 2,5TDI AKE Quattro M6 2007>>2009
|