Cytuj:
3 stany temperatury. o ile dobrze pamietam to 20, 50 i 80 st. przy tej ostatniej wartosci silnik pracuje na nominalnych nastawach rozgrzanego silnika bez wzgledu czy ma 80 90 czy 105.
No u mnie to wygląda tak, że magiczną wartością jest 90 st. Powyżej tej temperatury zaczynają się harce z zalewaniem. Odczuwalne jest to zarówno na gazie jak i na benzynie (chociaż na beznynie efekt jest znacznie słabszy lub go nie ma). Ponadto omawiany efekt nie jest regułą, bywa że nic się nie dzieje (wydaje mi się, że ustępuje po krótkim przepałowaniu - ale nie potwierdziłem jeszcze na 100 % takiej zależnosci)
W ramach dodatkowych informacji:
1. Kiedy kupiłem samochód, nie było jakichkolwiek usterek odczuwalnych w czasie jazdy (z PB na LPG i na odwrót przełączał bez najmniejszego kichnięcia - teraz zdarza mu się szarpnięcie; przy powolnym ruszaniu można było nawet zrobić to w ogóle bez gazu) natomiast VAG wskazywał błąd sondy.
2. Krótko po kupnie zaczęły się spore problemy z przyspieszaniem (po wciśnięciu gazu w ogóle nie chciał przyspieszać, po czym nagle rwał jak szalony, płynna jazda była właściwie niemożliwa), wobecz czego wymieniłem obie sondy (sondy są uniwersalne; chyba bosha) oraz przepływomierz (także pojawił się na VAGU, wymieniłem na ori używkę)
3. Także w tym czasie padła pompa paliwa i jakiś czas odpalałem go na gazie (STAG 300 daje taką możliwość)
4. Po zrobieniu powyższych rzeczy samochód jako tako zaczął jeździć, ale nie przyspieszał "gładko", więć wymienione zostały świece
Generalnie po powyższych zabiegach samochód jeździ w miarę dobrze. Pozostały mi do wymiany poduszki pod silnikiem i skrzynią.
To, co pozostało, to właśnie omawiana w tym temacie przypadłość, z którą trudno sobie poradzić...
PS. Nie wiem, czy omawianie historii napraw w moim samochodzie jest potrzebne dla tego tematu, ale podaję to "na wszelki wypadek", gdyby na jej podstawie można było coś wywnioskować.
PS. 2. Przepraszam "AudiManiaczek " za wtargnięcie w temat, ale wydaje mi się zbieżny z przedstawionym wcześniej przez Ciebie. Jeżeli jednak nadaje się on pod osobny temat, to proszę moda o przeniesienie.