.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.maja.2025 11:00:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Oplaty za samochod :) Ale troche inaczej
PostNapisane: 28.kwi.2005 18:25:24 
Użytkownik

Moze troche nie na temat ale chodzi o audi - wkoncu jakas sensowna oferta sie trafila: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=49777908
Ksiazki do przebiegu nie ma wiec pewnie krecony no ale podobno stan idealny nic nie powycierane ani nic. Ale to sie okaze w niedziele. Ale chodzi o taka sprawe

Jest samochod sobie sprowadzony.
Gosc oplacil akcyze juz. Auto nie jest jeszcze zarejestrowane w polsce. Facet chce sprzedac jak jest teraz.
Sa dwie mozliwosci:
1.Spisuje umowa z gosciem - on mi wystawia fvat dodatkowo bo prowadzi firme wiec nie place podatku od wzbogacenia. Daje mi wszystkie dokumenty a ja zalatwiam sobei tablice - wykupuje oc i jade po samochod - wracam nim juz na polskich blachach.

2.Samochod ma francuskie tablice [sprowadzony z francji byl] I facet mowi ze zakladam te tablice wykupuje ubezpieczenie na kilka dni i moge tak jezdzic dopoki ono sie nie skonczy i nie zalatwie polskich blach.
Ile takie ubezpiczenie moze kosztowac - powiedzmy na miesiac?

Dobrze mi tlumaczyl?

Sadze ze lepiej dac zaliczke, wziosc dokumenty zalatwic sobie tablice [w ciagu kilku dni jestem w stanie zalatwic] i wrocic po auto. Co o tym sadzicie?

Gosciu z Allegro: http://moto.allegro.pl/show_user_auctio ... id=2999500
Wiec widac ze handlarz

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 18:54:41 
Użytkownik

polecam od razu przejestrowac na siebie, i koniecznie spisz umowe z tym gosciem, bo inaczej to bedziesz mial z sam nie wiesdz z kim.
Jesli chodzi o to ubezpieczenie, to mozna tak zrobic , ale ogolnie wyjdzie drozej ubezp., wiec jak chcesz.
Audik ładny, moze kolor moglby byc inny, ale 150 kucy i klimatronic.
JAk kupisz napisz kiedys jak smiga i w ogole, mozesz na priva
pozdro
niech sie kreci

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:06:34 
Użytkownik

Dzieki za odpowiedz
W sobote bede dozwnic aby umowic sie na niedziele na ogladanie.
Przeraza mnie cena troche. gosciu powiedzial ze za 29 do oddania a ja chcialbym jeszcze kilka stowek urwac. Zoabczmy co z tego wyjdzie
A co do samego wygladu to wlasnei szukalem srebnego ew. czern.
Tylko ta tapicerka :(

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:11:52 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
w tym silniku powinienes pomyslec o quattro :D ... ale zrobisz jak uwazasz ;) ... generalnie najmniej przejmowalbym sie tablicami , ubezpieczeniem itp ... przede wszystkim to liczy sie legalnosc auta i jego dokumentacja , jak nie chcesz lub boisz sie autem wracac do domu bez blach lub bez ubezpieczenia to wez lawete.

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:12:08 
Klubowicz

Ja za ubezpieczenie graniczne (na 30 dni) zapłaciłem 200 zł

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:15:39 
Użytkownik

hans: tak juz przez to przebrnolem quattro i inne.
Narazie chodzi mi sam aspekt zalatwienia formlanosci.
Speca od auta mam jednego z nim jade ogladac mysle czy nie jechac z nim do jakiegos serwisu czy cos. Pomysli sie

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:15:41 
Użytkownik

Tak jak powiedział kolega wyżej - taniej bedzie zarejestrować odrazu w polsce, ubezpieczenie na obce blachy są drogie - na niemieckie celne tablice w pzu liczą coś około 150 dolarów na 2 tyg !!

Ale swoją drogą - co to za handlarz, który sprzedaje auto przed zarejestrowaniem na siebie - przez to sciąga na siebie obowiązem płacenia drugiej akcyzy !! niewszyscy o tym wiedzą - dlatego pisze, pamiętajcie jak bedziecie coś sprowadzać i opłacicie akcyze to trzeba jeszcze zarejestrować.

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:18:11 
Użytkownik

A moze ktos jest z gniezna i okolic i ma mozliwosc podpiecia do komputera i ew. spojzenie fachowym okiem na to auto?
Naturalnie nie za darmo.

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:22:03 
Klubowicz

Prezes napisał(a):
ubezpieczenie na obce blachy są drogie - na niemieckie celne tablice w pzu liczą coś około 150 dolarów na 2 tyg !!

A w Warcie 200 zł za miesiąc :)

Prezes napisał(a):
Ale swoją drogą - co to za handlarz, który sprzedaje auto przed zarejestrowaniem na siebie - przez to sciąga na siebie obowiązem płacenia drugiej akcyzy !! niewszyscy o tym wiedzą - dlatego pisze, pamiętajcie jak bedziecie coś sprowadzać i opłacicie akcyze to trzeba jeszcze zarejestrować.

Z tego co słyszałem to jak opłaci sprowadzający akcyzę a potem sprzeda na umowę/fakturę (podpisaną z nim) auto dalej to nie trzeba drugi raz płacić akcyzy, uznawane jest to pierwsze zapłacenie. Ale to trzeba by potwierdzić w UC.[/quote]

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 19:48:14 
Użytkownik

Jak moglem zapomniec o serwisie. Przy takiej wartosci warto dolozyc pare stowek i auto dokladnie sprawdzic. Polecam SErwis .
I oczywiscie akcyzy nie trzeba drugi raz placic.

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 20:32:08 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
o jakim serwisie piszecie ? ASO ? :diabel: ... omijac z daleka takie autoryzowane serwisy , kiedys jak kupowalem auto i nic innego ne przyszlo mi do glowy to 2 godziny spedzilem w serwisie zeby dowiedzie sie jakiej grubosci sa klocki i tarcze a o tym zeby sciagnac podloge pod silnikiem to dopiero ja zdecydowalem po stanowczej interwencji ze to za dlugo trwa i wtedy wyszly wszystkie kwiatki ktore chcialem zobaczyc ... reasumujac , tylko fachoweic , osoba znajaca sie na tym co chccemy kupic moze relatywnie dobrze ocenic auto i nie trzeba do tego ani kompa anie codow techniki ... w ostatecznosci w tego typu silnikach jak turbodoladowane mozna kompem cos sprawdzic dla bezpiecznego powrotu do domu ale i tak wszystko wyjdzie na jezdzie probnej

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 20:36:10 
Użytkownik

piotr napisał(a):
Z tego co słyszałem to jak opłaci sprowadzający akcyzę a potem sprzeda na umowę/fakturę (podpisaną z nim) auto dalej to nie trzeba drugi raz płacić akcyzy, uznawane jest to pierwsze zapłacenie. Ale to trzeba by potwierdzić w UC.

Nie masz racji - tak jak napisałem wczesniej - należy zapłacić drugą akcyze jeśli sie sprzeda przed rejestracją.

Pozdrawiam

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 20:39:34 
Użytkownik

D_Felini napisał(a):
I oczywiscie akcyzy nie trzeba drugi raz placic.

Oczywiście trzeba - sprzedający jest zmuszony do opłacenia jej drugi raz jeśli sprzeda auto nie rejestrując go

Zakład ?? :peace: :):

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 21:29:43 
Użytkownik

niestety trzeba placic drugi raz akcyze jak hanlarz nie zarejestrowal auta - jednak osoba majaca komis moze w jakis sposob pomoc zalatwic cala formalnosc tak zeby nie placic drugi raz akcyzy - moj brat cioteczny przez to przechodzil i udalo sie jakos to zalatwic - niestety nie wiem jak to dokladnie wygladalo

zas co do samego samochodu to widac ze byl tuningowany przez jakiegos maniaka i smiem twierdzic ze pewnie tapicerka na drzwiach od strony kierowcy byla zdejmowana - moge nawet powiedziec ze jak bedziesz lapal za uchwyt by zamknac drzwi od wewnatrz to bedzie trzeszczec ;-)
jak to byl maniak tuningu i do tego francuz to pewnie samochod dostal po d... ale to juz tylko przypuszczenia ;-)

a na koniec sie zapytam co Ci nie pasuje w takiej tapicerce??? - sam posiadam taka i tez mam auto z fracji - dla mnie jest o wiele lepsza od skory

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2005 21:45:27 
Użytkownik

Tzn. siedzialem na takiej i na zwyklej i ta zwykla taka milsza w odczuciu i w moim mniemamniu ladniejsza.
ja widze ze tylko felgi ma z tuningowych rzeczy, no moze migacze ale tak sobie mozna gdybac.

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2005 08:28:03 
Użytkownik

Teraz tak siedze i patrze na to a3. Ono jest nisko powieszone tj. w stosunku do niektorych a3.
Wiem ze wersja AMBITION jest na nizszych amorkach niz pozostale a3.
Jak poznac ze to taka wersja? Tylko po wpisie w jakims dam dowodzie czy cos?

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2005 12:47:02 
Użytkownik

(A)rturo napisał(a):
Teraz tak siedze i patrze na to a3. Ono jest nisko powieszone tj. w stosunku do niektorych a3.
Wiem ze wersja AMBITION jest na nizszych amorkach niz pozostale a3.
Jak poznac ze to taka wersja? Tylko po wpisie w jakims dam dowodzie czy cos?

glowne roznice to alufelgi i kierownica ale nie pamietam dokladnie jak to bylo z tym

zas co do tuningu to felgi, migacze i w miejsce grilu siatka wstawiona

co do zawiasu to moze byc wina zdjec ale mysle ze ma nizszy

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2005 13:19:03 
Użytkownik

Chyba ze sa jakies nowe przepisy, bo w tamtym roku sprzedalem 3 samochody, ja je sprowadzilem, oplacilem akcyze, Vat tlumaczenia i przeglad, gosciu mial umowe ze mna i prosto szedl do wydzialu komunikacji. W roznych wojewodztwach. Jeden sprzedalem znajomemu i wszystko bylo OK. POza tym w roznych urzedach oni roznie moga podchodzic do tego, ale we Wroclawiu na POdwale, nie trzeba jeszcze raz placic akcyzy na bank (to przeciez bez sensu placic dwa razy to samo) ! ! A nawet znajomy w tym roku sprzedal i tez ten drugi gosc nie placil, tylko ze on mial na firme, to moze jakos inaczej jest.
Jesli chodzi o serwisy, to moze nie koniecznie chodzilo o ASO, ale jakas komputerowa diagnostyka silnika i grubosci lakieru, moze byc jakas dobra stacja diagnostyczna czy cos.

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2005 14:52:10 
Użytkownik

D_Felini napisał(a):
Chyba ze sa jakies nowe przepisy, bo w tamtym roku sprzedalem 3 samochody, ja je sprowadzilem, oplacilem akcyze, Vat tlumaczenia i przeglad, gosciu mial umowe ze mna i prosto szedl do wydzialu komunikacji. W roznych wojewodztwach. Jeden sprzedalem znajomemu i wszystko bylo OK. POza tym w roznych urzedach oni roznie moga podchodzic do tego, ale we Wroclawiu na POdwale, nie trzeba jeszcze raz placic akcyzy na bank (to przeciez bez sensu placic dwa razy to samo) ! ! A nawet znajomy w tym roku sprzedal i tez ten drugi gosc nie placil, tylko ze on mial na firme, to moze jakos inaczej jest.

Gość, który kupił od Ciebie auto bez problemu je zarejestruje ! wystarczy że jest opłacona akcyza "ta pierwsza" i ma na to dowód.
Po tą drugą upomni sie US, ale od Ciebie, nie od kupującego.

Panowie - takie mamy pojebane przepisy, ja tu nic nie wymyslam :) sami widzicie ciężko Wam uwierzyć - nie wszyscy o tym wiedzą dlatego wtapiają się w to.

Pozdrawiam

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2005 18:22:16 
Użytkownik

No panowie jutro o 12 ogladam tego a3. Jak bedzie ok i gosc spusci z ceny troche to juz niedlugo bedzie nowy klubowicz :)
Tak na szybko. Czy bledy komputera mozna odczytac tylko po podlaczeniu go do odpowiendiego softu w laptopie?
Czy np. wyswietlaja sie gdzies na klimatronicu czy cos?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1