przemekk74 napisał(a):
Program vag eeprom reader teoretycznie potrafi przez kabel cos zdzialac tyle ze na moim allegrowym kabelku vagcom z niczym sie nie polaczyl. Wynalazlem jaki zrzut do pliku zawartosci jakiegos eproma z licznikow do jakiegos passata (3B0920822A) i na nim ten program pokazuje 4 cyfrowy kod z adnotacja IMMO2. Zakladam wiec, ze to juz wynik docelowy operacji konwersji 7->4
Trzeba miez zrzut eepromu, ktory chyba jest do uzyskania lepszym/innym kabelkiem albo lutownica i eeprom w czytnik:)
Nie może zadziałać pisałem o tym wyżej, potrzebujesz interfejsu inny niż diagnostyczny. Wynik nie jest konwersją, ale bezpośrednim odczytem z zadanej komórki pamięci (tam jest przechowywany 4-cyfrowy pin). Przejrzyj zrzut, a znajdziesz go w hex'ie.
przemekk74 napisał(a):
Autor watku potrzebowal wejsci do engine->adaptation...kanal 50.. Potrzeba do niego kodu "licznikowego" czy "z ECU" (ten 4 pinowy do logowana co sie nim np czas grzania swiecami czy wolnne obroty ustawia mozna zczytac ze wsadu z ECU - ten sam plik w ktorym mapki czipmacherzy podbijaja)
Tu nie wiem, pompy akurat nigdy nie pasowałem, więc nie wiem którego kodu się tam używa.
przemekk74 napisał(a):
Moglby ktos wyjasnic i uporzadkowac pojecia i powiazania pomiedzy
- immo2, immo3
- kod ECU-engine adaptacji, kod 4 cyfrowy uzywana do przypisywania kolejnego kluczyka (immo), kod 7 cyfrowy, kod SKC
- licznik VDO (o co chodzi)
- czy aby zaprogramowac kolejna pastylke immo trzeba znac 4cyfrowy kod z licznikow? (wystarczy do tego kabelek vagcom czy jakies vagtacho?)
1. immo2 i immo3 to różne typy zabezpieczeń, pierwszy prostszy, do roczników około 2000, drugi z transmisją crypto kluczyk-odbiornik. W pierwszym przypadku można np. pasować klucze używane znając PIN, w drugim przypadku potrzebujesz czysty, nowy transponder do kluczyka. Różnic znajdzie się jeszcze kilka... Można rozpoznać jakie immo ma auto po wejściu w 17-tkę i rzutem oka na pole "Extra".
2. PIN licznikowy z SKC są ze sobą powiązane, kiedyś był to 4-cyfrowy PIN, dzisiaj SKC 7-cyfrowy, obu można używać, obecnie na życzenie podając odpowiednie dane ASO wygeneruje Ci SKC.
3. VDO to producent licznika.
4. Tak musisz znać PIN liczników, jeśli nie znasz dopiero wtedy potrzebujesz vagtacho żeby go odczytać, do dopasowania kluczyków używasz normalnego fejsu diagnostycznego.