.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 10:02:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A8 D2 - poszukiwania
PostNapisane: 13.cze.2009 20:54:38 
Użytkownik

Witam Wszystkich!

Od pewnego czasu "zachorowałem" na punkcie Audi A8 D2 :D. Naczytałem się bardzo dużo o tym samochodzie i stwierdziłem, że jest to auto, które pod każdym względem mi odpowiada i spełnia moje wszystkie oczekiwania a nawet marzenia dzięki temu co oferuje - czyli: napęd quattro, osiągi (silnik 4.2), komfort i przyjemność jazdy, bardzo bogate wyposażenie, super wygląd, karoseria aluminium, dobra opinia o modelu, bardzo przystępne ceny 10-14 letnich egzemplarzy.

Na podstawie wielu opinii osób wypowiadających się tu osób dotyczących silników ukierunkowuje moje poszukiwania na ósemkach z silnikiem 4.2. Słyszałem o tym silniku opinie typu "wół nie do zajechania, który dodatkowo oszczędzany jest przez automat", "silnik o stosunkowo nieskomplikowanej konstrukcji i właściwie bezawaryjny". Dodatkowo większość postów świadczyła o tym, że spalanie tego silnika jest nieznacznie większe od silnika 2.8 a osiągi nieporównywalnie lepsze.

Z racji tego, iż w większości poruszam się po mieście - szukam wersji z automatem, wykluczam tutaj manual. Mam jednak świadomość tego, że skrzynia ta potrafi nawalić i wtedy jest niemały problem. :/

Ponieważ do jutra jestem na mazurach u rodziców umówiłem się jutro na obejrzenie audiczki znajdującej się niedaleko.
Na początku (czytając ogłoszenie) przeraził mnie przebieg (300 kkm) jednak zdałem sobie sprawę, że chyba lepiej kupić samochód z dużym przebiegiem ale prawdziwym niż małym ale najprawdopodobniej nie mającym nic wspólnego ze stanem faktycznym. Tym bardziej, że w tym wieku przebieg rzędu 300kkm nie jest niczym dziwnym.

W ogłoszeniu, o którym mowa, moją szczególną uwagę zwróciło to, że auto to jest podobno cały czas serwisowane w ASO Audi.

Zwracam się z prośbą do forumowiczów o wypowiedzenie się na temat tego egzemplarza. Czy powinienem mieć duże obawy co do zakupu auta z takim przebiegiem jeśli jednak było serwisowane?

Link do ogłoszenia:
http://moto.allegro.pl/item661139556_piekne_a8_s8.html

Pozdrawiam wszystkich i czekam na odzew

Mateusz

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2009 21:33:27 
Klubowicz

Znowu Caritas ;) . Powymieniał wszystko i sprzedaje :):

Przede wszystkim VIN i weryfikacja tych wszystkich napraw w ASO, a potem dopiero podjarka ;) Ile to ma kosztować?

Obawaim się że przebieg to najmniejszy problem tego auta. Obawiałbym się np o stan skrzyni, bo ASO nie zaleca wymiany oleju :| a tu 300kkm na budziku. Co z rozrządem?

Poza tym ja osobiście nie lubię takiego "drutowania" -> w D2 nie było czegoś takiego jak S-line :!: Albo S8 albo A8. Kolejna sprawa chip +38KM :diabel: Kto zakłada chip do wolnossaka :?: Ściema handlarza ( liczy na jelenia ).

Ja bym olał to auto tym bardziej że
Cytuj:
pod spodem jest magnez podłożony
:peace: No chyba że jesteś b blisko to podjedź i z ciekawości zweryfikuj stan.

PS Przy xenonach brak sprysków :/

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2009 22:32:51 
Użytkownik

Dzięki za opinię.

designer napisał(a):
Znowu Caritas ;) . Powymieniał wszystko i sprzedaje :):
Przede wszystkim VIN i weryfikacja tych wszystkich napraw w ASO, a potem dopiero podjarka ;)

Jak pisałem - samochód ten nie jest wymarzonym moim ale pierwszym, który oglądam i głownie dlatego, że jest na miejscu :)

designer napisał(a):
Obawaim się że przebieg to najmniejszy problem tego auta. Obawiałbym się np o stan skrzyni, bo ASO nie zaleca wymiany oleju :| a tu 300kkm na budziku. Co z rozrządem?

Da się zatem wytłumaczyć dlaczego ASO nie zaleca wymiany oleju skoro bez tego skrzynia może się sypnąć?

designer napisał(a):
Poza tym ja osobiście nie lubię takiego "drutowania" -> w D2 nie było czegoś takiego jak S-line :!: Albo S8 albo A8.

Może się nie znam, ale wydawało mi się, że niezależnie od różnych modelów A8/S8 występują A8 z dodatkami S-lina, czyli np kierownica trójramienna, fotele recaro. Tu jednak faktycznie koleś coś mieszał chyba sam z tym zawieszeniem skoro pisze, że z wersji S-line...

designer napisał(a):
Kolejna sprawa chip +38KM :diabel: Kto zakłada chip do wolnossaka :?: Ściema handlarza ( liczy na jelenia ).

Jutro się dowiem jak to było. Fakt, że gdy brak turbiny to mało kiedy chip się daje, ale wiem, że są dostępne i do takich silników. Zobaczymy co powie na ten temat.

designer napisał(a):
Ja bym olał to auto tym bardziej że
Cytuj:
pod spodem jest magnez podłożony
:peace:

A jakie ten magnez ma tu znaczenie? :)

Pozdro!

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2009 22:44:36 
Użytkownik

jestem posiadaczem A8 od niedawna 4 miesiące przejechałem dopiero nim 10tyś km to jest znikomy przebieg aby wypowiadać się tylko źle albo tylko dobrze na temat tego auta

jest to dość komfortowe auto choć spodziewałem się czegoś lepszego ( apetyt rośnie w miarę jedzenia :)

jak ktoś się przesiądzie z poloneza w A8 to będzie miał porównanie jazdy na świnia a na koniu
ale jak ktoś miał okazje się przemieszczać autami z wyższej półki młodszymi lub z podobnego rocznika stwierdzi że jednak to auto to żadna wielka rewelacja

moje spostrzeżenia zawieszenie na 4 (ale mam jeden wahacz do wymiany)
hamulce nawet 3 niech będzie 3+
do merca sie chowa
wspomaganie nawet nowe skody nie mają takiego
przy quattro w zakręty wchodzi się bajecznie przykleja się do drogi
przy 160 jak dla mnie jest już za duży szum powietrza

ja akurat mam najsłabszy silnik jaki był w tym aucie montowany czyli 2.5 TDI 150km ( stanowczo za mało )
trochę przerażają ceny części ale trzeba się z tym liczyć

klocki 200zł przód najtaniej
tarcze najtańsze na przód 130zł sztuka taniej nie znalazłem ;)
amory 600zł ( ale to lepiej niż w tych nowszych bo używka 1500zł sztuka )
nawet głupi kierunkowskaz 115 zł ( nie będę się wypowiadał ile w serwisie 250zł)

silnik dostanie jakiś błędów to zacznie się wieszać skrzynia Tiptronic a podłączenie do kompa od 50zł
(w serwisie 300zł )

siedzonka i kierownica elektrycznie regulowane fajna sprawa z pamięcią
Webasto ( tak to jest dobre - ja jestem młody i czasami lubie pojechać do lasu oczywiście nie sam a miejsca w aucie jest wystarczająco dużo ;)
navi – babka po niemiecku nawija ( zwała ) nieprzydatne
rolety trzy tylna elektryczna to ma swój +
domykanie i otwieranie z kluczyka szyb też ma swoje +
ksenony samo regulujące się ( a ten tu przez Ciebie wybrany ma ręcznie regulowane i chyba ktoś spryskiwacze zaszpachlował :/
8 poduch ( ciekawe jak siedzenia wyglądają jak wybuchną )
podgrzewane skórzane siedzenia ( jeszcze by się przydał masaż i wentylacja :)
telefon w moim przypadku nie sprawny a szkoda
czujniki parkowania ( ale tylko z tyłu ) później też zaczeli montować z przodu

moje autko można powiedzieć nie jest stworzone z myślą o moim stylu jazdy ( agresywna )

tylko raczej dla emeryta ( spokojna opanowana )

jest to spowodowane brakiem mocy auto ważące półtora tony mające napęd na cztery koła i skrzynie automat
za duże obciążenie jak na ten motor

przy mojej jeździe spala w mieście około 12l / 100km
mieszany około 10l
trasa do 8l

nie mam zwyczaju oszczędzać paliwa ;)

mój ojciec ma lżejszą nogę spalanie o 1,5l mniejsze

jak miałem A6 z silnikiem 2.5tdi 140km przeciętne spalanie było 7l/100km

ja chyba bym takiego smoczka nie kupił przy mojej jeździe z 25l by spalił na stówe :)
bym chciał zamienić swoje autko na 3.3tdi ( tak to mi się wydaje że 224km to by już jechało ) i koniecznie manual jasna skóra duża navi +

jeśli chodzi o przebieg ja już dawno nie zwracam na to uwagi bo wszyscy kręcą rzadko kiedy się zdarza że jest prawdziwy

trzeba brać pod uwagę to że niemcy nie po to kupowali drogie luksusowe limuzyny aby nimi jeździć do kościoła raz w tygodniu 2km
tylko po to aby się nimi wozić po autostradach
ja mam taki swój przelicznik prawdy minimum roczne to 25tyś km

ktoś mi pisze że auto z 1998r ma przejechane 165000km bujda 11 x 25000 = 275 000 km ( to jest minimum )

ja sam jeżdżąc można powiedzieć wokół komina robię 30/35 tyś rocznie

15 000zł za to auto można dać :peace:

było - C3 2.0 TD 85r. (bardzo chwale)
bylo - C3 2.3+LPG sekfencja 87r.
było - C3 2.2+LPG z 86r.
było - ............. AUDI A6 2.5 TDI 140KM z 95r.
jest - A8 2.5TDI 150KM z 1998r

ObrazekObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.cze.2009 23:39:42 
Użytkownik

gicex, matteo pyta o ten konkretny egzemplarz i o to czy się bać przebiegu 300kk, a Ty tu robisz wywody o swoim A8, co to ono ma a czego nie ma, popadając w skrajnosć, od tego jak bedą wyglądały poduszki w siedzeniach po wystrzale (a jak mają wyglądać - wystrzelić a fotel cały???), poprzez to, że w przyszłości chcesz 3.3tdi koniecznie z manualem - powodzenia w znalezieniu :) , a kończąc na tym, że za tą a8 z ogłoszenia można dać 15000zł (znajdź za tą cenę ciekawą i dobrą a8 w Niemczech, przywieź i opłać - chyba Ci braknie te 15tyś...)! Ogólnie twój post nie na temat (w tym dziale nie chwalimy się autami).
Matteo, nie pozostaje Ci nic innego niż jechać i obejrzeć tą A8. Przebiegu nie ma co się obawiać, jeśli przy aucie było wszystko robione jak należy i nie było po mocnym dzwonie.

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.cze.2009 00:01:39 
Użytkownik

a4v6 napisał(a):
gicex, matteo pyta o ten konkretny egzemplarz i o to czy się bać przebiegu 300kk, a Ty tu robisz wywody o swoim A8, co to ono ma a czego nie ma, popadając w skrajnosć, od tego jak bedą wyglądały poduszki w siedzeniach po wystrzale (a jak mają wyglądać - wystrzelić a fotel cały???), poprzez to, że w przyszłości chcesz 3.3tdi koniecznie z manualem - powodzenia w znalezieniu :) , a kończąc na tym, że za tą a8 z ogłoszenia można dać 15000zł (znajdź za tą cenę ciekawą i dobrą a8 w Niemczech, przywieź i opłać - chyba Ci braknie te 15tyś...)! Ogólnie twój post nie na temat (w tym dziale nie chwalimy się autami).
Matteo, nie pozostaje Ci nic innego niż jechać i obejrzeć tą A8. Przebiegu nie ma co się obawiać, jeśli przy aucie było wszystko robione jak należy i nie było po mocnym dzwonie.

to były ogólne spostrzeżenia z posiadania auta przekazane osobie która ma zamiar takie lub podobne kupić :!!:

było - C3 2.0 TD 85r. (bardzo chwale)
bylo - C3 2.3+LPG sekfencja 87r.
było - C3 2.2+LPG z 86r.
było - ............. AUDI A6 2.5 TDI 140KM z 95r.
jest - A8 2.5TDI 150KM z 1998r

ObrazekObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.cze.2009 19:29:45 
Użytkownik

Czemu sądzisz że jak przy aucie porbione to gość ściemnia.Chcąc szybko sprzedać za w miare dobre pieniądze to musi być auto w porządku chybaże sie trafi na jelenia.Ja przed spzedażą swojej C4 zrobiłem wszystko żeby kupujący nie miał sie do czego doczepić,dwum było za drogo przyjechał trzeci i kupił za bardzo dobrą jak dla mnie kase.Podobnie jak sprzedawałem a8 przyjechał pierwszy klient zobaczył że to co opisane w ogłoszeniu probione i kupił.Jak masz niedaleko to jedz i oglądaj i nie bierz sobie do serca wszystkiego co na forum wypisują bo auta nigdy nie kupisz a na serwiswanie bedziesz brał kredyty :peace: Powodzeni przy szukaniu autka

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2009 14:15:02 
Użytkownik

Samochodu nie obejrzałem, gdyż.... z niewiadomych przyczyn koleś nie odbierał ode mnie telefon ani też nie oddzwonił. :/ Mimo, że próbowałem w niedziele kilka razy o różnych porach dodzwonić się do niego, tak jak się umawialiśmy poprzedniego dnia....
Nie rozumiem takich sprzedających, ale może ten ktoś akurat natknął się tutaj na mój post z pytaniem o ten samochód? Raczej bardzo mało prawdopodobne ale jeśli tak - ujawnij się! :)

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2009 17:13:18 
Użytkownik

giecex napisał(a):
przy 160 jak dla mnie jest już za duży szum powietrza

:

160 to predkosc spacerowa A8 i ja przy tej predkosci nie zauważyłem zadnych szumow.Nawet przy wyższej.
Szumy to ja ma w coupe ;)

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2009 18:14:51 
Użytkownik

Jak walone z każdej strony i uszczelki z dętek rowerowych klejone na budapren to szumi, w innym wypadku nie ma prawa.

Opel Vectra 2.0 DTI '99 2007-...

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2009 10:50:25 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
U mnie przy 200 km/h względnie cicho (ale szum lekki juz słychać), na tyle cicho że jak nieświadoma tego teściowa siedzi z tyłu to się nie boi dopuki teśc nie powie "o jedziemy 205 km/h" - wtedy nagle dostaje ataku panicznego lęku :peace:

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2009 11:00:05 
Użytkownik

MorgothV8 napisał(a):
U mnie przy 200 km/h względnie cicho (ale szum lekki juz słychać), na tyle cicho że jak nieświadoma tego teściowa siedzi z tyłu to się nie boi dopuki teśc nie powie "o jedziemy 205 km/h" - wtedy nagle dostaje ataku panicznego lęku :peace:

Sa różne sposoby zamęczenia teściowej :D można to zrobić nawet D2

jeśli chodzi o szum to bardzo dużo zależy od opon

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2009 17:16:41 
Użytkownik

giecex

Masz A8 w najniższej wersji jakie wychodziło, pewnei też starszy rocznik. Pewnie dlatego Ciebi enie zadowala jej komfort , wnętrze itp. Czym lepszy silniktym Audi troche inne wyposażenie dawało itd..

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2009 20:29:42 
Użytkownik

Mam killka różnych luźnych pytań do forumowiczy, które przyszły mi do głowy:
1. Poza face liftingiem w 99 r - chyba w 96 r A8 miało mały face lifting. Jakie zmiany wtedy wprowadzono?
2. Jeżeli kierownica jest regulowana elektrycznie - czy zawsze jest wtedy przycisk umożliwiający włączenie opcji automatycznego podnoszenia i wsuwania kierownicy po wyjęciu kluczyka?
3. Jeśli mamy elektrycznie regulowane fotele - czy zawsze występuje przycisk umożliwiający włączenie opcji automatycznego odsuwania fotela po otwarciu drzwi?
4. Czy występują w A8 jakieś określone wersje wyposażenia?
5. Gdzie znajduje się przycisk do elektrycznej regulacji ustawienia zagłówków?
6. Jeśli fotele są regulowane elektrycznie - to zawsze występuje również elektryczna regulacja zagłówków?
7. Od którego roku w A8 występowała:
a) podgrzewana kierownica
b) podgrzewane zamki (po podniesieniu klamki i trzymaniu podniesionej przez kilka sekund włącza się podgrzewanie zamka)
c) podwójne próżniowe szyby
d) reflektory xenonowe
e) ESP
g) samościemniające lusterko wewnętrzne
h) samościemniające lusterka zewnętrzne
i) duża nawigacja
j) 5-biegowy automat
k) elektrycznie SKŁADANE lusterka
8. Czy antena w A8 jest wysuwana elektrycznie?
9. Czy w każdej wersji A8 - jeśli występują elektrycznie ustawiane fotele wraz z pamięcią - to istnieje również możliwość przypisania konkretnych ustawień foteli do konkretnych kluczyków - czyli po otwarciu samochodu danym kluczykiem - fotele, kierownica i lusterka ustawiają się do pozycji jaka została przypisana do danego kluczyka
10. Czy występowały xenony wraz z wycieraczkami reflektorów zamiast spryskiwaczy?
11. Czy występowały xenony bez wycieraczk i bez spryskiwaczy reflektorów.
12. Czy występowały xenony bez automatycznego poziomowania (tylko manualna regulacja położenia)
13. Czy przestrzeń na nogi z przodu jest podświetlana?
14. Czy przestrzeń na nogi z tyłu jest podświetlana?
15. Czy dodatek S-line wprowadzał również:
a) utwardzone zawieszenie?
b) obniżone zawieszenie?
16. Czym różnią się silniki 4.2 między wersją A8 i S8? Wiem, że występuje różnica w mocy - czym jest spowodowana? Zmiany konstrukcyjne silnika czy tylko inne mapy/chip?
17. Czy ceny części dla wersji przed liftingiem (99r) są droższe czy tańsze w stosunku do wersji po liftingu? Spotkałem się z sprzecznymi opiniami.
18. Czy podłokietniki z przodu w wersji przed liftingiem mają regulację wysokości?
19. Czy duża jest różnica w wyciszeniu wnętrze pomiędzy
a) wersją przed i po liftingu
b) wersją bez i z podwójnymi próżniowymi szybami.
20. Czy zamek centralny sterowany jest z pilota falami radiowymi czy podczerwienią?
21. W jaki sposób wywołuje się składanie lusterek? Czy za wciskając przycisk decydujemy czy mają byc złożone czy nie, czy też po włączeniu jakiejś opcji zawsze automatycznie składają się np po wyjęci kluczyka ze stacyjki.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2009 21:19:02 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
1. Nie było żadnego innego liftu.
4. Wyposażenie zależało od Ciebie (jakieś pakiety na pewno były na tamte czasy).
2,3,5,6 ściągnij instrukcję dowiesz się więcej http://www.sendspace.pl/file/IMZsm9uh/
7 a,b - chyba lift
c, d,e - od zawsze
g,h - od zawsze
i - od zawsze
j - rocznik modelowy 97
k - od zawsze
8. Nie (może byc ich kilka)
9 Nie wiem, ale pewnie daloby się to zrobić (patzr ew instrukcja)
10. Nie bylo wycieraczek
11. Nie
12. Tak
13 Tak (chyba opcja)
14 Nie.
15 Po lifcie
16. Nie były to mapy i chip (ktoś to opisywał już na forum, jak znajde link, dokleje)
17. Zależy od części (jednak sporo części jest tańszych do wersji liftowej)
18. Nie, ale sie sklada
19 a wg mnie nie
b wg mnie średnia
20 przed liftem podcz, po - fale
21. Przy regulacji lusterek - prawo-lew, przekrecasz maks w lewo i sie skldaja, potem w prawo, na srdoek i sie rozkladaja
Wiele opcji mozna zmienaic przy pomocy VAGa.

Ostatnio edytowano 25.cze.2009 21:47:38 przez dice111, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2009 21:25:52 
Użytkownik

dice111 napisał(a):
14 Nie.
16.

14. Po lifcie tak
16. Komp, układ wtryskowy, wałki - ale pewny nie jestem.

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2009 21:44:18 
Użytkownik

matteo -> świetne pytanie
dice111 -> świetna odpowiedź
Bardzo przydatne to jest bardzo.
Co do punktu 16 to silniki się różnią właśnie chyba wałkami, na pewno mocniejsze sprężyny na zaworach, pozwalają kręcić się silnikowi wyżej o około 1k rpm. Pomimo tej samej lub bardzo podobnej kompresji, do eSek zalecane jest paliwo 98, a do A 95okt.

E38 740i (I 2011 - 2018)
Teraz: bmw E60; cbr1100xx

Ostatnio edytowano 25.cze.2009 21:44:54 przez mroova81, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2009 21:44:49 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
14 A może też ale pewny nie jestem z tyłu nie siedze :D

Do A8 możesz lać zarówno 95 jak i 98.

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2009 23:19:05 
Użytkownik

Auto: TT
dice111 napisał(a):
14 A może też ale pewny nie jestem z tyłu nie siedze :D

Odnośnie podświetlania to wydaje mi się (mogę się mylić) ale podświetlenie występowało przy rozbudowanym pakiecie oświetlenia.

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2009 23:30:45 
Użytkownik

dice111 napisał(a):
...

Do A 99 i 105 też można :) Było już nie raz i dwa, lać można tylko po co? Ważne, żeby nie lać mniej, niż podają

E38 740i (I 2011 - 2018)
Teraz: bmw E60; cbr1100xx

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1