.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 13:36:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C5 AKE] Problem z wałkami i zaworami
PostNapisane: 22.cze.2009 16:04:41 
Użytkownik

Witam was wszystkich,jestem tu nowy i pozostaje mi wam powiedziec ze milo mi bedzie was poznac,mam na imie kuba i posadam AUDI a6 2.5tdi z 2003 roku silnik AKE,mam oczywisty dla tego silnika i dla was problem z walkami rozrzadu,walki sa wytarte a malo tego to jeszcze 2 zawory chydralliczne urwane..niestety nie spodziewalem sie tak kosztownej naprawy i jak narazie auto od tygodnia stoi na podworku i czeka na nowe walki,moje pytanie jest nastepujace:czy macie dostep do 4 walkow rozrzadu taniej niz 2300zl?bardzo was prosze o pomoc!i pytanie nr.2:czy skrzynie tiptronic sa bardzo awaryjne?jak bardzo?i co ile trzeba w nich wymieniac olej i filtr?dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam.

Edit by Baskecior: poprawiłem nazwę tematu na zgodną z regulaminem. Na drugi raz pamiętaj o tym proszę.

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2009 16:10:37 
Użytkownik

Witamy się w innym dziale...ale myślę, że Ci to wybaczą.
Co do skrzyń możesz poczytać tutaj, było już chyba sporo napisane :

http://www.audiklub.org/phpBB2/search.php

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2009 16:32:27 
Użytkownik

witam
walki mozesz zregenerowac u swiatka , napewno bedzie taniej niz nowe w aso(800zl x4) i jeszcze nalezalo by cala hydraulike wynienic. :(
napisz prosze po jakim przebiegu jest twoje autko
:609:
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2009 17:04:38 
Użytkownik

przebieg mojego auta to 183 tys.10min.temu kolega mechanik dzwonil i powiedzial mi ze sprzeda mi 4walki,24popychacze,24zawory chydralliczne,paski rozrzadu plus rolki,pompe wody(mowil ze to wszystko musze wymienic koniecznie)za 5600zl.jesli chodzi o wymian e to to wszystko brat mi zrobi bez problemu wiec koszt robocizny mam z glowy..Regeneracja sie nie oplaca..sam chcialem tak zrobic ,dowiedzialem sie ze walki napawane sceraja sie dosyc szybko,po 60tys. potrafia sie znowu zetrzec...

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2009 18:15:18 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o wałki i o hydraulikę to zadzwoń tu :http://www.swiatek.com.pl/go.live.php
wszyscy którzy tam kupowali są zadowoleni, dodam że wałki dobrze regenerowane i utwardzone nie ustępują nowym. Może się zdarzyć że Twój mechanik nie ma oryginalnych wałków tylko zamienniki które będą gorsze od regenerowanych u P.Świątka bo nie sztuka kupić tanio i źle.

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2009 19:06:42 
Klubowicz

lepa napisał(a):
przebieg mojego auta to 183 tys.10min.temu kolega mechanik dzwonil i powiedzial mi ze sprzeda mi 4walki,24popychacze,24zawory chydralliczne,paski rozrzadu plus rolki,pompe wody(mowil ze to wszystko musze wymienic koniecznie)za 5600zl.jesli chodzi o wymian e to to wszystko brat mi zrobi bez problemu wiec koszt robocizny mam z glowy..Regeneracja sie nie oplaca..sam chcialem tak zrobic ,dowiedzialem sie ze walki napawane sceraja sie dosyc szybko,po 60tys. potrafia sie znowu zetrzec...

Kolego, nie wiem skąd jesteś, jeśli nie masz daleko uderz do Piotrusia http://www.audiklub.org/phpBB2/profile. ... ile&u=4592
Mam AKE tiptronic, 2003 rok.
Wszystko to o czym piszesz robiłem u Piotra, gdzie otrzymałem gwarancję na 120 tys. i wszystko mam zrobione na ORI częściach, włącznie z regeneracją wałków u Świątka.
Od tego czasu przejechałem ponad 40 tys. i wszystko jest OK. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2009 19:28:03 
Użytkownik

maxvilander napisał(a):
www.swiatek.com.pl/go.live.php wszyscy którzy tam kupowali są zadowoleni, dodam że wałki dobrze regenerowane i utwardzone nie ustępują nowym.

Czesc,
nie jest moja intencja robic komus antyreklamy (nie mam ku temu najmniejszego powodu) ale jezeli wyznaczynikiem wszyscy/nie wszyscy maja byc posty z tego forum to (formalnie) nie wszyscy byli zadowoleni. Regenerowane walki <> nowe walki bo krzywki powstaja w wyniku zupelnie innego procesu technologicznego (regeneracja to jakby „napawanie“ + szlifowanie wiec nie jest i nigdy nie bedzie jednolity w strukturze material)
„U Swiatka“ (jezeli ktos ma takie preferencje) tez mozna kupic „nowe walki“ (czyli nie „regenerowane“)
Gdybym mial ten problem bym sobie d… nie zawracal regeneracja (roznica w cenie nowe<>regenerowane jest juz za mala by kombinowac).
40 tys to zamienniki „by polskie rzemioslo“ do malucha wytrzymaja gdzie ze zwgledu na brak chlodzenia woda zakres temperatur pracy silnika jest nieokreslony a ludzie leja gorsze oleje niz sie z aut spuscza

Krzysztof1967 napisał(a):
włącznie z regeneracją wałków u Świątka.
Od tego czasu przejechałem ponad 40 tys. i wszystko jest OK.

mam za to do Ciebie prosbe (czysto badawczo - zaden podklad pod dyskusje o niczym
Tutaj zamiesciles logi 13&14 tuz popo wymienia hydrauliki+walki
Obrazek
Nie sa rewelacyjne ale sa bezsprzecznie lepsze od tych przed wymiana
Obrazek

Prosba: czy moglbys zamiescic 13&14 po tych 40tys? Interesuje mnie czy relacje pomiedzy cylindrami zostaly utrzymane, czy wartosci wzrosly czy spadly (powiedzmy "ulozylo sie") czy wszystko sie zmienilo (najlepiej do Twojego watku http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight= )

Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2009 20:54:47 
Użytkownik

powiem wam wprost ze zastanawiam sie nad tym autem i to sporo...sylwetke ma piekna prowadzi sie super ale ....... :( wachacze miekki stop.....ten silnik to nieporozumienie....zastanawiam sie czy ja poprostu nie sprzedac po zrobieniu tych walkow...sam nie wiem co robic...Rok temu zaplacilem za nia 45tys.sprowadzona z niemiec,wszystko bylo ok oprucz paru usterek typu awaryjne ktore nie chcialy sie wylaczyc,linka od podnosnika od szyby kierowcy zerwana,nowe opony pirelli do wymiany bo byl pochyl na przod i sie zzapkowaly wiec geometrie trzeba bylo zrobic i zmienic opony...Do tej pory powiem wam ze to znosilem ale jak okazalo sie ze walki sa wywalone i zawory pourywane to wlasnie ta marka mnie zawiodla,dzieki za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2009 11:20:53 
Użytkownik

Dzis widzialem na necie(ebay.pl)ciekawa propozycje od niemcow,firma MKG motoren sprzedaje walki4szt.24popychacze,24zawory chydralliczne i 2 uszczelki od pokrywy za 700euro(to jakies 3200zl.)i teraz sie zastanawiam czy brac ten kaplet bo sie naprawde oplaca,mysle o pojechaniu do niemiec i moze na wlasna renke znajde taniej to wszystko tylko jest problem bo ta firma jest w koln a koln jest daleko od granicy polsko niemieckiej....mieszkam w szczecinie i mam do koln okolo 400km,czy znacie moze sklep z czesciami w niemczech nie daleko kolbaskowa??

Tytuł:
PostNapisane: 23.cze.2009 18:37:50 
Użytkownik

A jednak zdecydowalem sie na światka...pokierowala mnie chyba milosc do tego auta,zamowilem na jutro 4 nowe walki,24 zawory chydrauliczne,24popychacze,pasek rorzadu,pasek papy wtryskowej,napinacz paska rozrzadu,rolka paska rozrzadu,napinacz paska papy wtryskowej,pompa wody SKF,2paski wieloklinowe(alternator,klima,wsp)4rolki do paskow wielo klinowych za 4900zl .Mysle ze to byl najleprzy wybor,bardzo wam dziekuje za pomoc i podpowiedzi cenne dla mnie,w ten week end bede z bratem wszystko wymienial wiec wkleje na forum pare ciekawych fotek z owej naprawy mojej slicznotki.Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1