.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.maja.2025 20:45:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przegazowanie + wentylator chlodnicy (A4 TDI)
PostNapisane: 04.maja.2005 12:20:52 
Użytkownik

W dlugi weekend udalo mi sie wjechac w grzaska laczke co skonczylo sie dosc forsownym wykopywaniem sie z blota - silnik pare razy chodzil na 4,5-5 tys obrotow na jedynce :(
Pytanie czy przy jednorazowym lomotaniu silnika w ten sposob mialem szanse mu cos zepsuc czy zniszczyc? Nie przegrzal sie, (przynajmniej nie pokazywal tego na kontrolkach), teraz pracuje normalnie.
Druga sprawa, byc moze zwiazana z powyzszym - zaczal mi ostatnio lomotac wiatrak wentylatora chlodnicy. Gdy nim zakrecilem na wylaczonym silniku, zauwazylem ze w ktoryms momencie obrotu przyciera sie, i wymaga wiekszej sily by go przekrecic. Wyglada tak, jakby byl lekko przekoszony i w ktoryms momencie obrotu o cos ocieral. Jak toto mozna naprawic mozliwie bez wymieniania wiatraka wentylatora? Dodam ze samochod mial lekka stluczke w trakcie ktorej chlodnica oparla sie o wiatrak - choc jest cala, slad po smigle zostal.

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 12:40:23 
Użytkownik

O ile układ chłodzenia jest sprawny, powinno być git. Co do tego wentylatora, to nie weim czy da sie to rozebrać. Przekośiło sie pewnie na silniczku. Ja w taki przypadku wymieniłem na drugi.

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 12:49:09 
Użytkownik

wowo napisał(a):
O ile układ chłodzenia jest sprawny, powinno być git. Co do tego wentylatora, to nie weim czy da sie to rozebrać. Przekośiło sie pewnie na silniczku. Ja w taki przypadku wymieniłem na drugi.

Uklad chlodzenia musi byc sprawny, inaczej by nie wytrzymal 350km drogi na miejsce :"P Poza tym sprawdzalem kompletnie zaraz po zakupie.

Ile moze kosztowac taki silniczek i czy do wymiany musze zdejmowac chlodnice? dostep jest cokolwiek malo przystepny

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2005 21:36:28 
Użytkownik

Pewnie się coś przesunęło i obciera ten wiatrak.Zobacz może chłodnica zmieniła swoje miejsce po zakopaniu w błotku mogło ją przesunąć w kierunku silnika.Po co zmieniać od razu wiatrak.Pokombinuj aby nie obcierał.

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2005 06:26:21 
Użytkownik

J@rek napisał(a):
Pewnie się coś przesunęło i obciera ten wiatrak.Zobacz może chłodnica zmieniła swoje miejsce po zakopaniu w błotku mogło ją przesunąć w kierunku silnika.Po co zmieniać od razu wiatrak.Pokombinuj aby nie obcierał.

Ba, to sprawdzilem w pierwszej kolejnosci. Ociera cos ewidentnie na osi obrotu, poza tym chodzi lekko.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1