.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 06:06:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 2.5 tdi] odpowiedni olej ? co z odmą?
PostNapisane: 26.cze.2009 23:07:38 
Użytkownik

witam was!na wstepie chcialbym podziekowac osobie ktora dzis mi odpowiedziala na pytanie gdzie jest blokada walu korbowego,dzsaj udalo nam sie scagnac paski rozrzadu,stare rolki,i walki rozrzadu a jutro wystarczy wszysto nowe na miejsce zainstalowac i puzniej tylko skladanie.... (dla ludzi nie w temacie zmieniam walki rozrzadu i rozrzad) napiszcie mi prosze co z ta odma?slyszalem ze filtr trzeba przy okazji oczyscic?chcialbym wiedziec jaka prawidlowa firme olejów mam lac??zawsze lalem castrol edge syntetyk i mysle ze to dobry olej ale po mimo wszystko chcialbym wiedziec co myslicie o tym oleju,jutro mamy plan przytwierdzic nowe walki rozrzadu,popychacze,pastylki,zawory chydralliczne,pasek rozrzadu i rolki i reszte wszystkih paskow razem z rolkami no i pompe wody, waszym zdaniem pozostalo mi cos jeszcze do zainstalowania,sprawdzenia??bardzo wam dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Tytuł: Re: a6 2.5tdi odpowiedni olej?co z odmą?
PostNapisane: 28.cze.2009 18:25:45 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
lepa napisał(a):
waszym zdaniem pozostalo mi cos jeszcze do zainstalowania,sprawdzenia??

Wymień termostat. Nawet jak masz sprawny to asekuracyjnie-tak jak pompę wody. Koszt mały a jak nie wymienisz i padnie to wtedy juz niemaly.

Co do oleju to lej to co lałeś jesli jestes zadowolony :)

Tak BTW, wziąłeś się za samodzielną wymianę wałków rozrządu a nie masz zdania nt oleju :?:

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2009 22:43:15 
Użytkownik

romans a co ma firma olejow i wiedza na temat: lac do AUDI A6 2.5 TDI z mechanika samochodowa???heheeheeheheehe...... wiesz...wzelem walki rozrzadu od swiadka i zainstalowalem je do mojego audi bez proiblemu ale nie wiem czy beda trwale.....a tak z innej beczki to jak bys lepiej czytal moje posty to bys sie dowiedzial ze to nie ja zmieniam walki i rozrzad tylko moj brat wiec.....a tak jeszcze z innej beczki to powinienes wiedziec ze forumowicze z innych postow pisza ze najbardziej dostosowany jest castrol magnatic do tych silnikow....wystarczy troche posedziec i poczytac zanim sie na jaki kolwiek temat wypowiesz...ale itak dzieki za pomoc :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2009 23:01:17 
Użytkownik

lepa napisał(a):
romans a co ma firma olejow i wiedza na temat: lac do AUDI A6 2.5 TDI z mechanika samochodowa???heheeheeheheehe......

nie no, jasne, że nic. Jedno i drugie robi kucharz :diabel: najlepiej lej kujawski z pierwszego tłoczenia :!:

"wiesz...wzelem walki rozrzadu od swiadka i zainstalowalem je do mojego audi bez proiblemu ale nie wiem czy beda trwale.....a tak z innej beczki to jak bys lepiej czytal moje posty to bys sie dowiedzial ze to nie ja zmieniam walki i rozrzad tylko moj brat wiec....."

No sory, że byłem nie dość uwaznym fanem Twojego pisania :peace:

"powinienes wiedziec ze forumowicze z innych postow pisza ze najbardziej dostosowany jest castrol magnatic do tych silnikow....wystarczy troche posedziec i poczytac zanim sie na jaki kolwiek temat wypowiesz..."

Jak jestes taki mądry (tzn już wszystko wiesz czytając forum) to po co pytasz :?: :diabel:

Stylu nie komentuję :rofl:

Pozdrawiam, Roman

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 21:29:41 
Użytkownik

a czy tu mechanicy nie pytaja sie o co kolwiek na tym forum??wiec sugerujesz ze tu na forum tylko nowicjusze przesiaduja???ze tu nikt na niczym sie nie zna i slucha innego goscia nie znajacego sie na niczym??a czy kwestia mojej pisowni albo stylu pisania ma jakis zwiazek z tym o czym piszemy czy bardziej nie miales jak sie odgrysc i przyczepiles sie do tego??powiem ci tak,mysle ze tobie jakis mechanik zmienil walki i spartolil robote i dlatego taka krytyka z twojej strony a nie inna...jestes moim zdaniem nastepnym zawzetym,zawistnym ,zazdrosnym(z powodu mojej udanej wymiany walkow)forumowiczem.

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 21:41:18 
Użytkownik

lepa, daleki jestem od zawiści :P , zdziwiłem się za to bardzo, że ktoś kto nie posiada elementarnej wiedzy nt użytkowania i obsługi silnika i do tego V6 TDI, zabrał się sam za wymianę wałków i elementów rozrządu :peace:
(dopiero później napisałeś, że to nie Ty tylko Twój brat wymieniał).

Moje wałki mają się bardzo dobrze, ale mimo tego, że wymieniane z blokadami i w serwisie który nie raz to robił to i tak kąt wtrysku musiałem sam poprawić.

Co do oleju to 1/4 tego forum jest na temat "Jaki olej do TDI". Życzę przyjemnej lektury. Poczytaj i dokonaj wyboru :peace:

Pozdrawiam, Roman

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2009 22:02:42 
Użytkownik

Lepa wymieniłes same wałki czy też dźwigienki, pastylki itp? jeżeli same wałki to odkładaj już kase na nowe wałeczki :peace:

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2009 19:19:52 
Użytkownik

Romans,jak chcesz sie przekonac jak brat mi powymienial walki rozrzadu i wszystkie paski to przyjedz do mnie,mieszkam w poznaniu zobaczysz jak moja audica chodzi...jest wszystko ok..brat zmienil walki rozrzadu i pasek rozrzadu na podworku i zrobil to bardzo dobrze...nie znal wczesniej tego silnika ale dal sobie rady...polecam wszystkim wlascicelom audi z wytartymi walkami Radka,bedziecie mieli fachowo wykonana robote i nie tak droga co u innych mechanikow i aso.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2009 19:23:55 
Użytkownik

Rafal,wymienione sa:walki rozrzadu,zawory chydralliczne,popychacze,pastylki,pompa wody,pasek rozrzadu I WSZYSTKIE INNE PASKI.

Edit by Monster: Nie pisz posta pod postem. Używaj funkcji EDYTUJ.

Strefa czasowa: UTC + 1