Witam!
Od jakiegoś czasu (mam wrażenie, że od ostatniej wymiany kompletu filtrów i oleju) auto mi tragicznie przyspiesza, gdy jest rozgrzane (temp. płynu chłodzącego 90). Co dla mnie ciekawe, przyspieszenie jest normalne, gdy samochód jest zimny. Zlogowałem turbinę i przepływomierz (logi wkleję jak odnajdę, bo robilem jakiś czas temu i mi się zapodziały). W obu przypadkach wyniki na pół gwizdka. Coś jeszcze może zlogować?
Logi były robione na rozgrzanym silniku, więc dla własnych odczuć mam potwierdzenie danymi, na zimnym silniku logów nie robilem - chyba nie ma sensu, skoro i tak powyżej 3tys obrotów nie będę auta cisnał?
Kolejna rzecz którą zauważyłem, to czasem, gdy auto rozgrzane (temp. 90, przejechane około 8km) i spróbuje je "sprawdzić" to ładnie przyspiesza do obrotów 3400 (na 3cim biegu) a potem tak jakby odcięcie i prawie, że już nie zwiększa prędkości obrotowej. Głównie jeżdżę po mieście, w trasie po kawałku drogi zachowanie było poprawne.
Aha, przy wymianie filtrów nie miałem pod ręką oleju napędowego, więc do filtra nalałem to co mi zostało w starym filtrze, a resztę po długim kręceniu zaciągnął ze zbiornika. Czy mogło sie coś wtedy w układzie zapowietrzyć i może to mieć wpływ na obecne zachowanie?
Co może być przyczyną tego wszystkiego? Co zlogować dodatkowo? Na co zwrócić uwagę?
A teraz ostatnio jeszcze coś mi się stało z wydechem chyba. Auto może nie jest zbyt głosne zwłaszcza an biegu jałowym, ale ja już różnice słyszę. Za to w okolicach 2tys obrotów brzmi jak jakiś muscle car z silnikiem widlastym lub benzyna ze sportowym tłumikiem
![n :/](./images/smilies/005.gif)
A dźwięku nabrało takiego jak zjeżdżałem na biegu - hamowałem silnikiem z małej górki (na trójce, prędkość trzymała się około 50km/h, obroty chyba z 2400). I teraz najbardziej ten dźwięk słychać właśnie przy "hamowaniu" silnikiem. Pod spód auta zajrzę, jak znajdę jakis kanał - pewnie najprędzej w weekend.
Na co wtedy zwrócić uwagę? Co sprawdzić? Spodziewać się najprawdopodobniej dziurawego wydechu? (auto 2001 rok, chyba już miał praw wydech przerdzewieć?)
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi co sprawdzić i sugestie co moze być przyczyną tego "nienormalnego" zachowania auta.