Ja zagłosowałem na bmw ponieważ uważam , że nawet nie ma co porównywać tych 2 silników , 3.0 d dla bmw jest jak stary dobry poczciwy 1.9 dla grupy volkswagena ....
Myślę , że wybór zwycięscy zależy tylko i wyłącznie od upodobań nabywcy sam miałbym dylemat ale myślę że kierując się przyjemnością z jazdy , oszczędnością , przyspieszeniami wybrałbym 530 d 193 ps na full opcji navi tv xenon itd
spokojniejszy byłbym kupując to autko , nie mając multitronika problemu z całym silnikiem drogimi rozrządami itd itd.... Ten samochód poprostu wygrywa za to jaki jest a nie za to jak wygląda
Audi wygrywa za wygląd - karoseria jak i wnętrze nie zestarzały się tak jak bmw , które przy audi po lifcie wypada blado
Uważam że jeśli kupowałbym c5 to rocznik ok 2003 -04 z silnikiem 2.4 benzyna z manualną skrzynią , i byłbym zachwycony przez najbliższe kilka lat
jest bardzo komfortowe , silnik nie jest awaryjny , ogólnie jest super
podsumowując :
jeśli koniecznie musiałbym mieć diesla to bmw 3.0 d
jeśli mogę mieć benzynę czy benzynę z lpg wybieram a6 po lifcie
Nie koniecznie warto poddawać się modzie na diesla , koszty czasami mogą przerazić oszczędności nie są aż tak wielkie , nie ma alternatywy takiej jak lpg , a co najważniejsze łatwiej o zadbaną nie wyjeżdżoną benzynę niż o zadbanego diesla .
o silniku 2.5 tdi nie wypowiadam się bo nie ma to sensu , wychodze z założenia że jeśli on ma mi spalić 10 -11 a beznynowy 12- 13 to pierdziele takie oszczędności więcej wartają mi spokojne sny