.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 15:38:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A8 D2 4,2 ... siadła pompa ?
PostNapisane: 15.cze.2009 10:55:21 
Użytkownik

Witam...
Mam problem z zapaleniem A8 ... Samochód podczas jazdy zaczął się dławić (efekt jak przy braku paliwa - u mnie jest pół baku) ... Dojechałem na D bez gazu do pierwszej uliczki i zgon.. przy minimalnym dodaniu gazu auto padło.... Przy próbie ponownego odpalenia nie słychać kilku "gulgnięć" ( jak wcześniej) ale podobno pompa z tyłu wydaje jakieś dźwięki....
Samochód został wpięty w komputer ale wogóle nie pokazał błędów.... Elektronik powiedział, że musi być to uszkodzenie mechaniczne.....

Z racji tego, że autko stoi "kawałek" od mechanika musiałbym go wepchać na lawete (podobno nie wolno holować automatu) . Gość krzyknął 250 za lawete, a z racji tego że może to być jakieś drobne uszkodzenie troszki bez sensu pchać się w dodatkowe koszta :)

Przeglądałem posty o "pompach" i troszki obawiam się rozgrzebywać na pałę (nie mam manuala ni nic).. nie chciałbym uszkodzić np kosza , co podobno nie jest trudne przy wyciąganiu pompy....

Dlatego ten post.
Mam prośbę o udzielenie informacji w jakiej kolejności się do tego zabrać..
Powiedziano mi żeby odłączyć wężyk od pompy i delikatnie przekręcić zapłon... jak rzygnie paliwem to pompa działa... (a wtedy chyba szarpne się na lawete bo na tym kończą się moje pomysły :) ) <--- co Wy na to ??? nic nie uszkodzę ?
Jak ktoś z forumowiczów ma pomysł (a nie chce mu się odpisywać :) ) to proszę o info smsem (nr poniżej) a napewno oddzwonie

Dzięki z góry za pomoc
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2009 09:29:29 
Klubowicz

1. Nie wszystkie auta uruchamiają pompę po zapłonie, więc tak nie sprawdzisz.
2. Żeby to dobrze sprawdzić, należy podpiąć manometr do mierzenia ciśnienia paliwa i pokręcić rozrusznikiem.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł: Re: A8 D2 4,2 ... siadła pompa ?
PostNapisane: 16.cze.2009 21:08:07 
Użytkownik

redone napisał(a):
Witam...
Mam problem z zapaleniem A8 ... Samochód podczas jazdy zaczął się dławić (efekt jak przy braku paliwa - u mnie jest pół baku) ... Dojechałem na D bez gazu do pierwszej uliczki i zgon.. przy minimalnym dodaniu gazu auto padło.... Przy próbie ponownego odpalenia nie słychać kilku "gulgnięć" ( jak wcześniej) ale podobno pompa z tyłu wydaje jakieś dźwięki....
Samochód został wpięty w komputer ale wogóle nie pokazał błędów.... Elektronik powiedział, że musi być to uszkodzenie mechaniczne.....

Z racji tego, że autko stoi "kawałek" od mechanika musiałbym go wepchać na lawete (podobno nie wolno holować automatu) . Gość krzyknął 250 za lawete, a z racji tego że może to być jakieś drobne uszkodzenie troszki bez sensu pchać się w dodatkowe koszta :)

Przeglądałem posty o "pompach" i troszki obawiam się rozgrzebywać na pałę (nie mam manuala ni nic).. nie chciałbym uszkodzić np kosza , co podobno nie jest trudne przy wyciąganiu pompy....

Dlatego ten post.
Mam prośbę o udzielenie informacji w jakiej kolejności się do tego zabrać..
Powiedziano mi żeby odłączyć wężyk od pompy i delikatnie przekręcić zapłon... jak rzygnie paliwem to pompa działa... (a wtedy chyba szarpne się na lawete bo na tym kończą się moje pomysły :) ) <--- co Wy na to ??? nic nie uszkodzę ?
Jak ktoś z forumowiczów ma pomysł (a nie chce mu się odpisywać :) ) to proszę o info smsem (nr poniżej) a napewno oddzwonie

Dzięki z góry za pomoc
Pozdrawiam

mozesz holowac automat ale pod pewnymi warunkami dzwignia w pozycji N predkosc max 50km/h i max 50 kilometrow pozniej juz tylo laweta
przynajmniej tak mowi instrukcja obslugi
co do pompy to osobiscie 2 razy ja wyciagalem i niewiem jak mozna uszkodzic kosz jest z dosc mocnego plastiku pompa oryginalna VDO kosztuje 500zl serwis przewaznie chce naciagnac na kompllet z koszem wtedy koszt kolo 3tys zl jak bedziesz chcial sam to robic pisz na gg mam troche czasu wiec postaram sie pomoc

Obrazek
__________Jest_________->___________Będzie___________
S8 4.2 V8 360KM/430Nm [AQH] Tiptronic, Quattro, Navi, Recaro, Bose, Exclusive :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2009 14:53:57 
Użytkownik

w audi po przekreceniu na zaplon pompa wydaje dzwieki przez kilka sekund.Jesli wymieniana byla kiedys pompa paliwa to musisz miec sporo paliwa w baku zeby ciagla a jesli jest jeszcze fabryczna to moze padla. Auto mozesz holowac na N ale pomalu a najlepiej wymien pompe tam gdzie stoisz. Mi to zajmuje 40 minut. Zobacz czy dochodzi napiecie do pompy jak sciagniesz kostke.U mnie pompa w serwisie z koszem 2.8 tys,w sklepie VDO bez kosza 500 zl, podroba QAP 160 zl- 2 lata gwarancji. Licz sie ztym ze jak wymienisz pompe to w zbiorniku musi byc okolo 40 litrow zeby pompa byla zamoczona.Tam jest skomplikowany zbiornik i za duzo by wyjasniac ale A8 tak ma

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 08:23:03 
Użytkownik

paulo52 napisał(a):
w audi po przekreceniu na zaplon pompa wydaje dzwieki przez kilka sekund

po pierwsze nie w każdym jak już kolega pisał wyżej po drugie
jakie parę sekund

Strefa czasowa: UTC + 1